• 瀏覽: 518,104
  • 回覆: 625
  • 追帖: 10
+155
引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-11-12 04:00 PM 發表

比師兄你笑屎
事實真係咁喎

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1112_00822_001.html

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-12 04:00 PM 發表
國家版國安法第二十五條 
''國家建設網絡與信息安全保障體系,提升網絡與信息安全保護能力,加強網絡和信息技術的創新研究和開發應用,實現網絡和信息核心技術、關鍵基礎設施和重要領域信息系統及數據的安全可控;加強網絡管理,防範、制止和依法懲治網絡攻擊、網絡入侵、網絡竊密、散佈違法有害信息等網絡違法犯罪行為,維護國家網絡空間主權、安全和發展利益。''

這條與網絡有關的國安法,像『公職人員行為失當』 ...
不如你去報國安啦,我會好驚架

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-12 04:12 PM 發表

這個你可以放心,若這個帖內的留言觸犯了國安法,香討版主也會加以處理,況且國安法從來都不是阻止人批評港府。
如果像閣下所言,說說港府施政失誤,也會觸犯國安法,那香港大多數報社的人都已被捕,閣下每次都說我出爾反爾,但到現在此刻,閣下不是依然能在這裡留言嗎?那我何時反口過?
我完全唔明D人點解會咁得閒,搵埋呢D似是而非既資料黎比我地睇,佢真係當我10幾歲,我除左得啖笑之外,都唔知重可以講D咩咯

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-11-12 04:36 PM 發表

咦,啲畫風愈來愈似我地某位香討名人咁既
邊位名人???想知

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-11-12 04:48 PM 發表

良心無光or持劍無道
講不過就開始攞法律拋浪頭
我都聽過良心小小故事,佢好似搭搭地喎

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-12 04:34 PM 發表

我已說了永遠不封此人,他想留言就請隨便吧,不要不斷說我反口,我到現在依然准許他在這裡留言,沒有反口過。
無人唔比佢留言喎,我只係好奇怪佢走入黎嘈嘈嘈,但佢次次都係嘈你多,係咪你D仇家黎

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-12 04:59 PM 發表

有些事,只有當過樓主才會明白,例如怎樣維繫帖內的和諧,避免將帖變成戰場。
你們可能只是留留言覺得沒什麼,但當帖子變成戰場後,就會連帶出現很多問題,例如大家包括我自己,都可能無法正常發言。
所以作為樓主,我只是想盡量避免發生這個情況,並不是要針對那一個。
無必要玩得咁辛苦,咁當然人人處理方法都唔同,呢個自己鐘意

又黎啦,嘻哈,你繼續同佢傻啦,我無咩興趣同D傻人玩,先收線

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-11-12 05:35 PM 發表

噢!手機無電
係我無興趣玩,你都唔會同個溝通唔到既人玩啦,既然係咁,留番比嘻哈攪,等嘻哈驚下都好,家陣人家同佢玩法律喎

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-12 06:01 PM 發表

怕什麼,那位仁兄似乎弄錯了一些事,國安法,只會在危害國家與香港的情況下才會被使用,簡單點說,就是該些言論,會涉及推翻中央政府或香港政府,現在我們只是談論港府的施政,根本就沒有涉及任何推翻港府的言論,所以不適用於國安法的管核範圍。
唔係呱,你都唔驚,咁呢度無人會驚喎,唔通呢度有鬼?佢除左係嚇鬼之外,我諗唔到咩理由啦

仆佢街啊,岩岩出面睇到,D黃教師真係,咁細個就灌輸呢D思想,好想講句,屌佢老母

呢貼就回番之前位網友,佢咁熱心話我地講野有問題,我比埋個國安熱線你,你按幾個制就得架啦,好簡單

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-11-13 03:23 PM 發表

下現在D學校教人做雞?
邊間學校?講我知謝謝
【家長報料】未知是哪所學校的。但這種教材實在太恐怖,會把我們的下一代引入歧途。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-13 03:46 PM 發表

你想這裡齊齊被告嗎?我還不想死喔。
我只係想知下,國安會唔會啋佢,同埋我好想大笑咯

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-11-13 04:38 PM 發表

就咁睇教材是正常的,但教畜有冇在堂上加料就唔知,所以讚成班房裝CCTV。
表面似是正常,但唔知教既係幾多年級,呢個係涉及道德上問題,年紀太小唔一定識分對錯,會以為只係等價交換,呢個先係重點問題

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]