• 瀏覽: 4,598
  • 回覆: 112
特首林鄭月娥今日(11月3日)下午啟程到訪北京,與中央部委商討惠港政策,運輸及房屋局局長陳帆、食物及衞生局局長陳肇始、創新及科技局局長薛永恒等6名官員隨行。林鄭今早出席行政會議前見記者期間,提到訪京行程將會談及融入國家發展大局、大灣區建設、港深兩地深度合作等議題,具體政策範疇會包括金融、航空、科技等,並會爭取毋須本地疫症連續14天零個案下,亦可免檢疫通關。她又調,現時目標仍然是在今月內發表施政報告,初步希望在11月25日宣讀。

個人評論:

好雨知時節,問政於京,搭乘祖國發展快車

當春乃發生,淨化環境,掃除香港前進障礙

特首林鄭月娥一行今日北上,問政於京,與廣(州)深(圳)共謀合作,打開香港發展嶄新一頁,恰逢其時,影響深遠。放眼望去,香江奔騰海闊天空:港澳粵大灣區改革以域謀局,「十四五」規劃高屋建瓴,「粵港合作框架協定」清晰務實;香港健康碼指日可待,通關喺即;攬炒政棍繩之以法,「會議戰線」全線潰退,開啟議會生態環境新進程;亂港勢力雷聲大雨點細,面對反制噤若寒蟬;大刀闊斧清除「路障」成效顯著。東風在即,香港蓄勢待發,只等一聲令下,千帆競航。氣候變冷,冬天即將來臨,香港卻已熬過「病毒」嚴冬,迎嚟蓬勃發展嘅春天。

特首林鄭月娥立足長遠,為民請命,為爭取中央支持香港發展諸多政策,推遲今年施政報告,只求施政報告更全面更接香港地氣;北上進京前期,佢仲奔走於學校、社區,俯下身子聽取市民呼聲,察納雅言,做足咗北上功課。因為林鄭月娥深知,呢係香港千載難逢嘅歷史機遇,祖國嘅支持,對香港未來至關重要。今年香港疫情肆虐之際,祖國雪中送炭,馳援香港社區普檢,又撥付抗疫基金,幫助香港走過最艱難嘅一段路;喺疫情經濟萎靡之際,鼎力相助保就業,處處彰顯家國情懷。習近平總書記亦對香港念念不忘,關懷備至,支持鼓勵香港青年到內地交流、發展,以大灣區建設,驅動香港肩負重任走向世界。宜家,林鄭月娥一行北上進京,對祖國而言,可謂「有朋自遠方來,不亦樂乎?」,對香港融入其懷抱大展宏圖翹首以待。「一國兩制」下嘅香港係國家不可或缺嘅一分子,當億萬人民朝著中國夢齊頭並進時,香港唔可以缺席、亦唔會缺席,對接“十四五」規劃,融入粵港澳大灣區一體化建設,形成強大合力,實現香港再出發,祖國再創輝煌。

特首林鄭月娥一行能夠北上,得益於香港政府與市民命運與共,聯手淨化咗大環境。去年,「修例風波」俾香港帶嚟嘅創傷刻骨銘心,今年,香港又深陷疫情泥潭,屢屢打擊,唔單止冇擊垮自強拼搏嘅香港人,反而磨煉咗香港人迎難而上嘅信心決心,香港人身先士卒,向困難發起一次次衝鋒,取得一個個勝利,用汗水甚至鮮血成功詮釋咗「從來就冇從天而降嘅英雄,只有挺身而出嘅凡人」。警方鐵拳出擊,一線員警唔顧傷痛,將安危置之度外,勇往直前擊潰黑暴,向世人展示咗新時代「鋼鐵戰士」風采;香港市民撐警挺警,痛斥黑豹,樹立起市民社會擔當高大形象;喺抗疫普檢中,萬千市民以身作則,與疫情鬥爭,更會同警方與攬炒派鬥爭,最後取得決定性勝利,彰顯咗人民嘅力量;近期,一直喺議會「拉布」空轉社會、蹉跎議事,屢遭市民唾棄嘅攬炒派政棍落網,改善議會政治生態環境邁出一大步,捍衛咗法治尊嚴;依託強大祖國,蓬佩奧之流恐嚇制裁無功而返,黃之鋒之鼠輩「國際戰線」無人問津,凸顯咗國家情懷。多管齊下,同抓共管,香港社會安穩咗,疫情緩和咗,內訌得救咗,無病一身輕,皆神采奕奕。香港會銘記過去,汲取教訓;珍惜現在,集思廣益,用今天贏取未來。

時來易失,赴機在速,命運掌握喺自己手中。香港依託祖國,積極對接「十四五」,以全球視野國家視野,自信自強,發揚愛國愛港精神,清醒認識前進中嘅挑戰,牢牢把握發展機遇,喺危機中育先機、於變局中開新局,積極融入國家發展大局,努力搭上國家發展快車,定會贏得未來。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/543840/林鄭-訪京爭取無須14天零個案下通關-目標本月25日發表施政報告?itm_source=universal_search&itm_campaign=hk01&itm_content=all&itm_medium=web

雖然我都想快啲免檢疫通關, 可以返內地旅行.
但係"並會爭取毋須本地疫症連續14天零個案下" 真係有啲問題.
自己無做好, 就叫人降低要求.
而且疫情呢啲野, 易緊不易鬆.
大陸做左幾多全國措施去遏止疫情擴散, 點會因為你一個地區而冒險.

你話叫大陸係大量檢測方面俾支援仲講得過去.

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-11-3 07:28 PM 發表
但係"並會爭取毋須本地疫症連續14天零個案下" 真係有啲問題.
大陸做左幾多全國措施去遏止疫情擴散, 點會因為你一個地區而冒險.

2021農曆新年無望
希望國慶可以

引用:
原帖由 estateman 於 2020-11-3 07:31 PM 發表

2021農曆新年無望
希望國慶可以
係.... 咁就一年...

建議中央政府否決港英餘孽陰謀。

你們連眼前的抗疫也搞唔好, 成年都唔可以正常通關, 仲講乜將來的大灣區

引用:
原帖由 XY64 於 2020-11-3 07:18 PM 發表
特首林鄭月娥今日(11月3日)下午啟程到訪北京,與中央部委商討惠港政策,運輸及房屋局局長陳帆、食物及衞生局局長陳肇始、創新及科技局局長薛永恒等6名官員隨行。林鄭今早出席行政會議前見記者期間,提到訪京行程將會談及融入國家發展大局、大灣區建設、港深兩地深度合作等議題,具體政策範疇會包括金融、航空、科技等,並會爭取毋須本地疫症連續14天零個案下,亦可免檢疫通關。她又調,現時目標仍然是在今月內發表施政報告 ...
林鄭循例爭取下啫,阿爺點會為咗反骨香港嗰800萬人,危害到內地14億人 !?

期望中央利港政策.

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2020-11-3 07:39 PM 發表
你們連眼前的抗疫也搞唔好, 成年都唔可以正常通關, 仲講乜將來的大灣區
亞洲都好 d,但歐洲就曲晒街,佢地又唔鍾意戴口罩,所以地球都係等死格局 😷

早d返屋企洗碗啦

引用:
原帖由 green2016 於 2020-11-3 07:45 PM 發表

亞洲都好 d,但歐洲就曲晒街,佢地又唔鍾意戴口罩,所以地球都係等死格局 😷
佢哋只有等死, 除了疫苗, 冇任何辦法了, 太自由和太個人主義不是一件好事, 這次疫情表現晒出來

特首是否看到西方的反覆無常有所領悟?

香港就為西方的一個點讚,最自由的資金任西方打劫強積金,最自由的病毒任由流毒無窮,小小一個強制檢測都做不到,更不幻想你可以不信任香港的5眼狗官,妳就是不敢!

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-11-3 07:28 PM 發表

同感,我都想快d返去玩,不過好擔心再俾人"有意或無意" 咁惹到內地再次爆發,其實真係好有問題,點解唔自己著手搞好咗先?高危地方都仲有人入緊黎香港,完全唔覺政府有識真搞好防疫,最怕係d"不明源頭"簡單講句邊度惹返黎都未清楚,距離搞掂仲有段路,點叫人放心俾你通關

引用:
原帖由 小西灣三少爺 於 2020-11-3 07:54 PM 發表
特首是否看到西方的反覆無常有所領悟?

香港就為西方的一個點讚,最自由的資金任西方打劫強積金,最自由的病毒任由流毒無窮,小小一個強制檢測都做不到,更不幻想你可以不信任香港的5眼狗官,妳就是不敢!
我始終唔明點解佢死都唔肯抄大陸的抗疫成功的經驗

要先搞健康碼。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]