• 瀏覽: 26,989
  • 回覆: 326
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 holo3 於 2020-10-30 12:09 AM 發表

一個文明社會係必須嚴肅正視問題,死一個受害者都嫌多.
法國是行民主制度社會道路,但好多國家卻偏偏被民主的掛口,而累了自己的國家前途。

你話,民主究竟是不是應該係時候去檢討修改。

引用:
原帖由 benben999 於 2020-10-30 12:38 AM 發表

矛盾唔係因此文化不同而引起, 而係因為有D人覺得佢自己的民主自由比其他人重要而引起, 唔識尊重別人既權利既人, 講咩野民主自由?
文化背景不同。
因為時空和地域不同所帶來,不同民族保護主義文化,而影響對立和戰火。

只有一種方法去消除,就是隔離。

等於,天、地、海,為何要去有個界域,就是停止紛爭和保存。

引用:
原帖由 香港神仙 於 2020-10-29 11:56 PM 發表

文化不同,引起矛盾。
睇返大陸, 可以維繫多民族. 即使黑人白人黎大陸, 都無大問題.
係十幾年前, 新疆恐佈份子有啲惡搞.

以自由民主之名
侮辱其他宗教
當然 以血腥手段報復我唔贊同
但個人黎講 我係覺得佢地係自作自受

BTW 法國佬近期封城 不如重溫下畢彼特套 7宗罪 話唔定會有啟發

引用:
原帖由 holo3 於 2020-10-29 11:58 PM 發表
依啲宗教信仰係好極端,話兩句就斬頭,仲惡過耶蘇
香港都有偽民主黃絲教. 市民唔認同佢地, 就要打市民. 又要分藍黃店搞分化.

引用:
原帖由 香港神仙 於 2020-10-30 12:54 AM 發表

文化背景不同。
因為時空和地域不同所帶來,不同民族保護主義文化,而影響對立和戰火。

只有一種方法去消除,就是隔離。

等於,天、地、海,為何要去有個界域,就是停止紛爭和保存。
世界得咁細, 咁多人口, 雖然我唔同意你既理論
你睇下歷史, 破壞你所講既隔離既, 從來都係歐洲人

引用:
原帖由 andonlyu 於 2020-10-30 12:56 AM 發表

睇返大陸, 可以維繫多民族. 即使黑人白人黎大陸, 都無大問題.
係十幾年前, 新疆恐佈份子有啲惡搞.
因為正常的中國人從來都唔會覺得自己比其他人高尚, 香港的黃C唔係中國人唔算數

引用:
原帖由 chiangmaiwolf 於 2020-10-29 10:03 PM 發表

中point
成個問題
是有人無故引發仇恨
跟住又有班懶醒嘅人盲目跟風!

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-29 11:10 PM 發表

對哦香港的 蘋果報  就是 法國的 查理周刊
香港的 黃蟲老師  就是 法國的  被砍頭的 製造仇恨的老師

可惜冇人收香港呢班教畜!

法國人一向傲慢,得罪人多稱呼人少

引用:
原帖由 9wai 於 2020-10-30 01:06 AM 發表

可惜冇人收香港呢班教畜!
阿伯拉罕出產的基督教千百年來殺人無數,現在開始自相殘殺!

呢3個人系比馬克龍害死的.

之前被斬首既教師葬禮就吾應該大搞,話晒都係個教師有錯在先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]