• 瀏覽: 18,775
  • 回覆: 181
+11
原來普通人要食飯

唔簽就自動消失啦 以後就長罷啦

唔好簽,卽走,有骨氣,一蚊補償都唔好要。

又話豉油社會,資方提出條件唔滿意咪唔簽囉,嘈乜鬼,成個怨婦咁

引用:
原帖由 活潑朱古力 於 2020-10-31 05:54 AM 發表
咁大裁員,工會必須有周全溝通,滿意解決,資方單方面叫部分員工簽約係失誤,錯亂.
大古啲董事咪走數呀!
現在全球詳環境啊,空姐機師重有議價能力,美國及歐洲大把航空公司裁員,一杪就一兩萬人,佢哋都有工會,咪一樣冇聲出,國泰今次裁幾千人及減人工三成已算輕手啦,而且記住,明年航空業都未必可以復甦,分分鐘佢地係白斗人工,甘出少啲糧都有謙啦。

最緊要新約要有搞事即炒就最好

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 09:30 PM 發表
國泰宣布大裁員後,要求過萬名機組人員簽署薪金和福利被減的新合約,否則會被解僱。代表國泰機師的香港航空機組人員協會,聯同國泰空中服務員工會和民...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/_2020103020322679324.jpeg

設計對白,國泰 : 你班仆街都惡得耐,而家一 Q 清你袋 :smile_3 ...
唔中意唔好簽,
簽親正契弟

每次見到呢單新聞 真係心都涼曬 但係希望冇攪事果班員工快快搵到新工💪

咪扮勁,自己其實驚死冇得撈
份工冇左,工會都收皮,冇錢又冇面

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-30 09:44 PM 發表
奸邪妖獸不是說「無畏無懼,無怨無悔」的麼?為何現在卻又諸多畏懼,跑去簽署新約呢?
佢地一出去問,周圍冇工揾,唔做仲邊有得做,邊間仲請人, 呢班人仲有d 老本,其他員工要開飯,有得做唔簽咩,人工係少左,但都冇野做

引用:
原帖由 unoteseven 於 2020-10-31 06:12 AM 發表

南方,東方?
佢地有無 home return card 先?
佢地希望英航。聯合。泛美。請佢地開工。

引用:
原帖由 子時不安的留言 於 2020-10-30 11:27 PM 發表
這次國泰被裁員的空服人員不僅沒有受到市民的同情,反而被受冷嘲熱諷。why?
因為個個都支持國泰要清除蝗暴瘀血

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 09:30 PM 發表
國泰宣布大裁員後,要求過萬名機組人員簽署薪金和福利被減的新合約,否則會被解僱。代表國泰機師的香港航空機組人員協會,聯同國泰空中服務員工會和民...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/_2020103020322679324.jpeg

設計對白,國泰 : 你班仆街都惡得耐,而家一 Q 清你袋 :smile_3 ...
又係班攪屎政棍企後面支持

求仁得仁
嘈咩?

正義嘅工會人,俾啲骨氣,千祈唔好簽啊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]