• 瀏覽: 3,276
  • 回覆: 22
以下既留言 , 其實係小弟對某YOUTUBER對<鬼子來了>影評既反搏 , 但既然呢兩年咁鐘意講中國民族性 , 咁我又拎埋黎本區講下拉 ...

個UP主就話中國民族性問題 , 係來源於中國古代唔到封建制 , 而係中央集權制 ... 封建制係分封土地 , 然後一層向一層負責 ; 係中央集權制度既人 , 就係臨時工 , 土地唔係自己既 , 所以唔會積極熱血 ... 講到後面 , 就講埋 "肉食者" 都唔介意老板係邊個

我唔知個UP主點解會有咁既錯誤理解 , 點解佢會覺得歐洲封建制下既農奴, 會自己土地既主人??? 點解佢覺得農奴會好在意 , 自己既小領主 , 或者自己小領主既大領主換左人??? 我大學其中一個教授就講過 , 歐洲中古既百姓 , 根本唔會在意佢身處呢塊地 , 今日到底係英王定法王既領地 , 事實上 , 呢個己經學界所公認既 ...

至於 "肉食者" 介唔介意換老板 ... 都唔好講歐洲勒 , 就講日本戰國丫 , 武田家敗亡後 , 佢D家臣改換門庭仲改換得少咩??? 當然 , 呢個絕對唔會係武田家一家特例 , 係日本戰國既普遍情況 ... 咁UP主所講既 "封建制度優越" 又係邊拎度呢???

最後一點己經同影片無關 ... 我想講既係 , 唔好再郁D拎魯迅先生D文黎踩中國民族性拉 , 魯迅D文散散地都85-1X0年歷史 , 咁多年人都換左3-4代拉 , 民族性會唔變咩??? 就算計魯迅當年 , 中國仲係 "半封建(今次指地主制)"  完全未工業化既社會 , 要對標既話 , 恐怕應該係對標17XX年既歐洲先岩 , 當時佢地咪一樣屎水  污水一樣照潑出街 , 又有幾文明呢???

E+D小黃人 , 言必講民族性 ... 歷史都唔識下 , 就咪出來獻醜拉 !!! 

西方民族劣根性延續了1800年,要知道當今歐洲主流民族日耳曼系在羅馬時期還是在草原和森林裡茹毛飲血的蠻族。
希臘羅馬的文明和輝煌跟這些蠻族是無關的,羅馬人是非常鄙視這些蠻族的。
現在歐洲人追溯祖先是羅馬人,實際是亂認祖宗,給自己臉上貼金。
西方的劣根性和苦難延續到了15世紀,天可憐見,降下了黑死病,歐洲人在慘痛之餘終于啟智,從宗教桎梏中甦醒,開始了思想和技術革命,領先進入工業時代。
西方當今的先進,只是因為科技發展先走了一步而已,但是劣根性還在,現在漸漸的又要回復到宗教愚昧中去。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-29 11:03 AM 發表
西方民族劣根性延續了1800年,要知道當今歐洲主流民族日耳曼系在羅馬時期還是在草原和森林裡茹毛飲血的蠻族。
希臘羅馬的文明和輝煌跟這些蠻族是無關的,羅馬人是非常鄙視這些蠻族的。
現在歐洲人追溯祖先是羅馬人,實際是亂認祖宗,給自己臉上貼金。
西方的劣根性和苦難延續到了15世紀,天可憐見,降下了黑死病,歐洲人在慘痛之餘終于啟智,從宗教桎梏中甦醒,開始了思想和技術革命,領先進入工業時代。
西方當 ...
絕對認同 !!!

所謂現今既西方民族性 , 其實都係工業革命 , 為左適應工業化時代 ,
而慢慢演變出來 ... 係工業化之前 , 根本連佢地都無所謂既 "西方民族性"

有好多人,講到鬼佬就唔會做壞事咁,真係唔知好嬲定好笑?😂

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-29 11:03 AM 發表
西方當 ...
其實講到尾, "劣根性"一詞本身己經唔科學拉!!

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-29 06:05 PM 發表

任何偉大民族都有優點有缺點,有些缺點他們自己當成傳統,頑固地保留不願意與時俱進的改革。這都很正常。
歐洲人,現在的他們是富裕的,發達的,先進的,強大的,統治性的,所以非常驕傲和傲慢,即便有缺點,也是不願意承認,更別提改正了。
一些的亞洲人,華人,特別是港台這些前殖民地的人,這一百多年的屈辱,和落後,使得他們深切的懷疑自己,貶低自己,自怨自艾,只要有不妥的地方,就從人種上去找借口,“因為我是華人,天生的劣質,所以不是我不努力,實在是種不行”,即所謂的“劣根性”。
這些人中,有些人骨頭已經脆了,膝蓋生根跪着起不來了沒救了,但有些人還有得救。
重病下猛藥,矯枉必須過正,要打醒這些人,除了正面鼓舞他們,
毫不留情的刺破西方人所謂“高大上的種族性”是絕對必須的。
了解了歐洲人也是從被人鄙夷的蠻族發展起來的,也許能挽救一些的”跪族“。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-29 08:58 PM 發表

任何偉大民族都有優點有缺點,有些缺點他們自己當成傳統,頑固地保留不願意與時俱進的改革。這都很正常。
歐洲人,現在的他們是富裕的,發達的,先進的,強大的,統治性的,所以非常驕傲和傲慢,即便有缺點,也是不願意承認,更別提改正了。
一些的亞洲人,華人,特別是港台這些前殖民地的人,這一百多年的屈辱,和落後,使得他們深切的懷疑自己,貶低自己,自怨自艾,只要有不妥的地方,就從人種上去找借口,“因為我是 ...
最近有套電影叫<金剛川>,表面係講抗美援朝  美軍有感解放軍義志之強大,而放棄轟炸。。。
但睇過既人都覺得,感覺更似美軍基於人道精神,放過解放軍,懷疑係導演私貨。。。老實講,
就係有一班人,永遠西方就係比中國強,唔理咩戰爭,中國打敗美國就係唔合理,就係美國於心不忍

事後聲明,我鼓吹中美戰爭,也認同現階段美國比解放軍強。。。我唔認同既係,有d人心目中,
西方人就係任何方面都比中國強既心態!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-30 08:41 AM 發表

最近有套電影叫<金剛川>,表面係講抗美援朝  美軍有感解放軍義志之強大,而放棄轟炸。。。
但睇過既人都覺得,感覺更似美軍基於人道精神,放過解放軍,懷疑係導演私貨。。。老實講,
就係有一班人,永遠西方就係比中國強,唔理咩戰爭,中國打敗美國就係唔合理,就係美國於心不忍

事後聲明,我鼓吹中美戰爭,也認同現階段美國比解放軍強。。。我唔認同既係,有d人心目中,
西方人就係任何方面都比中國強既 ...
中國的文藝界,特別是60-70年代出生的,所謂“河殤一代”,跪族特別多。
這些文藝界人,天生有小資產階級的調調,自戀而矯情,內心總是自以為是,自認清高,自以為眾人皆醉我獨醒,只有他們才了解真理和真相,鄙夷普通大眾,然而他們卻必須依附大資產階級,本性里就具有軟弱和跪族的性質。
管虎這些年漸漸有了名氣和資源,可以表達內心的“跪的情感”,才暴露了。
現在,我能理解毛澤東說的話了: 立場錯了,知識越多越反動 。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-10-30 09:11 AM 發表

中國的文藝界,特別是60-70年代出生的,所謂“河殤一代”,跪族特別多。
這些文藝界人,天生有小資產階級的調調,自戀而矯情,內心總是自以為是,自認清高,自以為眾人皆醉我獨醒,只有他們才了解真理和真相,鄙夷普通大眾,然而他們卻必須依附大資產階級,本性里就具有軟弱和跪族的性質。
管虎這些年漸漸有了名氣和資源,可以表達內心的“跪的情感”,才暴露了。
現在,我能理解毛澤東說的話了: 立場錯了,知 ...
同意 ...
不過某程度唔可以怪佢地 , 始終咩野叫 "偽藝" , 到E+為止都係西方說了算 ...
除非你唔想拎國際大獎 , 唔係就可以以 "秋菊"  "大紅燈龍高高掛" 等 ,
文化自嘲既作品 , 先可能獲得肯定 ...

呢D情況 , 其實係香港法律界都一樣 ...
只要有一個香港著名大律師 , 為政府/警方說一句公平既說話 , 英國就可以打臉
... 始終香係行英式法例 , 權威再高唔過英國法津專家 , 你講野一唔岩聽 ,
佢就可以一野將你由法律專家 , 打成法律敗類 ...

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-29 06:05 PM 發表

"民族劣根性"同"成功學""抑鬱症",全部定義朦糊,根本一樣係科學.....

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-29 08:30 AM 發表
以下既留言 , 其實係小弟對某YOUTUBER對<鬼子來了>影評既反搏 , 但既然呢兩年咁鐘意講中國民族性 , 咁我又拎埋黎本區講下拉 ...

個UP主就話中國民族性問題 , 係來源於中國古代唔到封建制 , 而係中央集權制 ... 封建制係分封土地 , 然後一層向一層負責 ; 係中央集權制度既人 , 就係臨時工 , 土地唔係自己既 , 所以唔會積極熱血 ... 講到後面 , 就講埋 "肉食者 ...
中國在商周時代不是行封建制嗎?

引用:
原帖由 40342 於 2020-10-30 01:59 PM 發表

中國在商周時代不是行封建制嗎?
佢既意思應該係,中國中央集權得太耐,所以封建制度既優點已經流失晒。。。講完都覺得怪怪的😅

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-30 05:48 PM 發表

佢既意思應該係,中國中央集權得太耐,所以封建制度既優點已經流失晒。。。講完都覺得怪怪的😅
中國商周兩朝千多年間都是封建制,漢朝仍是半封建制,之後轉為中央集權集就是發現了封建制的短處。

引用:
原帖由 40342 於 2020-10-30 07:29 PM 發表

中國商周兩朝千多年間都是封建制,漢朝仍是半封建制,之後轉為中央集權集就是發現了封建制的短處。
我當然知道 , 但果個YOUTUBER係咁唸 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]