• 瀏覽: 6,893
  • 回覆: 73
社會主義,就冇階級矛盾呢句說話由頭到尾都係呃人!

當冇咗資本家之後,階級矛盾就係直接嘅領導階級,同埋群眾。

資本主義社會講錢,想食蘋果,就要攞錢出嚟買。
社會主義社會就是說權力,有權力根本唔使錢,我想食蘋果,指下鼻哥。

呢種情況,你問吓大陸啲老人家就知道啦,共産主義時代,根本錢都冇咩用,買米,要用兩票。
有權嘅,睇電影唔使錢,有關係嘅,開後門。
錢,係社會主義國家,其實冇咁重要!

人民嘅日子,一樣受到剝削,只不過係剝削佢哋嘅人唔同姐!

香港真係唔適合民主 好似831死六個 成班人仲盲目咁去相信 如果憑啲咁嘅智慧 有機會當家作主 就真係徹底衰落啦

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-6 01:20 PM 發表
如題!
其實我講過好多次,講民主冇意思,關鍵係民主制度點樣運作。

香港20幾年,最大嘅問題,就係兩頭唔到岸!!

如果香港真係想行民主制度嘅!
就應該全部殲滅民主派!!
中共中央以軍事實力監管,將建制派分成兩班,一班交俾國企,一班交俾民企。
互相拉攏中產,平衡基層,管理香港!

一就唔好再玩落去啦,香港特首由中央直接指派,協同工商業,基層社會。
咁即係以前英國佬嗰套!
如果軍事化,行政會議成員用軍工企業家,為核心。
如果商業化,行政會議成員用商界企業家,為核心。

我個人梗係希望商業化啦,打仗會死人㗎!
所以我想請馬化騰,成為行政會議成員,請馬雲,成為行政會議成員。

其實香港年輕人想中共來打救佢地,只不過怕被私了,講唔出口

民主要有民智,香港未有。

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 7-11-2020 12:03 發表
白人說:「你們看看東亞人因為要令國家崛起而引起何等巨大的問題,國家被分裂了,人心都分裂了。一個大國落後了,就要承受如此巨大的痛苦,但他們別無他法,這個世界是弱肉強食的,也沒有人要關顧他們。怪就怪他們沒有找準機會去發展自己的科技。」

香港人是愚昧的,你看看有那一個西方國家的人沒有對自己國家的國家觀念。西方人當然也不希望你們對自己的國家有國家觀念,這樣方便你們投入西方勢力,幫助瓦解中國勢力,反正你們亦對自己的國家如此自卑,不是正中大家的下懷嗎?

你看我們白人的影響力多大,也怪不得我們白人驕傲地說自己是最優等的民族。我們懂的自由,擁有最高的創造力,令人類進入了新時代,我們都是天才。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-7 07:17 AM 發表
我認為香港並不是不適合使用民主自由制度,不過社會內在矛盾已發展至爆破水平。

有種感覺是年輕人所追求的高尚民主情操與實際需求背道而馳,就好像當年中國人追求共產的理想世界一樣不切實際,或多或少都有迷信的成份。我們要針對問題提出見解和解決方案,而不是要使用暴力和破壞行為使人馬上屈服,這就成了批鬥,事實上與中國人當日所犯下的錯誤無太大差異。如果把抗議、上街示威、暴力和文宣過份濫用了,世人就不會再多加 ...
事實証明跟中國發展至係最好。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-11-7 10:18 AM 發表

從另一個角度睇,人類嘅天性,就係為核心服務!

共產主義社會,群眾為領導服務?
封建皇權制度,人民為皇帝服務?
中東式嘅神權主義,人民何嘗唔係為宗教領袖服務?
軍國主義,人民又何嘗唔係為武裝力量核心服務?

資本主義社會,人民為資本家服務,其實有咩問題呢?
資本主義管理下嘅國家,人民嘅生活,差得過共產主義?

深圳所謂嘅改革開放,又何嘗唔係充滿着資本主義嘅特點?

美國最大問題,瘋狂印銀紙,破 ...
社會主意同福利主意有咩吾同地方!?資本主意同地主意又有咩吾同地方?

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2020-11-7 12:03 PM 發表
即使俾人認為人民質素較高的北歐人也冇民智,所以我一直認為中共政制至適合全世界,不論他們文化和歷史是如何。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-6 01:20 PM 發表
如題!
點會唔得?
想「選民」要有「民智」。
將「選民」資格集中在當年及之前五年有交過稅者,即可!

引用:
原帖由 kit05hk 於 7-11-2020 12:41 發表

事實証明跟中國發展至係最好。
因為今日的中國人懂得以錯誤為鑑,好好吸取教訓,因為很多時候這個世界不會給你第二次機會。

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 7-11-2020 12:03 發表
當這班年輕人把抗爭當成在玩網絡電腦遊戲,我就覺得他們仍然是小孩心理。
這是沉迷遊戲的結果,把虛擬世界與現實世界混為一談,相信現在仍然未是時候。
明白事理是一個困難的過程。

究竟這班“民“是否真正為香港好,有眼見。一班只懂圍住自己轉的人何來民主?

民主政制無法阻止壞人參政、更無法防止外力滲入。

洋奴多壞蛋
兩制甚難玩
外力反華邦
香城遲早散

民主本身無問題  問題係政黨之間的不同資源來歷!歷史上太多帝國死於朋黨之亂!  政黨存在 引發太多問題  還是國家出資源 培訓人才 比人民選擇領袖  先減少黨亂呢個歷史 循環

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]