• 瀏覽: 6,917
  • 回覆: 73
梗係!咁多曱甴

引用:
原帖由 .任展鑾. 於 6-11-2020 19:08 發表

咩叫民粹化?
點叫唔民粹化?
有乜阻唔阻止民粹化?
赤共本身就係民粹化
赤共憲法就係民粹化
民粹暴徒主義誰大、誰惡、誰正確,你估真係同你講科學?先講暴力。
香港黃絲愛戀歐美殖民者這二百年的威武。
首先你就別來騙我民主一定對,你只是迷信民主,迷信使用暴力可以解決一切問題。

引用:
原帖由 caorenjie 於 7-11-2020 04:35 發表

一直到冷戰結束前米國從來沒有說過自己系民主國家
冷戰蘇聯高喊民主,米國高喊自由。蘇聯跨了,米國不要臉把蘇聯民主大旗扛了起來
而且進一步偷換概念把選舉與民主划上等號。
香港小黃人根本都不知道什么叫民主,它們鸚鵡學舌
人家說,它也說
米國建國以來一直是以自由為口號,米國系共和制國家
米國建國黑人地位之低,連米國自己都不好意思叫自己民主國家
在民主社會之中會發生什麼事,我們最好觀察美國來再判定今日香港的局勢和前路。
所有美好和諧的社會,共識必不可缺。
一切都不會是一個簡單的答案。

引用:
原帖由 captkkk 於 6-11-2020 23:44 發表
咁就先要問下班輸打贏要嘅黃色民主邪教徒, 有票等於冇票, 實權都係響小圈子有篩選嘅 "選舉人" 制度下, 佢哋收唔收貨先啦.
他們的所作所為會不會是民主熱血衝上腦的後果?

我認為香港並不是不適合使用民主自由制度,不過社會內在矛盾已發展至爆破水平。

有種感覺是年輕人所追求的高尚民主情操與實際需求背道而馳,就好像當年中國人追求共產的理想世界一樣不切實際,或多或少都有迷信的成份。我們要針對問題提出見解和解決方案,而不是要使用暴力和破壞行為使人馬上屈服,這就成了批鬥,事實上與中國人當日所犯下的錯誤無太大差異。如果把抗議、上街示威、暴力和文宣過份濫用了,世人就不會再多加理會,反而只構成了使社會混亂和變差的基礎。

黃藍之爭是西化後的結果,因為一堆要跟隨中國發展,另一埋要跟隨西方發展。要明白我們的世界是永遠地保持多元多樣性的。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-11-7 06:50 AM 發表

在民主社會之中會發生什麼事,我們最好觀察美國來再判定今日香港的局勢和前路。
所有美好和諧的社會,共識必不可缺。
一切都不會是一個簡單的答案。
普選+多黨競爭。
政黨但求上台,對人民胡亂許諾,無原則討好收買,大發福利,寅吃卯糧,債留子孫。
黨爭激烈,為了黨派利益不斷突破道德下限,不擇手段,無底限的攻擊污衊對手,不斷墮落下流。
政黨為了突出自己形象,越來越走極端,越來越激進,只討好自己的支持者,而完全不顧另外的人民。
支持者也極端化,不同黨派和政見支持者尖銳對立。
國家和社會撕裂,甚至親友家人也因為激烈的政見分歧而撕裂。

人類革命其中一原因係反地主主義! 美國政黨係利益分配集團  純粹為財主服務從而獲得經費 他們口中的政治捐獻!同民主選舉制度完全無關!地主擁有最終決定權支持有利於自己政黨

大多數非西方都逃不出西方的話語控
在討論 香港是否不適合使用所謂"民主自由"制度前, "民主自由"的定義是什麼?
是西方口中的民主自由,還是中國的民主自由,而每個國家都定義什麼是民主自由

對我定我來講,中國及香港一早比西方國家,更民主~ 而香港的自由,真自由到天,我想是銀河系
入面最自由的地方了

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-11-7 09:18 AM 發表
大多數非西方都逃不出西方的話語控
在討論 香港是否不適合使用所謂"民主自由"制度前, "民主自由"的定義是什麼?
是西方口中的民主自由,還是中國的民主自由,而每個國家都定義什麼是民主自由

對我定我來講,中國及香港一早比西方國家,更民主~ 而香港的自由,真自由到天,我想是銀河系
入面最自由的地方了
岩 任何事情都要有定義  吾係任吹任 up  正如新聞自由咁 公然煽動仇警 又是否新聞還是極端宣傳手法?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-11-7 09:01 AM 發表
人類革命其中一原因係反地主主義! 美國政黨係利益分配集團  純粹為財主服務從而獲得經費 他們口中的政治捐獻!同民主選舉制度完全無關!地主擁有最終決定權支持有利於自己政黨
從另一個角度睇,人類嘅天性,就係為核心服務!

共產主義社會,群眾為領導服務?
封建皇權制度,人民為皇帝服務?
中東式嘅神權主義,人民何嘗唔係為宗教領袖服務?
軍國主義,人民又何嘗唔係為武裝力量核心服務?

資本主義社會,人民為資本家服務,其實有咩問題呢?
資本主義管理下嘅國家,人民嘅生活,差得過共產主義?

深圳所謂嘅改革開放,又何嘗唔係充滿着資本主義嘅特點?

美國最大問題,瘋狂印銀紙,破壞左階級公平性!!

事實上,無論你任何制度,破壞階級公平性,就會革命!!
封建時代會革命,共產主義時代會革命,資本主義一樣要面對!!

香港人最大嘅問題,希望民主,但係又唔接受而家普遍嘅民主制度!!

基本上,所謂嘅民主制度,政黨其實全部由有錢佬控制,你問香港人接唔接受?

咁仆街嘅,香港人又唔接受社會主義嗰種集體利益主義!

香港人到底想點?居然夠膽羨慕台灣,台灣人稱黑金政治,點解呢,因為佢個選舉充滿地方派系,地方勢力。

不是
只是不合適失控的民主自由

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]