• 瀏覽: 2,944
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-30 09:37 PM 發表

我當然知道 , 但果個YOUTUBER係咁唸 ...
証明那YOUTUBER係無知之輩。

乜都唔係,係責任教育問題。成也科舉,敗也科舉。

===========
國民質素主要由家庭教育造成。香港大學生粗口難舌係因為缺乏家庭教育。
所謂三歲定八十,人嘅成長最關鍵係兒童階段嘅家庭教育。但中國人關注嘅係小童嘅功利,如何入名校以獲取個人最大優勢,而唔係教子女積德和承擔責任,尤其係唔會教互愛,因為要打低其他人先入到名校。所以中國人兒童教育係放任其它,專注互鬥。呢個都係中國人成長之後嘅主要特徵,然後就係喜好攻利,自私自利。所以香港先會係一個馬照跑舞照跳,炒風熾熱嘅低俗社會。

因為缺乏責任教育,所以中國人鐘意乜都賴政府,永遠唔識面對自己。

引用:
原帖由 40342 於 2020-10-30 09:57 PM 發表

証明那YOUTUBER係無知之輩。
4兄知唔知識邊個徐曉冬?佢之前話張偉麗其實打得差過喬安娜,話咩佢係中國人先判佢win。。。

我覺得徐曉冬最初唔係跪族,真係只係玩武術打假,但係呢d 討好易淪為
“中國堅勁”同“中國堅弱”之爭。。。好多人會定義佢係“中國堅弱”一派既人,人有時係反駁之中
結果真係成為左果一派既人。。。呢個,其實就係凡事兩極化而會出現既問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正字 於 2020-10-30 10:39 PM 發表

乜都唔係,係責任教育問題。成也科舉,敗也科舉。

===========
國民質素主要由家庭教育造成。香港大學生粗口難舌係因為缺乏家庭教育。
所謂三歲定八十,人嘅成長最關鍵係兒童階段嘅家庭教育。但中國人關注嘅係小童嘅功利,如何入名校以獲取個人最大優勢,而唔係教子女積德和承擔責任,尤其係唔會教互愛,因為要打低其他人先入到名校。所以中國人兒童教育係放任其它,專注互鬥。呢個都係中國人成長之後嘅主要特徵, ...
你講得都岩 ... 而且我覺得係高壓教育底下 , 佢地都係心中有怨氣 ,
但怨氣父母迫自己讀書 , 好似無咩說服力 ... 所以就借藍黃之爭爆出來
感覺自己係為民主  社會發聲 , 立即高大上左幾多 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-31 11:18 AM 發表

你講得都岩 ... 而且我覺得係高壓教育底下 , 佢地都係心中有怨氣 ,
但怨氣父母迫自己讀書 , 好似無咩說服力 ... 所以就借藍黃之爭爆出來
感覺自己係為民主  社會發聲 , 立即高大上左幾多 !!!
對呀, 所以E+好多後生仔, 如果有能力搬出去住, 真係一年先同父母講一兩句野!!

引用:
原帖由 bigmouthlady 於 2020-10-31 01:35 PM 發表

對呀, 所以E+好多後生仔, 如果有能力搬出去住, 真係一年先同父母講一兩句野!!
其實今次暴動同03年7.1果次差唔多 , 係負面情緒既總爆發 ,
只不過今次係以靚仔為主 ...
用下腦都知 , 咁多人真係擔心同自己無關既 "逃犯條例" 咩???

佢地不滿M型社會差距越來越大  不滿自己爭唔到做精階層 ,
不滿無錢買樓 , 不滿老豆老母/上司老板都覺得佢無用 ... 總知
唔理咩不滿 , 一次過發洩出去 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-31 05:57 PM 發表

其實今次暴動同03年7.1果次差唔多 , 係負面情緒既總爆發 ,
只不過今次係以靚仔為主 ...
用下腦都知 , 咁多人真係擔心同自己無關既 "逃犯條例" 咩???

佢地不滿M型社會差距越來越大  不滿自己爭唔到做精階層 ,
不滿無錢買樓 , 不滿老豆老母/上司老板都覺得佢無用 ... 總知
唔理咩不滿 , 一次過發洩出去 !!!
不滿就可以出來暴動

香港需要嚴刑峻法
需要尊重法律
嚴格執法

不要讓法律成為擺設
沒有威懾力

現在香港的法官就是在摧毀法律的威懾力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-10-29 03:51 PM 發表

有好多人,講到鬼佬就唔會做壞事咁,真係唔知好嬲定好笑?😂
因為鬼佬鐘意將民主、自主及和平掛係嘴邊,但佢地D民主、自由及和平要係平等條件下才有。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]