• 瀏覽: 27,005
  • 回覆: 326
  • 追帖: 1
+13
引用:
原帖由 崖上的地獄 於 2020-10-30 02:18 PM 發表

咁就要斬人個頭,好正邪分明
拉登做錯乜?

引用:
原帖由 天紅色的主題 於 2020-10-30 02:03 PM 發表
對,信仰自由但不能極端
信仰自由 係指 人民拜咩都得

基督教 十戒第一條 就寫到明 除了耶神外 不可以拜其實任何野

然而, 尾角 -- 所謂基督教立國,  竟然把 信仰自由 放左響憲法入面 ..... 根本就係自相矛盾

引用:
原帖由 殖民犬末日 於 2020-10-30 01:50 PM 發表

這是 西方聖母白左
搞成 惡果

你可以幫他們建設
教他們生存技能

你把他們都接到自己家裡
久了 多了
遲早出問題
大家生活文化唔同,出現矛盾好正常 ,但係千祈唔好主動挑釁,私了報復都係同樣不可接受

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-29 10:00 PM 發表

不僅是不尊重,是歧視。
嘲笑污衊穆斯林的時候,就高喊言論自由。
然而,法國卻沒有嘲笑污衊猶太人和基督教的自由。
宗教自由與絕對言論自由之對決,互相尊重攞咗埋一便。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-10-29 10:06 PM 發表
法國佬咁撚得閒, 成日去諷刺人哋的宗教. 你法國又要畀回教徒移民, 又要去取笑回教徒, 真係抵撚死喎.
相比西人,我認為中國人比較團結。

馬克隆想學印度莫迪, 專登製造假想敵去挑起民族情緒, 想沖淡抗疫失敗的責任

引用:
原帖由 charlir2005 於 2020-10-30 04:18 PM 發表
馬克隆想學印度莫迪, 專登製造假想敵去挑起民族情緒, 想沖淡抗疫失敗的責任

咁做同玩火無分別

毫無疑問,第一滴血是那位法國教師,第二滴血是“馬黑窿”。

法國應向中國請教 再教育營令回教徒去極端化的成功經驗

西人有事冇事周圍點火,結果係自取滅亡

引用:
原帖由 光棍man 於 2020-10-30 02:35 PM 發表

大家生活文化唔同,出現矛盾好正常 ,但係千祈唔好主動挑釁,私了報復都係同樣不可接受
你講得岩,不過現在重點係法國既伊斯蘭人表達不滿都被視為「極端主義」要重點打擊,西人既言論自由係兩套標準

引用:
原帖由 Kenny~ 於 2020-10-30 02:40 PM 發表

相比西人,我認為中國人比較團結。
我認為傳統中國人比較有理智,兼容度比較高,所以比較可以和諧地與其他人過生活。相反西人有著唔知邊到黎既傲慢自大、自私又貪婪、唔懂尊重其他人,所以只有衝突陪伴一生。

西人唔查找自己既問題,反省改過,那滅亡係唯一結果。

引用:
原帖由 afternoon 於 2020-10-29 10:02 PM 發表

法國教師無法無天,引發仇恨
同香港黑暴一樣
法國教師等於香港黃教師!未出事就亂叉嚟、有事就學術自由!在香港就釘牌、在法國就斬首!……抵!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]