• 瀏覽: 5,445
  • 回覆: 44
我睇唔到BIDEN會放棄制裁中國
始終制裁中國係參眾兩院兩黨共識
頂多會照顧大企而放寬多少
但放寬多少始終好難估, 
亦可能時間不同而會改變

以前大陸專門做埋啲廉價日用品俾佢地享受梗係冇所謂, 而家要走高價值高科技產品滿足大陸市場同時重要出口同佢地競爭唔整死你才怪。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-9 08:35 AM 發表

真小人指毫不掩飾,愛說就說,愛做就做。
民主選舉出現一個怪現象
兩個候選人,一個係真小人,另一個係偽君子
真小人好似佔盡優勢
美國人所謂人格特質,並不適用黎檢視真小人
侵侵冒出頭,就係代表傳統白人老男,鐘意吹水,講大話,自私,歧視
所以人性美德係佢身上完全欠缺
尤其係今屆佢第二次選舉,一切負面報導幾乎對佢冇幾多傷害
二月分得知疫情嚴重,一直講大話自己唔知情,仲賴中國隱瞞
直至水門案記者踢爆,連錄音都有,習近平早就通知佢,想唔認都唔得
侵侵明知嚴重,公開講話同流感差唔差唔,分明係欺騙
一句"淡化"就過到骨
指責政敵個仔通烏門,又同中國有生意來往
佢自己公器私用,施壓烏克蘭總統查政敵個仔啲黑資料
後來又俾紐約時報查到侵侵係中國有銀行戶口,仲有繳稅紀錄
以上種種負面議題,對侵侵幾無殺傷力
反過黎,拜登個仔關拜登咩野事,幾乎因為個仔兩單野害到老豆落選
上屆希拉里一樣,一件電郵門就失去總統大位
鬼叫你地民主黨人標榜人格特質,道德形象
少少負面議題就可以直接打趴

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-8 08:07 PM 發表
真小人與偽君子的分別;特朗普是一人之力任意胡為。美國優先表面上殺氣騰騰,上場時甚至揚言「不願做世界警察,美國軍隊為外國服務要增收服務費,而且懶得理會他國的內政」。對中國似乎招招狠辣,但雜亂無章,朝令夕改,實際上做不成什么壞影響。君不見習大大氣定神閒,毫不在乎。而中國亦絲毫無損。反而讓中國人醒覺;我們科技發展必須依靠自己。
拜登不會惡言相向,但比特更加難應付。

繼續奧巴馬
全方對壓華
慎 ...
做個神預言:特朗普會連任
E幾日輸左6萬,但係唔代表最終結果係我錯

拜登首先要解決疫情,之後就係失業率。估計都係同之前一樣,對中國打擦邊球撈好處。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-9 18:53 發表

民主選舉出現一個怪現象
真小人好似佔盡優勢
侵侵冒出頭,就係代表傳統白人老男,鐘意吹水,講大話,自私,歧視
直至水門案記者踢爆,連錄音都有,習近平早就通知 ...
講得好!謝謝分享!

引用:
原帖由 highmax 於 2020-11-9 19:48 發表

做個神預言:特朗普會連任
E幾日輸左6萬,但係唔代表最終結果係我錯
我都買特朗普贏,因為習大大和普大帝都會出術保侵侵贏。

引用:
原帖由 A1899 於 2020-11-9 21:59 發表
拜登首先要解決疫情,之後就係失業率。估計都係同之前一樣,對中國打擦邊球撈好處。
中國一早免疫了。擦邊球當然好,不過唔易打,而且好易出枱。

我就勸佢保養身體,以及栽培接班人。以佢高齡下屆難以競選。如今國家撕裂,你要修補到不內亂的程度也非來屇可期。與盟友的關係,歐盟同美國的戰略利益已經是相左,跟隊也是脅於淫威。疫情尚未受控,佢本身係高危人士,若果要辦國葬,由賀錦鯉接手,班極右一定發顛。美國要療傷,先醫內傷,戰略收縮好過啦~

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-8 21:46 發表
好多人都用真小人黎形容特朗普
我認為佢係一個有自戀狂既混蛋,連真小人都不如
自私自利,美國利益優先?優個屁
一切以自己能否連任為要,其他事理你山崩
美國疫情死二十二萬人,佢有CARE過?
仲係度講啲冇人性既風涼話
話如果唔係佢防疫一百分,會死二百萬人以上
有冇想過二十二萬死老家屬的心情?
同佢翻面離開啲幕僚,個個出書講同呢個老闆相處感受
一個冇血冇淚的人,固執到不得了,除左身邊幾 ...
唔係美國人蠢,而係美國人一向係咁。

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2020-11-9 09:48 發表
拜登怎樣看香港?

如果拜登當上美國總統,香港會怎樣?中美關係會轉機嗎?

拜登在今年初,發表《為什麼美國要再次領導世界》一文,他特別提及香港:「由香港到蘇丹、由智利到黎巴嫩,提醒我們人民普遍對良政及反貪的渴望。」配圖是黎巴嫩街頭一個紅衣示威者,在警察面前拋汽油彈,明顯把反政府暴亂英雄化。

拜登發表全國演講中,呼籲選民克制,對手不是敵人,大家要文明,切勿陷入分裂。但為什麼當香港示威者使用暴力,社 ...
香港人不會醒來的,詐睡的人是叫不醒來。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-8 08:07 PM 發表
真小人與偽君子的分別;特朗普是一人之力任意胡為。美國優先表面上殺氣騰騰,上場時甚至揚言「不願做世界警察,美國軍隊為外國服務要增收服務費,而且懶得理會他國的內政」。對中國似乎招招狠辣,但雜亂無章,朝令夕改,實際上做不成什么壞影響。君不見習大大氣定神閒,毫不在乎。而中國亦絲毫無損。反而讓中國人醒覺;我們科技發展必須依靠自己。
拜登不會惡言相向,但比特更加難應付。

繼續奧巴馬
全方對壓華
慎 ...
很大可能更重視公知培養,暗箭傷人從內部進行攻擊

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-11-9 11:06 PM 發表

我都買特朗普贏,因為習大大和普大帝都會出術保侵侵贏。
如果真係咁就好玩
用司法手段介入,令選舉結果大逆轉
郵寄投票唔算數,侵侵反敗為勝
保證美國會全國大暴動
呢個已經超出真小人境界
不惜將國家置於內戰內亂境況
即使鎮壓,強行壓下黎,必然有唔少人傷亡
做總統已無正當性
如果侵侵仲有少少智慧
大勢已去,趁住自己仲有超高人氣
事實上,佢得票已經破紀錄史上第二高票
公開發表敗選感言
不甘願但為美國大局著想只好忍辱負重
四年後捲土重來或者支持一個佢認同接班人再戰

引用:
原帖由 starr 於 2020-11-11 10:44 發表

很大可能更重視公知培養,暗箭傷人從內部進行攻擊
完全同意,特朗普系美國優先,他人莫理。現在要「整」中國留學生。
公知培訓始于改革開放。民主黨特別緊張呢味嘢。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-9 18:53 發表

民主選舉出現一個怪現象
真小人好似佔盡優勢
直至水門案記者踢爆,連錄音都有,習近平早就通知 ...
今日有嘢講;

何志平專欄:舞起訴訟之劍

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1111_00822_001.html

好戲正開鑼
侵侵導主歌
翻盆非選票
決勝在人和
暗裏通壬脈
明中以督拖
忽然多變少
方曉豈真儍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]