• 瀏覽: 7,452
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
+11

日前,美國國防新聞網站表示,美國國防部決定,將F-35隱身戰機的大規模生產計劃予以推遲。分析人士指出,而在此前一天,中國正式宣布對包括洛馬在內的美國軍火商實施強力制裁,如今看來此次反制措施效果顯著。對此,俄媒報道:俄羅斯軍事專家感慨稱,在中國的實力面前,美國明顯高估自己。
...

顯然,中國的制裁措施已經初見成效。在F-35戰機的生產上,洛馬公司需要來自中國的稀土。此前,中國完善出《出口管制法》,對中國出口產品的清單進行具體的、詳盡的分類,對於美方企業而言,這樣的打擊力度將是全方位而強有力的。

https://min.news/military/688a30965dc1435f6f5cf32d5c96aed4.html

究竟F35暫停係唔係呢個原因? 樓主係有保留, 不過來得咁突然相信唔係一個一直存在嘅問題, 因為中國嘅制裁都有一定可能性

唔信,中國運了咁多年稀土俾美國,冇理由冇存貨,怎會一停,便可即停生產!

華為俾美國停晶片,華為的晶片存貨都可捱成年,

美國就算爛船都有三斤釘,何況美國唔係爛船,冇可能一停供稀土,生產線即釘!

一定有詐!

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-2 19:42 發表
華為俾美國停晶片,華為的晶片存貨都可捱成年,

美國就算爛船都有三斤釘,何況美國唔係爛船,冇可能一停供稀土,生產線即釘!

一定有詐!
可能計算最後不能達標,唯有斷臂…

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-2 07:40 PM 發表
唔信,中國運了咁多年稀土俾美國,冇理由冇存貨,怎會一停,便可即停生產!
可能之前借D二斷貨減供應, 慢慢陰乾國外庫存
美國D公司要賺錢, 算死草, 唔肯高價搶貨, 宜家PK了

中國制裁撚住F35春袋?

有傳聞,幾個月前的事,美國禁用中國零件,攪到洛歇幾個月前,都想嗡停工!

原來係1年半前洛歇已傳停產f35先真

這個合理好多,大廠通常有一年半載存貨靈件,所以冇理由一嗌停供稀土,f35就要停產

原來又係個豬隊友總統找屎之故

https://youtu.be/3eSbk-BYkik

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-2 10:39 PM 發表
有傳聞,幾個月前的事,美國禁用中國零件,攪到洛歇幾個月前,都想嗡停工!
唔係靠造假解決左咩。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-2 10:45 PM 發表

唔係靠造假解決左咩。
佢而家塞晒f35這個爛攤子俾日本處理啦,美國呢個鑊設計,在92年時已被小到7彩做唔到,問題多多,所以咪招標俾外國包括以色列及中國的軍備公司同佢發展囉,最後俾了以色列攪到而家都係問題一蘿蘿,所以相信一年前美國才轉移逼日本同佢發展這f35戰機,所以部分生產線已轉移過了日本,美國想翻炒當年利用日本為禍亞洲的滋味,所以,

中國睇緊些三菱重工,佢的心神戰機相信只是晃子,利用這模型來摸擬怎解決f22及f35的bug來發展新一代戰機,可能才是佢真正目的!

停產係出現財政問題。

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-11-2 07:34 PM 發表
https://p1-tt.byteimg.com/origin/pgc-image/3af38e2dfd3f44868e4c8678eea82240.jpeg

日前,美國國防新聞網站表示,美國國防部決定,將F-35隱身戰機的大規模生產計劃予以推遲。分析人士指出,而在此前一天,中國正式宣布對包括洛馬在內的美國軍火商實施強力制裁,如今看來此次反制措施效果顯著。對此,俄媒報道:俄羅斯軍事專家感慨 ...

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-11-2 11:57 PM 發表

不要沾老美軍火股票。

老美國債爆出宇宙,提也不敢提,今年美國肺炎重要政府養全民,何來錢買戰機買軍火?拜燈上場後便要面對柒普留下的爛攤子,無可避免要全面節衣縮食,國防經費首當其衝。老美不會養晦,民主黨再執政後只有行返斑馬/希拉里那套所謂醒目政策,得把口叫人衝,在後面聲大大支持日本、東南亞對抗中國(除了台灣省,驚怕爆大鑊),軍事開支則拼命減。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]