• 瀏覽: 20,008
  • 回覆: 352
  • 追帖: 1
+7
數字就是數字.

我們只有不到50架殲20, 就是得這麼多.
人家老美有540架F35, 就是有那麼多.

這是沒有討論的餘地.

當然, F35到今還是有很多重大缺陷未解決, 例如不能超巡.
我們的殲20也有, 就是發動機的問題.  最新的殲20B已有矢量推力, 但渦扇15仍有重大缺點, 雖然推力已追近美國同級發動機, 但壽命會大幅減少, 所以只能少量裝上殲20.

中國的強項, 是經濟, 效率, 和領導能力, 但軍力上, 我們仍未能追平老美.  最顯著的, 是戰鬥經驗.  我們還有很多東西要學 (至少, 我仍看不到中共能給出一種真正能威脅老美的制裁) .  說得白一點, 就連台軍的演習經驗, 可能也比我們好. 畢竟, 他們可是一直和美軍一起演習, 合作, 吸取經驗 (我們軍事上最豐富的經驗, 可能是使用無人機對地攻擊).

另一個重點是, 不結盟有不結盟的好處, 但一旦打起上來, 我們就要一個單挑全世界.  是好處多還是壞處多, 我也不知道.

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-29 11:15 PM 發表
哈,真係好開心,今晚在下無乜野做,而閣下又咁。。。好,非常好。。。

另師兄,你又同在下開玩笑了。
攞三年前嘅料來講今天的中國!

三年前中國未有全面性的北斗系統。。。
三年前5G還是初型,三年前無新冠病毒使中國封國自己做自己野!
三年前中國無可能射兩支野就嚇到美軍艦隊撒退。。。

中國生產武器做價是做價,比錢還比錢,做價是有人來買要做給人睇嘅價,自己生產一切用材皆是自己的,所以只是成本價不是做價 ...
那你能提供產量和價格的資料嗎?

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-29 11:06 PM 發表

這裡是理性討論武統的可能.

利申: 我支持武統, 但我不想中國打敗仗.

若你只想聽中國必勝的圍爐話, 請前往同區的各大深藍樓, 他們必能讓你聽得稱心滿意.

謝謝你的留言.
我就只用一句嚟ko你

冇把握嘅仗你會唔會打

引用:
原帖由 JV3733 於 2020-10-29 11:22 PM 發表

我就只用一句嚟ko你

冇把握嘅仗你會唔會打
沒有甚麼ko不ko的.

若你只想聽中國必勝的圍爐話, 請前往同區的各大深藍樓, 他們必能讓你聽得稱心滿意.

謝謝你的留言.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-29 11:19 PM 發表

那你能提供產量和價格的資料嗎?
吓,師兄,你又嚟戲弄在下了。。。
在下比出來只有兩個可能,一在下係軍事間諜,二就係比啲隔離軍事版啲料你。。。
但中國火炮射程用谷歌搜一搜大把包括以下連結。。。

https://xw.qq.com/cmsid/20200806A0PSVM

在下從商都有一段時間,所以可以好肯定講句,甲方比得大家公開睇嘅只係售價是必然的。。。

再者民賤黨若有能力打嬴中共的話,解放軍戰機飛入台灣島時,民賤黨就打佢落嚟啦!
🤣🤣🤣

中央到依家都無話要武統.....

呆灣自己都唔敢宣獨,你見到老解一過台海所謂"中線",英英立刻叫呆軍冷靜就知道佢都淆底....

美國佬就算侵侵連任成功,佢都仍然掛住個"無戰爭腫桶"去繼續打咀炮...美國佬絕對唔會俾呆灣獨立.....

所以,呢個題目無意思

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-29 11:27 PM 發表

沒有甚麼ko不ko的.

謝謝你的留言.
花咁多時間研究.
我只得一句:

菜蝗下台.
中國統一.

要打不怕痛
唔三唔四', 非好漢.

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-10-29 11:30 PM 發表

吓,師兄,你又嚟戲弄在下了。。。
在下比出來只有兩個可能,一在下係軍事間諜,二就係比啲隔離軍事版啲料你。。。
但中國火炮射程用谷歌搜一搜大把包括以下連結。。。

https://xw.qq.com/cmsid/20200806A0PSVM

在下從商都有一段時間,所以可以好肯定講句,甲方比得大家公開睇嘅只係售價是必然的。。。

再者民賤黨若有能力打嬴中共的話,解放軍戰機飛入台灣島時,民賤黨就打佢 ...
原來你甚麼資料也沒有就在吹.

謝謝你的意見.

若然真係開打,真係好想知到時呢場中國內戰,除美國佬可能支援下呆灣之外, 其他國家會為呆灣呢個小島,而去同中國反面話會去制裁中國既國家,到時會有幾多個呢?

引用:
原帖由 breadstick 於 2020-10-29 11:47 PM 發表

花咁多時間研究.
我只得一句:

菜蝗下台.
中國統一.

要打不怕痛
唔三唔四', 非好漢.
其實, 我們和台灣做的事都是一樣.

我們在增加老美介入的代價, 台灣也在努力增加我們武統的代價.

現在我們是和美台競賽, 我們有多快可以拉大和台灣軍力的差距.

又或者, 如果我們有一天能因為美台軍售而制裁美國, 大概台灣就可不戰而降了.

引用:
原帖由 烏咀 於 2020-10-30 12:03 AM 發表
若然真係開打,真係好想知到時呢場中國內戰,除美國佬可能支援下呆灣之外, 其他國家會為呆灣呢個小島,而去同中國反面話會去制裁中國既國家,到時會有幾多個呢?
應該要視乎, 中國是大勝, 慘勝, 敗而不亂, 還是大敗.

大家都不想和中國硬拼, 但誰都想檢中國的便宜.  西方當然還在發重溫八國聯軍的夢, 阿三最癲, 北極熊最深沉, 菲越那些小動物, 就只能分享猛獸吃剩的東西.

但如果中國大勝, 或敗而不亂, 大家就只能繼續在旁吃花生, 搖旗吶喊.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-29 11:57 PM 發表

原來你甚麼資料也沒有就在吹.

謝謝你的意見.
台灣。。。唉

看看台灣自己人怎說吧!
https://youtu.be/gswTJxYMp-s

https://youtu.be/79ZaV3Z_3Tw

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-30 12:10 AM 發表

應該要視乎, 中國是大勝, 慘勝, 敗而不亂, 還是大敗.

大家都不想和中國硬拼, 但誰都想檢中國的便宜.  西方當然還在發重溫八國聯軍的夢, 阿三最癲, 北極熊最深沉, 菲越那些小動物, 就只能分享猛獸吃剩的東西.

但如果中國大勝, 或敗而不亂, 大家就只能繼續在旁吃花生, 搖旗吶喊.
如係當年96台海危機,中共果時係郁手開打,一定係輸到甩褲
但到咗今時今日,勝算都應幾大吓,係睇傷亡結果係點
重有係美國又會否為呆灣呢個小島去同中國全面決裂呢?
不過係點都係大家吹水9up吓
開戰與否局面計算如何,只有中共最高領導層智囊團等去計算決定,我地一般人思維好難同佢地相比

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-10-29 09:04 PM 發表

你們的觀點也很有道理.

如果美援不來而中國強攻, 台灣的抵抗能力不強, 中國應可取得至少局部空優.

但重點還是一樣, 就算你把台灣的所有軍力殲滅, 但登陸艦隊全軍覆沒, 台灣也不會投降.

強攻台灣, 考的就是中國的反導能力, 而且是在難度更高的海上+電磁干擾環境.

台灣海峽最濶只是大約是一百六十公里, 而且還有地球曲線等因素, 一支超音速掠海飛彈射過來, 護航艦隊有多少 ...
能發射才產生威力,但武器倉庫能抵擋強烈攻擊?放在地庫亦不安全,而且想使用補給,亦大增難度,仲比機會你回氣慢慢嚟攻咁好?而且要2022年至開始交貨添。台灣乜已買最新板本戰斧,你講笑至啩?等多十年都無乜機啦,即係需要美軍能及時救駕,用舉國之力救援吧?靠幻想?但隨時比美國賣豬仔,可能集結需時幾週至幾個月都未定,連求人不如求己呢個道理都未明?

你想要這份嗎?🤣
你信你三年前嘅資料,還是該信呢兩百頁的美國報告。。。
師兄,討論區當然係用<吹>及<估計>方式討論,用真正報告講地球,大家就乜都唔洗講,係到等死吧!
都話係網上公開比你睇個啲都係流料!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]