• 瀏覽: 25,100
  • 回覆: 326
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 johnwong9394 於 2020-10-29 09:36 PM 發表

法國南部尼斯市一名刀手周四(29日)闖入一間教堂施襲,導致最少3人死亡,當中一人遭斬首,市長埃斯特羅西(Christian Estrosi)形容事件是恐襲,疑兇被捕。

https://fs.mingpao.com/ins/20201029/s00005/869186a1b7b387885134e2c618cde7bd.jpg

法國咁恐怖,近期已有 2 單斬首案發生。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/國際/article/20201029/s00005/1603966696293/法國刀手教堂施襲至少3死-一女子遭斬首
其實之前個教師攞黎賤!

月華、敏棋你們現在好嗎?
引用:
原帖由 sleepingforest 於 2020-10-29 11:41 PM 發表

法國佬有份製造難民問題
當年推翻卡達菲,法國出空軍轟炸利比亞,甚至可能出過地面部隊(不肯定,英國就證實有)

法國人係比自己法國人累死!一個唔識尊重人地宗教既垃圾地方,仲口出狂言擺出副白人高高在上既咀臉,見到就作嘔!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-29 10:06 PM 發表

法國佬咁撚得閒, 成日去諷刺人哋的宗教. 你法國又要畀回教徒移民, 又要去取笑回教徒, 真係抵撚死喎.
文化不同,引起矛盾。

這一單死傷者才無辜, 嚴格來說, 她們是死喺法國總統馬克龍和一些議員那些不是滅火, 而是挑起更大仇恨和矛盾對立的言論之下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2020-10-29 11:56 PM 發表

當年推翻卡達菲,法國出空軍轟炸利比亞,甚至可能出過地面部隊(不肯定,英國就證實有)
法國肯定有份炸利比亞

依啲宗教信仰係好極端,話兩句就斬頭,仲惡過耶蘇

一路走好,下世投胎做muslim啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香港神仙 於 2020-10-29 11:56 PM 發表

文化不同,引起矛盾。
應該要入境審查,極端分子唔俾入境.

美帝打咁多年都搞唔掂要求和,你小小嘅法國怎能招架得住,馬克龍害死國民

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-29 11:57 PM 發表

法國肯定有份炸利比亞
法國空軍一定有,唔肯定有無出地面部隊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天泛黃的神 於 2020-10-29 10:28 PM 發表

反對一切暴力。但如果有教師用言論自由來侮辱西方宗教的神,法國人民/宗教人士又是否可以接受?
根本唔係法國人接受唔接受到嘅問題,呢啲係對人尊重嘅問題。

回覆 引用 TOP

當回教人願意用生命捍衛佢地宗教,法國佬係咪願意付出生命黎捍衛周圍辣火頭嘅自由?

回覆 引用 TOP

法國佬抵死,除了不尊重伊斯蘭教,還歧視教徒,馬克龍言論又衰。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 holo3 於 2020-10-30 12:00 AM 發表

應該要入境審查,極端分子唔俾入境.
很難的。
除非犯了嚴重刑事如殺人,就只能驅逐出境,送返原地。
或許,法國去改制。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]