• 瀏覽: 4,665
  • 回覆: 48
+2
看來, 台灣人冇信件白痴亂嗡大陸的無人機係紙飛機喎

https://youtu.be/LL439uEvPnI進入香討影片區

台灣被呃得太漏了, 雄3, F16V呢D垃圾...............被包裝到世界最top??? 呃到自己, 但呃到人嗎??

世界上邊有沒軍隊試過,今日投降,第日即刻換對方軍裝,馬上投入戰場,調轉槍頭打自己?
唯一做到咁快紀錄……
國軍 1948年 東北遼瀋戰役……

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-2 08:57 AM 發表
世界上邊有沒軍隊試過,今日投降,第日即刻換對方軍裝,馬上投入戰場,調轉槍頭打自己?
唯一做到咁快紀錄……
應不會,相信台灣到時都仍沿用返台灣軍備!所以,想用這招回攻大陸?在軍備情況無異下,又何必多此一舉?

“陣前起義”系“國軍”“光榮傳統”嚟㗎!“天下無人不通共”吖嘛。

當年日軍入城大把中國人夾道舉日本旗迎接,共產黨點衰都係中國人,所以我推測台灣人會夾道舉五星旗迎接解放軍入城。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-2 08:57 AM 發表
唯一做到咁快紀錄……
最好笑做民國軍隊似死狗任劏,但一轉為共軍則神勇無比,判若兩人。

引用:
原帖由 天下唯攻2.0 於 2020-11-2 10:50 AM 發表

最好笑做民國軍隊似死狗任劏,但一轉為共軍則神勇無比,判若兩人。
你好難怪佢地架。你以為共黨齋talk.用語言洗腦? 好專業架,因為人都唔傻架。唔係你講幾堂課就幾年都神勇。
我講下對比。
1.當年國軍中央軍,軍餉係8個大洋每月。實際扣除各種保險費用係5個大洋。而共黨係抗日個陣定規矩,6個大洋,但因為共產主義,伙食同保險各種都唔使釦。食大鑊飯個名詞就係個陣出。
2.中共係革命軍,所以佢地搞土地改革。即系如果你係解放地區,你作為農民係可以分到塊地屬於自己,而唔係租地主地。咁你參加老解,自然就係被解放者。係可以分到地。
換算成今日個講法即系:
你係舊公司做野,好多壓榨,好多唔公平。你會點返工法?
然後因為舊公司派你去一個創業公司。然後創業公司講,你加入佢地,工資加20% ,一入職,即刻分公屋入住。

你會唔會跳槽? 然後創業公司講,不過你個舊公司係市場度好勁,仲日日講要收購。如果俾收購,估計要裁曬呢班人咯!

你會點做?
頂!同舊公司死過啦!

台灣人民都講到咁,今晚就打啦!我等左好耐啦。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-2 12:48 PM 發表

你好難怪佢地架。你以為共黨齋talk.用語言洗腦? 好專業架,因為人都唔傻架。唔係你講幾堂課就幾年都神勇。
我講下對比。
1.當年國軍中央軍,軍餉係8個大洋每月。實際扣除各種保險費用係5個大洋。而共黨係抗日個陣定規矩,6個大洋,但因為共產主義,伙食同保險各種都唔使釦。食大鑊飯個名詞就係個陣出。
2.中共係革命軍,所以佢地搞土地改革。即系如果你係解放地區,你作為農民係可以分到塊地屬於自己, ...
如果國軍全體待遇有你講咁好,怕都只係出工不出力...

國軍最大鑊就係拉壯丁,未打仗先死一半,仲有唔少係將官打死。
共軍當D兵係人,國軍當D兵連狗都不如

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-2 11:27 PM 發表

如果國軍全體待遇有你講咁好,怕都只係出工不出力...

國軍最大鑊就係拉壯丁,未打仗先死一半,仲有唔少係將官打死。
共軍當D兵係人,國軍當D兵連狗都不如
又唔好講到國軍咁衰,歷史要公正。連中共都無記載話國軍拉壯丁打死咁多人。
佢地記載國軍投降士兵講。
拉壯丁只要你唔走,係唔會打死。問題係佢地拉壯丁個方式好無人情味,係條街一拉上車就走,連翻去同阿媽講句都無。好多人係條街俾人拉走,後來退去台灣,直到死都無見到阿爸阿媽一面。

但咁唔係全部都拉壯丁。因為國軍兵力好多係打抗日戰爭當中,義勇參軍。佢地工資我講左中央軍係8個大洋扣稅費前,後來發等值法幣。軍閥雜牌軍係5個大洋。 所以中共抗戰個陣,國共合作,國軍改編佢地做八路軍,蔣介石親自定佢地6個大洋。其實係非常俾面中共。而當時中共只有兩個師。蔣介石都幾大方,定完規矩,個兩個師軍餉係由國軍撥俾中共發。無需中共自籌。當然後來發展擴軍就要自籌啦。而中共都好落力打仗。並唔係話完全退縮等國軍打。
所以兩黨其實都無今日流傳咁匪夷所思個所謂野蠻恐怖。只不過對比來講。國軍當兵係狗,係真無講錯。無人情味,剋扣軍餉,當官大魚大肉,士兵野菜充飢。發生得太多。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2020-11-2 08:27 AM 發表
看來, 台灣人冇信件白痴亂嗡大陸的無人機係紙飛機喎

https://youtu.be/LL439uEvPnI
有15%著草去琉球

危險關口,保命至上。

統台必須先窮台,讓台人均GDP回落到2萬美元到,低於北京上海,當同廣東(廣東現萬六)差不多時,統一時機就水刺渠成,兩三年到啦.

引用:
原帖由 大林林 於 2020-11-3 02:49 AM 發表

有15%著草去琉球
唔著草來香港?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]