• 瀏覽: 518,483
  • 回覆: 544
  • 追帖: 10
+155
引用:
原帖由 LouisaYiu 於 2020-11-6 21:11 發表
https://youtu.be/psceGPpkSiI

睇嚟要用西瓜來找段狗
四個會係時候發封律師信俾佢告誹謗

正如當年CY告梁繼昌一樣將佢收皮

引用:
原帖由 北潭坳 於 2020-11-7 13:19 發表

印象中係上年機場內地記者俾示威者打之後內地先多人關注,嗰時焦點已經變咗不滿警方嘅手法
警察手法就係七警+朱警司案後遺症,就係法狗重判想要製造既效果,目的就係要警察放棄執法

基本上武警南下深圳前警察處理手法近乎放棄狀態,响警署天台射幾個催淚彈就收工,完全無執法意願

直到中聯辦被襲,武警南下之後,警察知道中央唔係講玩,為免被武警收拾先較為強硬

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-11-7 14:00 發表

師兄,稍安無燥,在下不是撐林鄭,今天她貴為特首不是中央的人,那是什麼人?
但她丈夫之前出席澳門回歸是唯一在習主席說完話後沒有鼓掌的人。。。
這還算是朋友或自己人嗎?

在下說的是客觀事實,林鄭此時此刻必定是中央的人。。。
仍是那句老話,今天林鄭下台,師兄覺得有誰比她更合適,同時又要中央相信又要知道香港情況的人。。。
林鄭是上海人,在香港是草根出生的,木屋區長大的。。。

當然林鄭很多時也廢得恐怖 ...
只能夠講,林鄭只係中央無選擇中既選擇

難道要中央選擇已經投敵既薯片,抑或連831可以唔跟都可以講出口既法狗之王?

引用:
原帖由 呢蒙尼 於 2020-11-7 14:36 發表

你估林鄭唔想用鐵腕手段?
下面有人俾佢用咩?
國家認為繼續俾班黃狗吠係最好體現一國兩制。國家俾佢破壞一國兩制嗎?
係咁既話中央點解要出聲止暴制亂?
林鄭自已唔係講只得三萬警察?
冇人俾佢用,咁嗰三萬警察係擺設?

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-11-7 14:08 發表

中央是守法大國,在和平情況下香港可能真的要等到2047才可見(真回歸)了。。。
咁咪同隔離啲人諗法一樣
自己唔搞,就等中央執手尾
特首自己有權唔用,有法唔用,撓埋手等出糧
想得美

引用:
原帖由 北潭坳 於 2020-11-7 14:56 發表

不如時光倒流去上年7月20日,問黃人反嘅係乜,再過兩日,7月22日再問黃人反嘅又係乜,就只係兩日,個答案完全唔同晒

黃人就係煲元朗站嗰單40分鐘冇警察到場任白衫人打乘客,煲到8月5日罷工集會咁大陣象,見罷工咁成功就之後圍機場同唔同地方開花,跟住一路玩到中大理大,玩得太大先警察同樣強硬好多,嗰輪連解放軍都出嚟清路障
當日係中聯辦受襲,然後三白眼吹雞入元朗,最後被白衫鄉勇打到跪地求饒

就係因為警察撓埋手令中聯辦受襲,中央先會响728第一次出聲止暴制亂,然後都冇人理,跟住先有老解宣傳片,片中有港式紅旗+廣東話後果自負,跟住就武警南下

如果唔係深圳嗰10000武警,警察仲係响度揸流攤

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-7 18:02 發表

傷心犬兄對政治操作有多少經驗?你提出嘅政治處理手法是否係唯一選項?

市民經常罵食環署、港台,知唔知點解 CY 在任時冇公開跟市民一齊批評食環署、港台,或者公開批評令校園港獨泛濫的港大管理層。

有經驗的行政管理人員會否公開批評下屬或共事者。除了公開批評外可否有其他操作選項。
有,就係刑事調查,公職人員枉法作為已經構成公職人員行為失當罪,即使調查結果最後不成罪,但已經對有關人員有足夠警惕

作為上級,批評下級不足之處合法合理
作為三權之上的特首,對法院枉法裁判絕對有批評的話語權,呢個係特首對法院監督既履行責任

特首是否行使權力,係佢自由,問題係佢自己不但不履行責任,而且阻止公眾對法院既公眾監督權,阻止公眾批評法院

引用:
原帖由 百厭超人 於 2020-11-7 19:57 發表

其實我覺得林鄭毋須要玩埋哩D所謂政治把戲,原因係香港哩班黑暴黃屍攬炒派,根本就係樣樣為反而反,無論中央政府嘅政策幾咁利民,佢哋都有藉口抹黑反對!
與其係咁,倒下如光明正大,特區政府俾D魄力膽量去做仲實際,點都好過而家咁,私私縮縮,鬼鬼鼠鼠懶神秘咁,但係乜嘢都做唔到!
再講,如果佢之前帶領各級官員喺防疫工作方面做得好D,正路D,又何須今日要置諸死地而後生上京爭取?
咪係,成個社會,普通人平凡人佔多數,大複雜既佢哋未必會明

作為特首,有責任清楚表達政府政策,無需要搞咁多小把戲,只要向大眾清楚講明白就夠

要明既一兩句說話就會明,唔明既搞咁多野更加唔會明

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-7 23:22 發表

阿爺話香港係行政主導,但基本法令司法獨大無王管係事實

之前好似同你都講過,基本法寫明'司法人員履行審判職責的行為不受法律追究',即使你想強行將法官告上法庭,法庭可以根據基本法唔受理仲會笑律政司無知。

作為一個有行政經驗嘅人,我會理解特首點解唔會公開批評司法界,正如我會理解 CY 唔會公開批評食環署、港台,或者港大管理層。我之前亦講過,特首係用了一些語言技巧在班法官面前提出法律界出了 ...
雖然判決不受法律追究,但係‘點解會造成呢個判決出現’就可以追究

原因有好多,收左錢,被人威脅可以係原因,呢啲完全可以調查。

世界上曾經出現三權決裂,記得俄國憲政危機嗎,就係行政vs立法,總統與國會之爭,最後係靠軍隊解決。

特首有三萬警察,背後有中央有解放軍,法狗要玩得起,最少要三萬警察倒戈先有能力與特首決裂。

特首牢牢控制住三萬警察,就算決裂,肯定100%贏家,有乜野玩唔起,只係我地特首太懦弱,一句說話都唔敢講

引用:
原帖由 lawo 於 2020-11-8 05:48 發表

某君是誰,有何目的,明眼人看得出,同埋佢有些良心白條的影子,是同系人!
連國家憲法都可以否定既,乜野料子大家都知

不過大家係正人,要返工,要食飯,先冇咁多時間糾纏落去

引用:
原帖由 Duncan_Nadal 於 2020-11-8 10:27 發表
段狗即刻引咎辭職

https://youtu.be/6rQr59Dzh2Q
其實警察應該好似CY咁出律師信告段狗

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-8 12:35 發表

如果搵到罪證當然可以告,但搵到罪證只係一個假設。
你玩到咁激冇人夠你玩。點解唔簡簡單單修改基本法加番啲制衡司法界的制度。武力介入唔係唯一選項。
好多案都搵不到證據入罪,刑事調查最重要係帶出一個效果,就係唔係無法無天,只要令受查人調查期間提心吊膽,不敢作案,就已經達到效果。

武力介入當然並非唯一選項,但係無武力既選項,就係一定不會成功既選項

基本法成功靠既係乜野,就係背後200萬解放軍,無200萬解放軍支持,基本法一樣都不會有人理,唔係你咁天真信法狗個法鎚就能夠維持到下?

引用:
原帖由 PaoHow 於 2020-11-8 12:38 發表

你講緊你嘅法律專家王振民教授,佢都係咁講:
'基本法有規定的,按照基本法辦事;基本法沒有規定的,適用國家憲法。'
但係你既講法係其他憲法條文在港不適用嗎,咁係將憲法排除在外

中央幾時有講過,實際係憲法為主,基本法為補充,從來無講過在香港,基本法能夠取代憲法

你既講法同以前既英租界,法租界有乜分別?

引用:
原帖由 diverstranger 於 2020-11-8 17:40 發表

即係警察都係黃?🤔
邊度都有黃,講警察冇黃你都唔信啦

不過就算唔黃,見到七警朱警司為左執法咁既下埸,尤其是見到肥仔聰咁樣出賣朱警司,換轉係邊個都唔想自己變成第二個朱警司,返工返到坐監,值唔值先?

自己仲有家爺仔乸要養,又要供樓,點樣保住份工先係重要,自己老細一哥都唔撐鎮暴,當然要明哲保身,唔死就算

721警察己經打過港澳碼頭之後全部縮返後,就即係諗住息事寜人,打走就算。點知班友唔識死响中聯辦國徽潑墨,迫中央發功,所以先會有一星期後中央第一次出聲止暴制亂

引用:
原帖由 上環 於 2020-11-8 18:14 發表

拜登上場點都好過侵侵,就算係一樣反華都好,無問題我都預左,但最小我唔駛睇到個無料的侵侵係度日吹夜吹,我份人無野憎,最撚憎就係個D乜都認叻既撚樣,生意佬學人玩政治,佢都柒柒下,以為靠吹就得
不過在於中國來講,又要重新適應過一個新對手,好難搵到個老特咁既好對手,老特始終好應付過專玩陰既民主黨

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]