• 瀏覽: 36,921
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-28 02:28 PM 發表

謝謝師兄的意見, 原來咁樣就可以"傳", "據悉" 咁寫新聞了, 咁同黃媒又有甚麼分別?
黃媒嘅轉貼,師兄你又會唔會咁大義凜然同轉貼員講你的意見?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-28 02:50 PM 發表

師兄, 請不要標籤顏色來造成分化了, 事實就是事實, 沒有顏色標籤的.
請問,現今香港何種媒體最鍾意分化香港人?

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-28 02:50 PM 發表

師兄, 請不要標籤顏色來造成分化了, 事實就是事實, 沒有顏色標籤的.
你答#106,師兄你已經有分顏色啦。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-28 03:07 PM 發表

小弟就是反對搞分化, 那些"傳", "據悉" 的新聞, 除了搞分化外, 有甚麼作用?
若然那個是事實, 跟本不存在分化不分化, 事實就是事實, 傳媒就是要報導事實.
甚麼黃媒, 藍媒, 只要是報導事實, 就有新聞價值.
那我就期待在那些會"報導事實"的貼,可以看到閣下不一樣的評論。

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2020-10-28 03:26 PM 發表

謝謝師兄的資訊, 不過, 剩睇警方的資訊而唔做 fact check , 係唔理想嘅, 三朝唔埋就有差人被拉上法庭, 全部信晒差人講嘅嘢, 係咪可以求真呢?
而家嘅一哥係一個有承擔嘅人,當然犯法就會拉同受法律制裁,何解你覺得警方發放資訊就要fact check?
另請教,毒果新聞香港人怎樣去fact check?

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-10-28 03:59 PM 發表

講開又講不是刷鞋,我們香港新一哥鄧炳強是有史以來最親民的警務署長了,他總沒有從前嘅一哥般行出來的一股冷莫嘅官氣,另在他訪問中他多次提及下屬要安全執行任務,他也有同情香港暴青們某程度上也是被政客洗腦嘅受害者,在香港咁嘅時勢下他很有同理心實在難得
要有同理心但不可心軟。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]