• 瀏覽: 1,592
  • 回覆: 11
馬雲系老千?

上左市集左資咪有錢唔會死,只係明顯搵股民笨實O者。

引用:
原帖由 suffocation 於 2020-11-8 02:22 發表
馬雲系老千?
人心不足蛇吞象

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-8 12:51 AM 發表
螞蟻金服上市被叫停,有人說馬雲說了不恰當的話得罪了中央,真是這樣嗎?

我的觀點當然不是幾句話的問題,問題出在螞蟻金服估值太誇張,螞蟻金服將支付寶客戶戶口的滯留金當成了自己的資產,而螞蟻金服本身股東資產並不多。如果天價估值上市集資,就成了龐氏騙局了,廣大股民被卷入其中,萬一經營不善,就會使廣大股民帶來極大損失,還可能造成社會動亂。

所以中央察覺這個黑洞的存在,立即下手剎車,免後患 ...
我有完全不同的看法
不是螞蟻得唔得罪中央、亦不是估值問題

螞蟻大規模集資是要做什麼? 不外乎就係向外國擴張業務,同時引入在外國有影響力的財團入股,對推動海外業務有極大助力。如果規模細就問題不大,但螞蟻今次係全球史上最大ipo仲超額百幾倍,繼續咁玩落去係影響SWIFT既大事。中央急停螞蟻,估計係向美國示好,特別係美國政權交替時期。拜燈最新表態一改選前同特朗普鬥狠既風格,話中國係競爭對手、俄國才是敵人。

現在螞蟻hold住上市,正如前面講既對美示好,亦係對美國既籌碼
如果美國新政權對華延續惡意,螞蟻大規模集資會重新走一次;如果中美關係緩和,集資規模就會縮細。

引用:
原帖由 starr 於 2020-11-8 06:46 PM 發表

我有完全不同的看法

螞蟻大規模集資是要做什麼? 不外乎就係向外國擴張業務,同時引入在外國有影響力的財團入股,對推動海外業務有極大助力。如果規模細就問題不大,但螞蟻今次係全球史上最大ipo仲超額百幾倍,繼續咁玩落去係影響SWIFT既大事。中央急停螞蟻,估計係向美國示好,特別係美國政權交替時期。拜燈最新表態一改選前同特朗普鬥狠既風格,話中國係競爭對手、 ...
我覺得中央急停馬蟻係同火星人示好  因為中國要發展火星 !同美國無關

擁抱監管?

引用:
原帖由 starr 於 2020-11-8 06:46 PM 發表

我有完全不同的看法

螞蟻大規模集資是要做什麼? 不外乎就係向外國擴張業務,同時引入在外國有影響力的財團入股,對推動海外業務有極大助力。如果規模細就問題不大,但螞蟻今次係全球史上最大ipo仲超額百幾倍,繼續咁玩落去係影響SWIFT既大事。中央急停螞蟻,估計係向美國示好,特別係美國政權交替時期。拜燈最新表態一改選前同特朗普鬥狠既風格,話中國係競爭對手、 ...
佢有重大財務借貨功能存在,但資本跟本不足以抵債,基本係中間人角色,靠晒銀行支援,槓桿非常誇張,但又無銀行果種監管制度去管理,其實屬於非常高風險,中央一定會出手制止,要佢增加資本對沖,出事亦唔會似雷曼事件咁大鑊,人民血汗錢必屬嚴管範圍呢。

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-11-8 12:51 AM 發表
螞蟻金服上市被叫停,有人說馬雲說了不恰當的話得罪了中央,真是這樣嗎?

我的觀點當然不是幾句話的問題,問題出在螞蟻金服估值太誇張,螞蟻金服將支付寶客戶戶口的滯留金當成了自己的資產,而螞蟻金服本身股東資產並不多。如果天價估值上市集資,就成了龐氏騙局了,廣大股民被卷入其中,萬一經營不善,就會使廣大股民帶來極大損失,還可能造成社會動亂。

所以中央察覺這個黑洞的存在,立即下手剎車,免後患 ...
總之 預留 4丶5千億 現金 比中央做 抵押 啦, 唔係對其他實體銀行咪好唔公平?

睇睇人地點介紹相關嘅金融問題就應該比較清楚。
https://www.youtube.com/watch?v=JhSKLEkrV0c

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]