• 瀏覽: 15,975
  • 回覆: 227
+16
國泰航空日前宣布重組,包括裁減5,300名駐香港員工,國泰港龍航空即日起停止營運。而此次未被裁員的職員將需要在下月4日前簽署新的合約,薪酬及福利都大減。國泰工會早前已多次與資方見面,提出延遲簽約死線等訴求,但未獲得回覆。昨日工會與勞工處見面,指勞工處曾承諾召開政府、工會、國泰三方會面,惟國泰其後回應指不會安排相關會面。國泰空中服務員工會主席王思敏今日(29日)在港台節目《千禧年代》指,暫時不打算再與國泰高層會面,轉而用電郵溝通;另外工會已經入紙申請集會,惟不知限聚令下不知是否可以獲批,但現時情況不利員工,稱「乜嘢都要試」。

無左份工, 要搞到其他人都無埋份工,
不過放心, 一定唔批, 等睇非法集會, 拉得幾多得幾多.

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/541772/國泰裁員-無懼限聚令入紙申機場集會-空中服務員工會-乜都要試

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2020-10-29 10:38 AM 發表
國泰航空日前宣布重組,包括裁減5,300名駐香港員工,國泰港龍航空即日起停止營運。而此次未被裁員的職員將需要在下月4日前簽署新的合約,薪酬及福利都大減。國泰工會早前已多次與資方見面,提出延遲簽約死線等訴求,但未獲得回覆。昨日工會與勞工處見面,指勞工處曾承諾召開政府、工會、國泰三方會面,惟國泰其後回應指不會安排相關會面。國泰空中服務員工會主席王思敏今日(29日)在港台節目《千禧年代》指,暫時不打算再 ...
快D去集會,以後唔使做飛雞

你要死唔俾你死咩  國泰一了百了 夠人, 唔再請人  唔簽就過主

集會可以令港龍起回生嗎?

不如索性執柒埋國泰啦。
反正期油蝕咁多,仲有埋蝕。國泰間公司本身都爛晒,包袱又多。醫翻都晒藥費。

太古淨係揸住港航做住先囉

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-29 10:49 AM 發表
佔領機場要求飛中國

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-10-29 10:49 AM 發表
唔會, 但可以令其他未比人炒果D同歸於盡,
你估佢地真係有心幫忙咩. 只係一班投機作勢既小丑

仆街工會又想攪到病毒傳播??

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-10-29 10:52 AM 發表

佔領機場要求飛中國11762168
神又係佢地, 鬼又係佢地, 請著呢班曱甴, 英國人都難倖免於難, 唔執笠都幾難

又係食花生,等睇戲既時候

位位二千

係妳地自己攞黎賤
嫌自己安樂得滯

和妳炒…魷

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-29 10:44 AM 發表
 你要死唔俾你死咩  國泰一了百了 夠人, 唔再請人  唔簽就過主
我係高層就玩落閘......
改星期5前要簽睇下點

曱甴飛G好緊張份工喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]