• 瀏覽: 9,055
  • 回覆: 119
+10
引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-11-5 12:53 PM 發表
30歲廚師在警員清理路障期間,在警員面前將一個鐵罐掟出馬路,他今(5日)在東區法院被裁定一項在公眾地方造成阻礙罪成立。雖然辯方求情指涉案馬路共6條行車線,而被告僅擲出一個鐵罐,影響範圍不大,但裁判官鄭紀航直指當時情況是警方剛清理路障後,隨即有人再擲物堵路,又斥被告犯案對於想過正常生活的市民造成極大打擊,因此判他即時監禁55天。被告隨即申請保釋外出等候上訴,並獲得批准。
被告鄭鉦達於去年11月11日 ...
有請小鳳姐出場

掉氣油彈都無判咁重,你地啲官可唔可以統一下標準

抵撚死

亂丟垃圾唔係定額罰款千五咩?

呢個法官就唔啱啦,要學其他黃官講掟鐵罐係高尚情操既表現,而且掟嘅時候唔係掟去人係一個非常優秀嘅市民!

揼鐵罐姐,55日咁金,唔係呀話,束區法院喎?!
係咪5.5小時社服呀,唔好嚇禾喎!

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-11-5 12:53 PM 發表
30歲廚師在警員清理路障期間,在警員面前將一個鐵罐掟出馬路,他今(5日)在東區法院被裁定一項在公眾地方造成阻礙罪成立。雖然辯方求情指涉案馬路共6條行車線,而被告僅擲出一個鐵罐,影響範圍不大,但裁判官鄭紀航直指當時情況是警方剛清理路障後,隨即有人再擲物堵路,又斥被告犯案對於想過正常生活的市民造成極大打擊,因此判他即時監禁55天。被告隨即申請保釋外出等候上訴,並獲得批准。
佢掟果然可能有$ 收?

引用:
東區髮丸播,今次唔係優獸年青人嗎?點會咁㗎,要快在保釋期去釣魚了。

曱甴真係衰on 9

有冇手足去法庭聲援佢呀??

引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-11-5 01:12 PM 發表
犯法就係犯法
除非你係警察
師兄幅相內有人犯罪? 有乜證據?
721 阻西鐵開出係合理合法?邊個挑轝,掉雜物,射水及破壞設施? 曱甴唔夠打衝入市民𥚃面而累及無辜又係合理?

引用:
型一陣, 衰足一世

引用:
原帖由 waltzno2 於 2020-11-5 01:48 PM 發表
掉氣油彈都無判咁重,你地啲官可唔可以統一下標準
人治係咁, 點會有標準

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]