• 瀏覽: 3,223
  • 回覆: 16
經過激烈的選戰之後,民主黨拜登手握逾二百七十張選舉人票,當選下屆美國總統,但爭取連任的共和黨總統特朗普負隅頑抗,拒絕承認落敗,準備展開大規模法律挑戰行動,他能否成功,舉世觸目。可以說,拜登明年一月入主白宮之前,荊棘滿途,正式就任後即要面對巨大的挑戰,除了要收拾特朗普留下的爛攤子,也要修補因大選而嚴重撕裂的社會,甚至隨時爆發的亂局。

特朗普會否順利交接政權,牽動美國以至全球的局勢發展。暫時看,他透過大規模興訟,為拜登邁向白宮設下重重障礙。究竟大選中是否有如特朗普所說出現大規模舞弊?大量郵寄選票中有多少造假?有沒有涉及人為干擾點票?這些都需要調查和實據,還可能涉及法院的裁判,故此,即使點票於日內得出最後結果,並不代表雙方的對抗完結。

美國局勢如何發展,還視乎特朗普的支持者在未來數天,會否願意接受點票結果。一旦爭拗觸發大規模衝突,拜登支持者作出強烈回應,隨時演變成全面「民鬥」,後果堪虞。與此同時,美國新冠肺炎疫情愈演愈烈,若特朗普在餘下任期只顧政爭而不理抗疫,以致疫情失控,對日後接手的拜登,等同埋下地雷,新總統將舉步維艱,美國亂到何時?難以想像!
https://hd.stheadline.com/news/c ... 專欄-社論-侵侵佈雷炸拜登-亂局何時了

跌左落地拿翻把沙又如何?
傻特不如留返啲錢去預備應付被各方面的控告好過哩!

引用:
原帖由 山邊橙色的表姐 於 2020-11-9 10:15 AM 發表
呢個亂局唔系全世界希望,而且系民主嘅體現!
所謂民主, 就是用謊言堆砌事實, 用人血饅頭借刀殺人, 用黑金制造動亂, 用口號推倒德政............

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-9 10:01 AM 發表
經過激烈的選戰之後,民主黨拜登手握逾二百七十張選舉人票,當選下屆美國總統,但爭取連任的共和黨總統特朗普負隅頑抗,拒絕承認落敗,準備展開大規模法律挑戰行動,他能否成功,舉世觸目。可以說,拜登明年一月入主白宮之前,荊棘滿途,正式就任後即要面對巨大的挑戰,除了要收拾特朗普留下的爛攤子,也要修補因大選而嚴重撕裂的社會,甚至隨時爆發的亂局。

特朗普會否順利交接政權,牽動美國以至全球的局勢發展。暫時看, ...
尾狗內戰最好
Go Trump Go...

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-11-9 10:44 AM 發表

尾狗內戰最好
各洲都有動亂, 美國肺炎又突破了一千萬, 而家都差唔多係等於內戰
https://www.youtube.com/watch?v=8M75khJNcJo

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-9 03:08 PM 發表

各洲都有動亂, 美國肺炎又突破了一千萬, 而家都差唔多係等於內戰
https://www.youtube.com/watch?v=8M75khJNcJo
所以你都唔可以唔贊尾狗營銷手法, 喺疫境下都可以擴大鎗枝彈藥內需而賺鑊甘...

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-11-9 10:44 AM 發表

尾狗內戰最好
舉世期待

引用:
原帖由 山邊橙色的表姐 於 2020-11-9 03:39 PM 發表

呢啲都系西方民主嘅本質,仲日日話自己神話
西方神棍就真

引用:
原帖由 DZDD 於 2020-11-9 03:17 PM 發表

所以你都唔可以唔贊尾狗營銷手法, 喺疫境下都可以擴大鎗枝彈藥內需而賺鑊甘...
我一向都話美國人的包裝技術係最高明

引用:
原帖由 山邊橙色的表姐 於 2020-11-9 03:39 PM 發表

呢啲都系西方民主嘅本質,仲日日話自己神話
係呀侵侵話老美選舉造假,我信呀。。

引用:
原帖由 sweetandsour 於 2020-11-10 10:50 AM 發表

係呀侵侵話老美選舉造假,我信呀。。
這可能是侵侵上任以來唯一的一句真話

就因為驚比人告到破產
唯有賴死唔走

引用:
原帖由 高高陳高高 於 2020-11-12 12:33 PM 發表
就因為驚比人告到破產
唯有賴死唔走
他賴死唔走繼續做川建國

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-11-9 10:01 AM 發表

特朗普會否順利交接政權,牽動美國以至全球的局勢發展。暫時看, ...
公開試出貓,只會扣除出貓題目分數,還是該科零分,好睇教育局點處理。

打上最高法庭,好睇七大法官點判。只扣除假選票,或者取消拜登資格?

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]