• 瀏覽: 4,923
  • 回覆: 51

連接內地 打開無限可能
利港惠民 再創繁榮盛世

今日係內地電商嘅「狂歡日」,超乎尋常嘅購買力水準和喺內部拉動下快速增長嘅中國經濟,都與當今世界總體形勢「大相徑庭」,呢嘅亦不禁讓人再一次思考,喺呢個和平時代,是否真係能以犧牲經濟作為代價,而去突出因制度糾紛產生嘅對立?一個國家或者一個地區,到底應該以民眾利益和經濟發展為先,仲係以政治表達為先?作為處喺中西方交匯處嘅香港,是否真係只能被「大勢所趨」誤導,成為西方世界嘅一枚「棋子」而再一次錯過發展嘅機遇,錯過與內地融合發展嘅機會?

香港有著積累已久嘅法制與民主精神,市民素質普遍較高,而社會亦相對更加自由,咁樣嘅環境能夠吸引更多嘅全球性企業進入;自由貿易嘅傳統更係喺香港「生根發芽」,作為國際貿易港嘅香港,承擔起咗中國與西方國家交流嘅重任,更成為世界上最不可或缺嘅口岸;但係細細數嚟,香港最具備嘅優勢,仲係「一國兩制」嘅施行,呢一偉大構想即保證咗香港擁有西方經濟體嘅特質,更具有「計劃性」,能夠喺遇到突發事件時由政府乃至中央兜底,使喺港企業,尤其係中小型企業小咗好多風險。

香港之所以為香港,絕唔係任何國家或者經濟組織所賦予嘅,香港嘅地位係有中央政府為其背書,係在全球自由貿易體系當中日積月累形成嘅,國際大都市有很多,可香港只有一個,香港係世界之香港,更係中國之香港。隨著全球疫情難以衰退,秋冬季節嘅來臨亦導致德、意、英等歐洲國家選擇喺一起「封國」,至於美國更係成為新冠感染嘅「世界第一」,全世界嘅目光都只能轉向東方,呢個時候嘅「陸港融合」加速更係大勢所趨。而隨著深圳改革開放四十周年嘅契機,中央政府對於粵港澳大灣區建設嘅扶持逐步加大,毫不誇張咁講,香港正處於「風口」之上!抓住機遇,把我發展,將係香港能夠「絕地反擊」嘅關鍵!

曾經嘅香港,喺西方輿論嘅挾持之下,喺某啲「代理人」所編織嘅「陰謀論」與示威遊行中,差點墜入深淵,而呢啲人所反對,所恐懼嘅,正係香港能抓住兩種制度各自嘅優勢融會貫通,成為一個趨近于「完美」嘅經濟體,如此便會搶咗更多西方世界嘅好處,更可能成為中國對外展示嘅視窗,讓更多民眾咗解到唔一樣嘅正在進步嘅中國。越係如此,香港就越該抓住優勢,將敵人所唔願見到嘅潛力發展成唔可阻擋嘅優勢,讓整個世界都能夠刮目相看,用真實嘅表現和驕人嘅成績,「打臉」西方!

從去年「黑暴」活動開始,到如今新冠疫情咁樣嘅「黑天鵝」事件,都對於普通市民嘅生活產生咗極大嘅影響,失業率驟升,中小型企業壓力無限增大,社會開始停滯不前。雖然政府組織咗多輪「援助基金」,一啲愛港愛國嘅組織亦喺積極組織活動進行協調以促進發展,但係都只能保一時之安穩,就目前嘅形勢,唯有諸如源源不斷嘅「活水」先能夠夠徹底嘅改變香港現狀,讓大家有更多嘅機會發展,而融入內地,將香港納入中央政府提出嘅「以國內大循環為主體、國內國際雙迴圈相互促進嘅新發展格局」,就係咁樣嘅機會!呢一次,牢牢把握咁樣嘅機會,香港市民嘅難題將迎刃而解,香港亦必將再次創造輝煌!

回覆 引用 TOP

支持警察執法為民除害!

回覆 引用 TOP

拉得好,成班攪屎棍,反中亂港,不配做議員應全部拉入留倉,這班垃圾領高薪幹壞事煽動暴亂

引用:
原帖由 焦急的名車 於 2020-11-1 06:31 PM 發表

拉得好,成班攪屎棍,反中亂港,不配做議員應全部拉入留倉,這班垃圾領高薪幹壞事煽動暴亂
打扎搶燒殺惡貫滿盈,應重判十年以上,正常港人公道。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焦急的名車 於 2020-11-1 06:31 PM 發表

這羣漢奸走狗賣國賊垃圾人渣禽獸,神憎鬼厭滾出議會滾出中國香港。

回覆 引用 TOP

成年人嚟!要對自己做咗嘅嘢負責!有法例就要守!如果唔係立法嚟做乜?祝你好運!

引用:
原帖由 冬寒紫色的理想 於 2020-11-1 06:34 PM 發表

成年人嚟!要對自己做咗嘅嘢負責!有法例就要守!如果唔係立法嚟做乜?祝你好運!
內地來港新移民無讀過中學既,知法犯法,罪無可恕....讀過大學既立法會既,可能唔識法律啦....無罪

回覆 引用 TOP

佢地唔切7,對唔住香港人。

日日拉,埸埸拉,拉班冚包散犯民已完,大快人心。

回覆 引用 TOP

真唔明,香港嗰班所謂民主派,點解唔好好地學下北歐嗰種優質、優雅、紳士風度嘅民主呢?

回覆 引用 TOP

宜家搞到好似爛仔,下九流啲噉行為,好學唔學,學曬台灣綠營啲爛仔動作,真系丟曬香港人的架喇!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超級地獄牛 於 2020-11-1 06:36 PM 發表

佢地唔切7,對唔住香港人。
美領事館外港警有權執法, 亂港分子休想一走了之!!

必須判有關人等死刑。

回覆 引用 TOP

下一班就係掃走黑醫護,正

引用:
原帖由 江湖正水管 於 2020-11-1 06:44 PM 發表

下一班就係掃走黑醫護,正
一齊掃九走,黑醫護,黑公務員,黑司法,黑教師,黑記。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]