• 瀏覽: 947
  • 回覆: 12
+4
日前大批市民出外慶祝萬聖節,食物及衞生局局長陳肇始今早在電台指過去周末有市民聚集出現不少違規行為,可能會導致疫情蔓延,警告若市民自律情況不理想,不排除會再收緊社交距離措施。港大感染及傳染病中心總監何栢良亦擔心,放寬措施後疫情可能出現反彈,預計確診個案陸續有來。

陳肇始表示,昨日本港再出現1宗源頭不明的本地確診個案、以及3宗涉及酒店「度假住宿」的初步確診個案,情況令人非常擔心,會密切留意未來會否出現更多感染個案,又指傳媒曾報道萬聖節當日市民外出時,當局曾就酒吧等地的不同違規情況進行執法及檢控,擔心市民聚集可能會導致疫症傳播。

她明白市民想稍為放鬆,但呼籲市民自律、盡量減少聚集,指進入冬天後要嚴防第四波疫情爆發,現時不宜再放寬社交距離措施,強調如疫情有變、自律情況不理想或違規情況多,不排除會再收緊限制措施。另外她亦提到,政府正研究強制檢測的法律框架,相信有能力控制疫情、也有足夠設施處理。

措施放寬 何栢良料確診陸續有來
何栢良亦指過去周末本港多處人山人海、亦有市民不遵守防疫規定,情況已響起警號,認為過去數月「循環」顯示政府收緊防疫措施後確診數字會回落,但放寬措施後疫情便會反彈,相信確診個案會陸續有來;他呼籲市民外出聚會或出席其他活動時,人數不應太多,亦應留意風險,如過去兩周曾入住酒店、在場地通風差或沒戴口罩情況下參與多人聚集活動,應主動到醫管局門診拿瓶做檢測,又認為政府應再出動流動檢測車、或在高風險地點附近再設臨時檢測中心。
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
個人評論:政府多項社交距離措施每週都有機會改變,若不經常留意會容易造成混淆。

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2791928/【新冠肺炎】陳肇始警告若市民不自律 或再收緊社交距離措施

睇吓啲行山露營友, 次次都留低大量垃圾, 就知香港人係唔會有自律.

見有家長帶埋小朋友去老蘭話:今年人少左無咁好玩

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-11-2 05:30 PM 發表
睇吓啲行山露營友, 次次都留低大量垃圾, 就知香港人係唔會有自律.
要港人自律有公德無異於『緣木求魚』

碌木無魚你釣唔係碌木既錯,係大家對港人抱有不切實際既幻想

其實對港人既一切缺德行為包容下咪算囉

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-11-2 17:40 發表

要港人自律有公德無異於『緣木求魚』

碌木無魚你釣唔係碌木既錯,係大家對港人抱有不切實際既幻想

其實對港人既一切缺德行為包容下咪算囉
自律係要由學校同父母身教開始, 但好可惜, 呢兩樣香港都冇.

學法律,做劣屍都唔自律啦。陳女士,退位啦。,

引用:
原帖由 Acctmad 於 2020-11-2 05:15 PM 發表
日前大批市民出外慶祝萬聖節,食物及衞生局局長陳肇始今早在電台指過去周末有市民聚集出現不少違規行為,可能會導致疫情蔓延,警告若市民自律情況不理想,不排除會再收緊社交距離措施。港大感染及傳染病中心總監何栢良亦擔心,放寬措施後疫情可能出現反彈,預計確診個案陸續有來。

https://resource01-proxy.ulifestyle.com.hk/res/v3/image/content/2790000/2791928/chan72020_103_1024.jpg ...
正確,根本巿民去食肆酒吧唔守法,老闆扮睇唔到,就係咁屌政府好限制佢地搵錢暨播毒。

喊包陳應該及早辭職

返屋企洗碗

無證妓者

陳肇始, 你已經唔係第一次疫情稍緩就急不及待放寬, 放寬了搞到疫情又反彈, 這大半年, 你重複了多少次? 這大半年你幾時見到香港人自律?!  陳局長, 你搞唔掂嘅, 唔該你退位讓賢啦!

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-11-2 05:30 PM 發表
完全正確!
現在無晒遊客,今次班躝癱無得賴自由行喇!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]