• 瀏覽: 4,523
  • 回覆: 45
英國政府早前封殺華為5G技術後,正尋找替代供應商。日本媒體周一(26日)引述英國政府消息報道,英國政府將與NEC合作發展英國國內的5G行動通訊系統。 這對NEC來說是重要利好,原因是它在全球無線基地台

*試香討演算法
華為post全部推哂版頭

毫不意外
華為d好野留番比自己用就得

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2 ... 取代華為參與英國5G 目前市佔不到1-

篇野話NEC依家唔得。

幾年之後,那一些排除華為的國家就會明顯出現落後的跡象,輸在起跑線是他們政治正確的代價.

新冠疫苗他們是不要的了,第三世界都可以自由活動的時候,西方仍在討論帶口罩的問題,西方國家就自己在家裡吵吧,我們已準備好幾個月後天問一號的消息,我們的目標是星辰大海,西方是帶不帶口罩.

NEC 目前5G佔有率不到1%,即係技術認受性頗低,英國執NEC,好吖,英國唔駛咁快5g嘛。

歐美政客根本唔知5G係乜,注定落後中國一整代。。。

中國人多,5G確實有利,其他國家未必化算

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-10-28 09:35 AM 發表
中國人多,5G確實有利,其他國家未必化算
但中國同時地大, 但5G又唔可以只係大城巿, 而斷落後/人口少的地方,如果唔係點做自駕,工業4.0 呢D 偉大任務.

最有利應該D人口密集, 但地方唔算大的地區.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 28-10-2020 09:46 發表

但中國同時地大, 但5G又唔可以只係大城巿, 而斷落後/人口少的地方,如果唔係點做自駕,工業4.0 呢D 偉大任務.

華為5G有個特別專利,只要1個基站入到線,其他互相覆蓋就唔洗駁線去,有D似mesh wifi,山區人口少就岩用, 當然效能會差D

英國佬講5G天線傳播病毒,之前仲燒過5G天線,依家千其唔好安裝,學印度阿三咯,2G+3G =5G .用阿三方法好

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-28 09:00 AM 發表
英國政府早前封殺華為5G技術後,正尋找替代供應商。日本媒體周一(26日)引述英國政府消息報道,英國政府將與NEC合作發展英國國內的5G行動通訊系統。 這對NEC來說是重要利好,原因是它在全球無線基地台

https://static01-proxy.hket.com/res/v3/image/content/2785000/2786207/1026_1024.jpg

*試香討演算法
華為po ...
NEC要否俾專利費給華為..???

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-10-28 09:29 AM 發表
歐美政客根本唔知5G係乜,注定落後中國一整代。。。
歐美好多用愛立信DSS技術,
只係將4G既頻譜動態劃分部份頻寬用5G既編碼收發,

好處係以軟件升級4G LTE基站就可提供所謂5G覆蓋..

壞處係只係比4G LTE傳送速率提升2-3倍,並且只能以NSA組網,往後5G既低延時,極大量連接既SA功能都用不到..

呢兩個功能係以後無人駕駛,物聯網和5G工廠生產必要功能..

引用:
原帖由 many2000 於 2020-10-28 12:31 PM 發表
英國佬講5G天線傳播病毒,之前仲燒過5G天線,依家千其唔好安裝,學印度阿三咯,2G+3G =5G .用阿三方法好
事實他們的經濟水平, 人民生活質素, 2G+3G=5G 呢個方案最好, 2G語音, 3G data, 一個月費任用.

一部nokia手機就夠用, 連帶nokia都翻生.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-28 09:46 AM 發表

城市先行, 落後人少地區跟本唔洗急...

而家先基地台,深圳已經全面覆蓋!

4G ,就算美國都沒全部覆蓋,英國都系

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]