• 瀏覽: 518,091
  • 回覆: 200
  • 追帖: 10
+155
引用:
原帖由 tamama衝擊波 於 2020-11-28 01:46 PM 發表

黃國建可能好快喺某d貼俾人攻擊為偽藍或假建制
遲早cy都俾人攻擊為偽藍或假建制, 因為佢很少撐女神!

全國政協副主席、前特首梁振英在Facebook表示,范鴻齡只是收回罷工人員的工資,不會有其他懲罰,並指決定合情合理合法及公平「是廢話,是恥上加恥」,又認為今次是「為官避事平生恥」、姑息養奸的例子之一。

梁振英在帖文最後說,若有病人或家屬因為任何醫護人員在疫情期間罷工而遭受損失,可致電《803基金》熱線,基金會認真考慮支持受害人或其家屬起訴醫管局及失職人員。

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-11-28 09:34 PM 發表

唔只係香港,其實全世界都已經係去到顛倒黑白,是非不分!
這是真的,有七千幾萬選票認同一個令花旗走向沒落,世界第一covid19確診者數的總統可以証明!

引用:
原帖由 moonkaru 於 2020-11-29 12:26 AM 發表

其實我覺得就算沒香港銀行戶口都可以返國內開一個戶口吧,中銀會唔做佢生意嗎?我個人抱懷疑
你說林鄭返中國內地開戶口等政府出糧。這牽涉到條例的問題。不知道可不可以。有沒有人對這方面有認識可以幫忙說一下?

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-29 03:35 AM 發表

我感覺你言論好極端
是有些極端。但鄧小平說過黑貓白貓能捉老鼠的是好貓。回歸廿幾年來,政府姑息,退讓,投降不知多少次。白貓捉不到老鼠就換黑貓出來。也不必極端。只需要堅決,強硬執法已經足夠了。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-11-29 09:14 AM 發表

我地普通人都開到,特首會唔得?
不過開大陸戶口要稅單個個人識別號,咁未必個個想
不是林鄭能不能在國內銀行開戶口的問題。是香港政府能不能將錢匯到國內銀行的私人戶口的規條問題。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2020-11-29 11:12 AM 發表

邊有話唔得,咁駐京,駐粵辦既開支由邊度俾?政府一定有大陸戶口,否則點去找數
總務規例冇寫不可以匯款到外地戶口,只係每次匯款都要收手續費,銀行每次收200,一年都要2400
駐京,駐粵辦是私人戶口?講緊私人戶口噃?but never mind, no big deal.

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-11-29 03:10 PM 發表

在私企已被杪了,不用補錢
垃圾局長一個
只出垃圾政策
據說局長智商很高,不過樓下看更阿伯智商都百九幾,局長絕對有能力同阿伯對調!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-11-29 10:38 PM 發表

老人是這次新冠肺炎的最大犧牲者,全球都忽視了他們,是他們為負累,有些地方甚至要求他們簽紙不作醫治,要他們放棄生存的權利,只有中國是傾盡全國之力去救助每一位病者,但卻遭到世界抹黑包括香港。
這亦是我特別討厭黑醫護的原因,條主席竟然同法輪功埋堆,仆街你係醫生,竟然去信法輪大法?

引用:
原帖由 tamama衝擊波 於 2020-11-29 08:33 PM 發表

佢唔係第一次放生黃狗
記唔記得佢一上台話要玩大和解,當時佔中匪首羅湖蔥,周永康,越南河童等人本來被假髮狗輕判放生,係梁振英叫袁國強刑期覆核先捉到呢幾條人渣入策,本來只入罪但唔使坐
呢幾條友後來又上訴,林鄭係大和解下無繼續鬥落去,結果幾條人渣坐咗一陣就放出去
再加佔中9男女,當中朱木屍同陳義莊又係輕判,陳用腦膜瘤嚟賴博唔使坐,結果又係政府唔去刑期覆核
呢班人被放生後,不但無感恩收手,而係 ...
林鄭係姑息養奸的表表者    x2
佢有無大叔同馬頭所講,有阿爺支持,其實不重要,林鄭只要軟弱姑息下去,是真正的挖緊坑,
一個大坑留俾下任特首同中央踩!
她亦對不住過去一年多被私了和忍忍忍的市民!

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-30 04:42 PM 發表

如果用強制掃碼換放寬食肆限聚令
相信好多鋪頭都肯
強制掃碼..........留下行蹤
食肆限聚令......避免同減少傳染
兩件事各有不同目的,不存在交換

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2020-12-1 02:41 PM 發表
咪玩啦,代女神答,唔駛旨意,得罪曱甴點算?法棍都寧願得罪警察唔會得罪黑衣啦!
馬道長同女神萬歲!

.
自從樓主提過後,今天忍不住去看馬頭的新帖,不看尤自可,一看嚇一跳,............
他說, 可以透過討論、辯解、歷史進程得以解決。又說....YC 定論和部份收錢扮藍寫手,可以不看!
但他禁人發言,還怎樣討論、辯解? 他又如何定性收錢扮藍寫手呢?証據呢?凡批評林鄭的都收錢扮藍?
如此水平,君子劍岳不羣都不如,偽君子中的敗類也!

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2020-12-3 10:40 PM 發表
法棍............馬倒立,...........林鄭..............放放放!
傳達的訊息是,做啦,無事嘅!

引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-12-4 08:09 AM 發表
https://www.am730.com.hk/column/share/246201

有網友曾經講過,漁港未夠窮。
有道理,有人會說太悲觀,但漁港是一步一步走向沒落,希望2件事,第一,將來能有好領袖,
第二,中央多插手,越多越實際!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]