• 瀏覽: 26,334
  • 回覆: 3
  • 追帖: 5
本主題由 motivation 於 2020-10-30 02:04 PM 移動
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-10-30 11:03 AM 發表

隨着政府保就業計畫在十一月尾結束,本港勢牽新一輪裁員潮。新冠疫情重災區的航空旅遊業,國泰及新華旅遊已先後展開行動,國泰裁員五千多人,其他員工減薪最多達四成;新華旅遊則要求員工停薪留職,預料其他大型旅行社亦將步新華旅遊的後塵。十二月開始,本港失業率勢必飆升。

面對香港經濟陷入困境,特區政府將希望寄託在內地通關之上。由於內地現在成為唯一疫情受控的主要經濟體,中國經濟今年成為全球唯一正增長的地區,若能 ...
我諗應該分階段通都可以既,首先係中港家庭要近工返學果d,要通旅遊既就先比有去做全民檢測既香港人先,無測果d要香港清0先考慮!

引用:
原帖由 benho118 於 2020-10-30 12:10 PM 發表

香港到咗今時今日咁嘅地步,
點解啲廢柴高棺仲末有一個被撤換嘅??
咪係,之前青島奶野好似即炒兩個

引用:
原帖由 legend_dreamer 於 2020-10-30 02:33 PM 發表

點分階段,學香港咁整外交豁免咩
唔通學生返工就唔會染病?
一個人都可以擴散開去,中共話之香港死都唔會開
香港學生返唔到學又影響唔到中國高考
香港人返唔到工又影響唔到國內0.1%的GDP
冒險開關如果有傳播風險邊個負責先,比我係國內官員一定唔會開關
我又唔係咁睇,做左核酸先比過關就無問題啦!!仲有衣家大陸政府愛民如子幾個人中招就全省強制檢測咁樣睇好多中港家庭相隔兩地大陸政府好可能會考慮埋佢地,你估香港班又廢又暗黃(最L憎食環果個廢官)既官呀?(除左鄧一哥)

引用:
原帖由 legend_dreamer 於 2020-10-30 04:27 PM 發表

愛民如子?曲線?
D官怕出事,所以幾單都全部強制驗
睇下武漢幾多人落馬,幾多人坐牢
如果為左d中港家庭就做,出左事佢地負責,但中港家庭會幫到佢地政積?唔會
講咩愛民如子,你要記住呢份係工,同香港班官員無分別,分別係角色唔同,但都係只會以自己利益為先既官
做左咁多年人仲信有好官,你都幾天真
我肯定唔會通關,除非清0
又睇下之後點

回覆 引用 TOP

主題標籤 #國泰
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]