• 瀏覽: 25,638
  • 回覆: 7
  • 追帖: 3
+8
找新工作為所有畢業生必經階段,疫情之下,不少公司為了減少開支削減人手,作為剛投入市場的生力軍來說,競爭變更大。於美國西雅圖讀大學的兩名應屆畢業生,分別已寄出50個及100個求職申請,暫時仍未找到工作,坦言心情平靜但有點無奈。其中就讀市場學的林先生,剛回香港找到一份人力資源工作,但公司無奈地於第三波疫情中倒閉,令他「一場歡喜一場空」,但他有另類安慰自己的方法,「唔係得我搵唔到工嘅,好多人都係咁,國泰港龍嗰啲做好多年都突然冇嘢做啦,都冇話邊個慘啲。」又慨嘆現時可能投考保安員執照,可能更為有用。

dllm 又話美國點好點盛..........留係美國發展la, 做咩死返黎香港做食蕉????

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/541448/美國回流大學生寄出50份cv冇回音-林先生-保安牌好似仲有用

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-10-29 09:31 AM 發表

咁公道d,
話美國點好點盛嘅都係d在香港揾唔到食嘅黃絲黑暴,
班懵撚根本就無錢到外國睇下人哋咩情況
咁係做能壞個市lor
香港班低能HR以後登adv請食蕉, 要美國大學畢業咁咪累9街坊

讀完大學爭份小學學歷既工.......係咪傻能左
班HR又冇腦.......睇返d公司登既adv...…1萬銀咩都要識

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2020-10-29 09:43 AM 發表

咁我以前都聽到d人講,
外國d人教育程度好高嫁,
佢哋連掃街嘅工人都係大學畢業生,
但過後諗返起,
原因就係佢哋國家經濟不景,
所以連大學生都揾唔到工作
有舊同學之前係香港中資做中層.........之後移民去美國做郵差........
話好多黑鬼大學生(因為U有比例收黑人).........好能垃圾又懶.......

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2020-10-29 10:08 AM 發表
咪係囉,呢度搵唔到工都唔反大灣區做,乜果度真係咁差咩?
美國咁9好, 返黎民不聊生既香港把能咩
大灣區???普通話得先講啦

引用:
原帖由 skinbanana 於 2020-10-29 10:22 AM 發表
美國出幾多廢柴
我公司個老屎忽 美國臨退休先回流
日日把口唔停 好似喺美國放監返嚟
野又做唔到 英文又差 但成日有份優越感 答野鍾意用啲錯嘅英文
典型loser
係........之前份工, 新加坡老闆年紀大, 請左件美國中坑做director幫輕下

新加坡老闆<==做多過講
美國中坑<==吹多過做........

引用:
原帖由 花好月圓102 於 2020-10-30 10:08 AM 發表

藍屍都會同樣下埸玩撚完
黃色經濟死得好能慘, 又玩互篤
柒到喊, 顧9掂自己先啦

美心+元氣大把人排......黃店就真係收9得皮啦

引用:
原帖由 花好月圓102 於 2020-10-30 10:42 AM 發表

美心狗麼?
冇龍門咁狗
呃完邊傻西食d貴價屎, 搵x夠就退出黃店
曱甴唔能死都冇用啦..........黨鐵又係, 日日都迫.......果200萬唔係話唔能坐既咩

引用:
原帖由 花好月圓102 於 2020-10-30 11:08 AM 發表

反彈俾你
on9仔 + 小學雞.....反彈
食完血曼頭當condom...…..
係黃店先有

612基金冇錢呀.......捐啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]