• 瀏覽: 28,658
  • 回覆: 301
+5
引用:
原帖由 tinnit 於 2020-11-3 09:46 PM 發表
曱甴會員又想攪"和你飛"
俾公司"飛"起

引用:
原帖由 Bakadono 於 2020-11-3 09:49 PM 發表
採取法律行動就可以眾籌
1600青山會員又俾機會有心人啦。話時話公司裁員賠償有多無少都可以採取法律行動?告國泰唔依勞工法例賠多咗?要求只按勞工法例與MPF對沖?

所有其他航空公司,或其他行業hr,
請人時睇路啊,萬一請中呢批被炒國泰麻煩友就大獲

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-11-3 10:51 PM 發表

叫200幻+1 每人拿幾萬都成千億, 買起國泰自己做老闆囉
你要注意一件事.........航空公司不是任何人都可以買...........當中存在很多技術問題.....!!
政府為什麼出手...........又不參與其中..........總的來說盡最後努力....!!
基本解散了.....就不可能再回到當初..........同時很多航權協議都會取消...!!

一來接手者要北京方面支持.........二來要西方社會接受........更大問題是有一定財政力量.....!!
假如弄不好.........香港會失去本土的航空公司.........同時會失去大量直航航線...!!
政府很難插手.......很多航權協議涉及很多付加條件........!!

政府如果接收.........每月支出就不是燒幾億的問題........可能是幾十億.....年年幾百億去燒....!!
所以香港政府有苦自己知...!!

又話一家人、又話珍惜⋯,又乜又七。笑大人個口😄😄

請夠人就提前截止啦!國泰!留呢D工會垃圾托咩!

玩到國泰話清盤執時,到時邊個仲串串貢鳩屎攬炒好過癮。

工會應該係爭取呢份永久合約, 當有日客運量回復2019年水平時會自動改返原本薪金, 而非一直在說畀多少少時間員工考慮簽唔簽

執左工又冇錢又冇

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-11-3 09:36 PM 發表
國泰要求員工簽署新合約,薪酬和福利大減,限期明日屆滿,明日前不簽約的員工會視作解僱。國泰空中服務員工會下午召開緊急會員大會,主席王思敏在會後...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201103/_2020110319511382007.jpeg

刁........呢班黃屍柒頭仲發緊夢
水浸眼眉都仲未醒覺,巧可憐

新 ...
成班黑心飛雞🐔

公司都就來破產,
“就來家破人亡”,
危機存亡之秋,
仲咁多要求。

你老母,如你地所願攬炒,永久罷工啦

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-11-3 10:19 PM 發表

向612度水
612一早淘空曬啦,國安法一山台就分錢走人啦

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-11-3 09:47 PM 發表
"但如果公司不肯延遲限期,理事需要簽約,以換取繼續留下在工會,維持工會運作。"唔係呀!咁都得?
佢幾個會話感謝你哋嘅犧牲嚟保住我份工

築人鏈由機場駁到青馬大橋,甘就嚇死管理層答應全部訴求架啦

引用:
原帖由 寒冬委屈的白襪 於 2020-11-3 09:52 PM 發表
採取法律行動,律師又收幾千萬,每人科款一萬,搾乾搾淨為止。
支持,我要呢班飛雞破產

引用:
原帖由 hamsomeking 於 2020-11-3 09:50 PM 發表
多謝提名1600個下次炒人優先名單
可能裡面得幾個未炒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]