• 瀏覽: 518,525
  • 回覆: 727
  • 追帖: 10
+155
引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-11 04:08 PM 發表

你問得我,即係唔想我走住。一個間單反問,如果呢招得,點解人大要介入,直接授權特首作出 DQ。如果呢招得,點解 CY 當年唔識用。用得呢招,法庭會介入,最後決定權係法庭,唔係特首,根據往例,法庭唔會隨便用『公職人員行為失當』入罪。唔係你地講得咁兒戲。一經法庭就有好大變數,之前都有一單 DQ 被法庭KO 左。
咁我又反問一句:既然怕法庭介入,而且你又話法庭有案例KO過DQ案,咁點解今次又得?乜林鄭勁到私髮黃人都買佢怕?點解今次又唔u怕班九姑娘玩嘢?閣下方唔方便咗就哩個問題解釋下呢?

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-11 08:07 PM 發表

要班pk做衰嘢做得夠過份
林鄭出尚方寶劍先夠底氣
咁你而家明啦
由去年黑暴至今,有幾多不公判決?有幾多公職人員人被揭發參與暴動而未被處理?我明白有時係要養案,但係林鄭政府一路以嚟嘅表現,係完全唔係養案,而係無能怠政!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-11 08:14 PM 發表

家陣後面有把刀降住
你估班髮狗仲夠唔夠膽亂嚟?
但係有人有寶刀喺手都唔用,由得寶力變生銹刀喎

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-12 05:42 AM 發表
其實我是不明白,為什麼那些支持林鄭的人,總是要過來這邊宣教,我已經避了他們才自己開帖說話,為何他們總是要繼續追殺我,是否一定要迫到我收聲,他們才心滿意足?
這個世界,從來都是有不同聲音,我一直都很堅持一個道理,就是我不去犯人,也請他人不要來犯我,現在各有各的帖,我說我的,他人說他人的,不認同我的,請回到你們自己的帖裡,不要日日夜夜迫人接受你們那一套。
我重申一次,不要再入來迫人接受你們那套林鄭萬能 ...
哈兄勿動氣,小心有心人蓄意玩分化!!雖然我本人都好唔認同紅茶館嗰兩位主持過份紅化嘅言論,但都兩位主持亦應該不至於搵人過嚟搞破壞,我反而覺得係有對家用滲透分化嘅手段去打擊同路但係有不同想法的人!
既然大家都係分開地盤玩,正所謂河水不犯井水,大家又唔係十冤九仇,茶館應該冇理由仲咬住唔放,哈兄你唔覺得有可疑㗎咩?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-11-12 07:58 AM 發表

你唔洗諗,班所謂建制一定九縮乜都唔敢做,港豬港奴選民係反智冇理性的低智商生物,容乜易出年選舉搞到好似區議會選舉咁樣真假建制全軍覆沒。
呢句真喎,哩班政棍為咗選票有咩做唔出呀!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-12 10:54 AM 發表

唔真心為咩走上北京要上面批准?
被召上北京照肺唔得㗎?
閣下出嚟做過嘢未㗎?哩D咁低級嘅辦公室政治你唔係乜都唔知呀?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-11-12 12:59 PM 發表

冇計,選舉制度促成
現今1200人分三大板塊:泛民,工商,傳統左派

三大板塊無人有601票,變成要同其他板塊合夥

如果CY連任,就會工商+泛民
薯片/法狗之王,又會係工商+泛民
結果要搵一個人能夠用工商+左派既組合出線

中央當然不會想泛民背景既人當選

工商派响大陸有投資,自然要考慮自己利益投票

而當時能夠聚合工商+左派票源,就只有林鄭
不能認同更多

引用:
原帖由 上環 於 2020-11-12 03:16 PM 發表
中聯辦漏夜發聲明:總辭唔使旨意再選

亞爺:夠薑你就黎總遲
一早就應該咁做!

引用:
原帖由 zambot3 於 2020-11-12 03:49 PM 發表

我覺得重有一個原因,林鄭同貪曾都係公務員出身,阿爺『覺得』班公務員下屬好自然會聽曬佢地話唔會作反。

可惜,舊年反修例風波令到阿爺睇清依個假設係錯誤的。
用國內公務員嘅思維去諗香港哩班公務員?事實證明中央嘅諗法真係太天真

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-12 03:54 PM 發表

我又再一次被樓主的假開放欺騙了。原來連一些正面報導林鄭的新聞,樓主都不能面對要下逐客令,樓主在這裏說盡己見,卻不敢面對更進而不淮許別人辯駁,現在正式講明容不下不同聲音。完全明白。

''你誤會了,我從來不會阻止任何人說什麼,我亦不是要阻止閣下說話,閣下可以繼續說自己想說的,我只是說凡事點到即止,不要去到罵戰的地步,可能我在表達上出了問題,如果本人說的話對閣下做成任何不便或傷害,本人說聲 ...
聽落似乎好有道理,但係點解又唔見你哋用番同一套理論去對其他異見者嘅?點解喺你哋嗰邊只要提出對林鄭有質疑就會俾你成班人衝出嚟口誅筆伐嘅呢?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-12 04:00 PM 發表
國家版國安法第二十五條 
''國家建設網絡與信息安全保障體系,提升網絡與信息安全保護能力,加強網絡和信息技術的創新研究和開發應用,實現網絡和信息核心技術、關鍵基礎設施和重要領域信息系統及數據的安全可控;加強網絡管理,防範、制止和依法懲治網絡攻擊、網絡入侵、網絡竊密、散佈違法有害信息等網絡違法犯罪行為,維護國家網絡空間主權、安全和發展利益。''

這條與網絡有關的國安法,像『公職人員行為失當』 ...
呵呵!而家閣下算係叫做恐嚇定係咩呢?批評政府施政問題就叫違反國安法?好吖,歡迎你去報上國安公署!
我講過而家嘅中央政府都樂意傾聽市民批評對政府施政嘅聲音,而閣下就不停製造恐慌,恐嚇市民,贓嫁禍中央一言堂,企圖抹黑中央政府你到底係咩居心?我哋一齊上國安處又睇下邊個大鑊D?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-11-12 08:21 PM 發表
又瀨一鑊,睇落臭港鳩官智商真係唔高得過猩猩幾多。
唔知班腦殘鳩官用乜嘢醫學理據去判定領事館職員比普通旅客有更低感染風險,因此豁免隔離檢疫。

尼泊爾領事館女職員確診 疑為獲豁免檢疫人士並曾回家                                               
11月12日(四)

現時由高風險地區抵港人士應入住酒店,而 ...
唔好講話領事館職員啦,連一般平民百姓嘅檢疫工作都求L其,hea L住嚟做!我都吊撚到班廢官口臭!

https://youtu.be/y63XjA4jrHA

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-13 11:31 PM 發表

你咁講即係好想聽我講下嘢。對於一些岸居幼稚的問題我通常會無視,一個人的政治取態唔係睇當事人而係睇佢嘅親人,呢啲係乜嘢邏輯?如果你個仔係犯暴你是否都一定係犯暴???

那些習慣圍在爐邊取暖的人,往往唔會知道自己嘅諗法係幾無知幼稚。多些出公海交流,唔好俾人窒幾句就縮回來取暖。

好多人只知道林鄭係AO出身,有多少人知道林鄭讀大學時已是紅人一個,1979年林鄭以清華大學交流團副團長的身份帶港 ...
按照閣下的邏輯我就想反問一句嘞,現今反對派嘅羊惡橋同鄭蟲太都喺北京大學讀過書喎咁點解又會變咗大反派嘅?
又一堆留美嘅漢奸有唔少都係根正苗紅由國家栽培嘅人,咁結果點解又會變成大反派大漢姦嘅呢?
若果根據閣下嘅理論,但凡受過中央政府
嘅栽培根正苗紅嘅人理論上應該係絕效忠於中央政府,冇理由會變成大反派大漢姦喎,點解嘅呢?點解嘅呢?究竟係閣下嘅邏輯理論有錯吖,定抑或係理想很性感,現實很骨感呢?

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-14 08:50 AM 發表
今次的確要讚一讚這位政務司司長,如果這個時候豁免限緊令准許這群廢物遊行,勢必令疫情加劇,希望張建宗往後都能繼續當機立斷,做回一個像樣的政務司司長。

張建宗拒豁免限聚 記協取消明日遊行
https://std.stheadline.com/realtime/article/1423613/即時-港聞-張建宗拒豁免限聚-記協取消明日遊行
佢係懶啫,唔係傻嘅

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-14 12:44 PM 發表
一個笑話說多了,就會有人相信,美國如是,香港也如是,美國如果想證明自己不是在說笑話,可以親自跑到南海台海,看看能否三天之內全滅中國海軍。

拜登防長人選:72小時滅中國海軍
https://www.chinapress.com.my/20201110/拜登防长人选:-72小时灭中国海军/
其他人唔信唔緊要,鬼島呆娃信就得嘞!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]