• 瀏覽: 18,774
  • 回覆: 181
+11
引用:
原帖由 nelsoncph 於 2020-10-31 07:33 AM 發表

快啲叫工會搞眾籌,籌返幾百億俾國泰解決財困,咪唔使裁員同減人工,以後繼續唔使開工都仍然出足人工同福利,依家手足有難,唔係唔幫呀嗎?香港大把蠢黃屍賣埋底褲都捐錢,又有外國資金支援。
黃色經濟區手足去昨邊樹

隨時呢個工會啲人,隨時係國泰無預佢地份去簽,一早預左只補一個月糧或者一早已經唔係國泰員工。
呢啲工會只為自己利益,唔通真係會為真正員工著想咩。

引用:
原帖由 hinfan 於 2020-10-31 06:02 AM 發表

記住譚文浩保契弟。

引用:
原帖由 wtf_name 於 2020-10-31 07:48 AM 發表

幫人打飛機算係通才,應該周圍都請,唔駛屈就係國泰
"手功" 都要經專業訓練㗎,或者再副修"口功" 增值。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-30 09:37 PM 發表
唔洗屈就國泰, 外面大把航空公司需要你哋呢啲人材 人工肯定好過國泰, 走啦 
有人請就唔使喺度賴死唔走

d 工會都幫唔到班員工,於是全部變晒做 dom dom 了,係 d 傻既先至會為工會去罷工

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 09:30 PM 發表
國泰宣布大裁員後,要求過萬名機組人員簽署薪金和福利被減的新合約,否則會被解僱。代表國泰機師的香港航空機組人員協會,聯同國泰空中服務員工會和民...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/_2020103020322679324.jpeg

設計對白,國泰 : 你班仆街都惡得耐,而家一 Q 清你袋 :smile_3 ...
講好咁就咁,管理就係管理,成日講公平,畀你延期,就係對其他遵守規定及已簽署的員工不公平,成日講公平,真係講起人都笑。

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 09:30 PM 發表
國泰宣布大裁員後,要求過萬名機組人員簽署薪金和福利被減的新合約,否則會被解僱。代表國泰機師的香港航空機組人員協會,聯同國泰空中服務員工會和民...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/_2020103020322679324.jpeg

設計對白,國泰 : 你班仆街都惡得耐,而家一 Q 清你袋 :smile_3 ...
早晚都要簽,還是老老實實吧,何必扭扭擰擰!

西人走返外圍la
國泰香港人gar
又要賺中國人錢
又要鬧中國人
賤到咁都得gar mei?

引用:
原帖由 活潑朱古力 於 2020-10-31 06:33 AM 發表

咁資方繼續出人工
工會,係政府認可機關,有勞資糾紛政府就要出面處理
資方可以乜都話哂事,要工會做花瓶?
雙方冇會面溝通?只不過答案唔係勞方所要嘅,談判永遠都係咁㗎啦,如果資方完全滿足勞方要求,咁樣仲叫談判咩!

走啦:大把人做

講真,國泰入面班舊人個個人工福利極高,享受開舊合約保護,以前永遠郁唔到呢班人,平時又有工會下下用工業行動要脅,依家冇生意唔怕你工業行動,仲唔借機炒左你班唔聽話既人咩。 而且舊人全部轉晒新約,無左舊約既高薪福利同保護條款,遲下第二輪炒人就可以炒埋d老鬼,留返d聽話既人。
點解咁多人簽左新約,其實減左薪都仲好高人工,10萬人工減三成都仲有7萬,而且呢d機師所有專業經驗都在開飛機, 唔通叫佢地去開的士?你唔簽仲好,炒埋一了百了。
國泰唔就呢次機會瘦身未來好難有大發展,點都會同你肯硬. 炒完精簡左先有機會浴火重生,得唔得睇之後高層點操作,但今次唔狠狠地瘦身係毫無機會。

呢班仆街而家就想拉埋政府一齊傾

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 11:12 PM 發表

贊成
禾舉埋腳贊成

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]