• 瀏覽: 18,780
  • 回覆: 181
+11
這次國泰被裁員的空服人員不僅沒有受到市民的同情,反而被受冷嘲熱諷。why?

吾鍾意就咪做,炒得

唔好留係國泰,去職工盟搵個執委做啦!職工盟大有前途,香港重有好多公司未執可以俾佢攪炒

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2020-10-30 11:03 PM 發表

飛機豪  有講過
去第二間公司
要重新學過 每種飛機 唔同形號
要經一段時間去訓練 唔係每一間航空公司 都願意去請
去做看更都要再訓練啦

咁大裁員,工會必須有周全溝通,滿意解決,資方單方面叫部分員工簽約係失誤,錯亂.
大古啲董事咪走數呀!

引用:
原帖由 ATA6038 於 2020-10-30 10:41 PM 發表
信公會?
最後咪奶嘢
記住譚文浩保契弟。

引用:
原帖由 活潑朱古力 於 2020-10-31 05:54 AM 發表
咁大裁員,工會必須有周全溝通,滿意解決,資方單方面叫部分員工簽約係失誤,錯亂.
大古啲董事咪走數呀!
周全溝通,滿意解決

要做到咁,明年今日都未搞掂

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-30 09:37 PM 發表
唔洗屈就國泰, 外面大把航空公司需要你哋呢啲人材 人工肯定好過國泰, 走啦 
如果出面有好工,就唔駛咁多加拿大鬼,美國鬼,澳洲鬼走嚟香港打國泰工啦,西方都唔知幾多失業嘅機師,好多走去揸大陸飛機。

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-30 09:37 PM 發表
唔洗屈就國泰, 外面大把航空公司需要你哋呢啲人材 人工肯定好過國泰, 走啦 
南方,東方?
佢地有無 home return card 先?

引用:
原帖由 正字 於 30-10-2020 21:51 發表
工會請解釋,點解奴隸制都咁多人簽。定係工會講大話,煽動民情。

喜歡散佈不負責任言論,係香港有今天呢個局面嘅主因。話中國人冇言論自由,都係因為唔理社會責任所至。
職工盟最叻作嘢講大話

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-10-31 06:04 AM 發表

周全溝通,滿意解決

要做到咁,明年今日都未搞掂
咁資方繼續出人工
工會,係政府認可機關,有勞資糾紛政府就要出面處理
資方可以乜都話哂事,要工會做花瓶?

引用:
原帖由 活潑朱古力 於 2020-10-31 06:33 AM 發表

咁資方繼續出人工
工會,係政府認可機關,有勞資糾紛政府就要出面處理
資方可以乜都話哂事,要工會做花瓶?
做嘢你情我願,合則來,不合則去,資方跟足勞工指引去處理,都話唔得,香港仲有邊個肯做老闆

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-30 09:30 PM 發表
國泰宣布大裁員後,要求過萬名機組人員簽署薪金和福利被減的新合約,否則會被解僱。代表國泰機師的香港航空機組人員協會,聯同國泰空中服務員工會和民...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201030/_2020103020322679324.jpeg

設計對白,國泰 : 你班仆街都惡得耐,而家一 Q 清你袋 :smile_3 ...
沒有議價能力,早簽早著

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]