• 瀏覽: 9,855
  • 回覆: 132
官商勾結

回覆 引用 TOP

食環必須全炒一次
你睇公廁
就知幾咁仆街

回覆 引用 TOP

食環署黃到爆,誰主管

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-10-30 09:07 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201030/photo/1030-00174-001b1.jpg

食物環境衞生署監管外判清潔服務不力,令香港恐淪「臭港」!申訴專員公署昨公布主動調查報告,炮轟食環署的外判街道潔淨服務涉5宗罪(見表),包括審標不問責,去年有6份標書的承辦商在「過往服務表現」評分中獲0分,但「捧蛋」無阻再次中標;而食環署人員巡查外判商服 ...
入面有黃人, 做野係咁結果

如果你係特首..中央同你講 :
2047後的法例真空, 都由中央法例填補或解釋
你會想立法會不能立法嗎?? 你會容許班攬炒議員仲拖慢所有法例的立法嗎? 諗下啦各位,!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 謝老4發脾4 於 2020-10-30 09:07 AM 發表

//orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201030/photo/1030-00174-001b1.jpg

食物環境衞生署監管外判清潔服務不力,令香港恐淪「臭港」!申訴專員公署昨公布主動調查報告,炮轟食環署的外判街道潔淨服務涉5宗罪(見表),包括審標不問責,去年有6份標書的承辦商在「過往服務表現」評分中獲0分,但「捧蛋」無阻再次中標;而食環署人員巡查外判商服 ...
所以你話冇利益輸送就係假,只係冇確實證據啫
政府咁大舊錢俾外判商,但外判商就以極低人工請人同購買d差嘅裝備,d外判商老細就袋袋平安自肥。咁同當年晚清時期有乜分別,朝廷批一大舊錢去震災,一層一層剝削,各層官員自肥,到最尾只係災民受苦

社環署本身係零分,所以批合約得零分嘅外判商係合情合理😁

回覆 引用 TOP

引用:

申訴專員都唔係第一次提出呢個問題啦,好多 政府 嘅部門都係話我哋會接受意見改進,結果係咩都冇做, 理由 得一個,冇處罰制度, 如果冇跟建議冇改善嘅會減薪 降職 甚至 炒魷,咩都解決。
就好似而家社會運動嘅違法者陸續受到法律制裁,社會運動嘅違法事件就減少

回覆 引用 TOP

好出奇咩, 你睇食環署係under 邊個局長就知啦, 香港個疫症搞成咁, 陳局長應記一功

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lai-ken 於 2020-10-30 02:14 PM 發表

所以你話冇利益輸送就係假,只係冇確實證據啫
政府咁大舊錢俾外判商,但外判商就以極低人工請人同購買d差嘅裝備,d外判商老細就袋袋平安自肥。咁同當年晚清時期有乜分別,朝廷批一大舊錢去震災,一層一層剝削,各層官員自肥,到最尾只係災民受苦
咪叫李卓人張超雄etc, 成日話代表工人既去落標lor
攞到就高薪請人咪得lor

又唔能做, 剩係吊有咩用

回覆 引用 TOP

有貪污成份,表現好差走後門才能中標。

回覆 引用 TOP

又要馬兒好,又要馬兒不吃草,外判商工人幾多錢人工,又請什麼人?

ho76
食環署同港台係香港最差政府部門。

食環啲合約甘易有人做咩 申訴署

唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2020-10-30 10:01 AM 發表

我都覺得食環暑係一個唔做嘢嘅部門,高官只係坐等出糧,沒有監管,應該檢討。
見垃圾會議員咁好做! 開親會都拉布! 你話有幾好服務態度!

回覆 引用 TOP

推卸無理,申訴有道...

附件

a01.jpg(210.82 KB)

2020-10-30 03:53 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]