• 瀏覽: 28,671
  • 回覆: 301
+5
引用:
原帖由 空申飛 於 2020-11-3 09:36 PM 發表
國泰要求員工簽署新合約,薪酬和福利大減,限期明日屆滿,明日前不簽約的員工會視作解僱。國泰空中服務員工會下午召開緊急會員大會,主席王思敏在會後...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201103/_2020110319511382007.jpeg

刁........呢班黃屍柒頭仲發緊夢
水浸眼眉都仲未醒覺,巧可憐

新 ...
On9,依足法例解僱賠償,告乜9?

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2020-11-4 08:56 AM 發表

另一航空公司揸癲直頭用MPF對沖
國泰都唔想咁賠,只係呢個時間仲做對沖一定俾人插到暈,所以先有咁好待遇,班人真係身在福中不知福,應該慶祝先係。

死鍊住僱主唔放。

又申請法援呀?

炒呀,唔係求你辭職呀,低能曱甴,識唔識分呀?低能曱甴!!

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-11-3 09:36 PM 發表
國泰要求員工簽署新合約,薪酬和福利大減,限期明日屆滿,明日前不簽約的員工會視作解僱。國泰空中服務員工會下午召開緊急會員大會,主席王思敏在會後...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201103/_2020110319511382007.jpeg

刁........呢班黃屍柒頭仲發緊夢
水浸眼眉都仲未醒覺,巧可憐

新 ...
搞笑,張約福利差,班曱甴就法律行動???唔簽咪裁員羅,搞笑!!!

引用:
原帖由 Bakadono 於 2020-11-3 09:49 PM 發表
採取法律行動就可以眾籌
師兄真係心水清

引用:
原帖由 ie7 於 2020-11-4 10:51 AM 發表

師兄真係心水清
佢地除左錢,就只有錢

引用:
原帖由 vampire912 於 2020-11-4 07:01 AM 發表

有錢都係攪手落袋,幾時輪到嗰班棋子。
工會都無話可以分錢

好野, 又可以眾籌, 律師又有錢收

千六名反抗人,下次國泰一定唔會手下留情

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2020-11-4 00:28 發表

你授權我幫你打官司,但張單就要你埋,咁嘅權你就肯授,但簽份新約就咁艱難!
你以咩理據唔俾一間生意額大跌九成嘅公司減人工?又無硬性規定你簽,而家公司用舊人工請你唔起,接受唔到公司唔勉強你留低,賠錢俾你走,你仲想點?
我諗極都唔明囉!仲拗乜呢?
你桌害人個垃圾工會,上次班貨櫃佬比佢攪到唔知點收科
今次班飛G仲攪到自己完全死亡

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]