• 瀏覽: 4,522
  • 回覆: 45
引用:
原帖由 many2000 於 2020-10-28 12:50 PM 發表
4G ,就算美國都沒全部覆蓋,英國都系
英國好多地方仲行緊3G, 5G離普通人太遠

用邊個5G係你地既事,輸響起碼線就無得怪人地

4g一直都有用開華為
宜家5g先嚟話國家安全問題

而且華為基站出名平靚正
連偏遠地區都照服務

有好野唔用,蝕底只係西方
印度咁窮都用貴野
就更加影響經濟發展

NEC你日本冇伺服器咩??仲咩所有數據擺哂係老美系阿卡邁既??

喂~特9英你個仆街吾L系靠台獨hi莫綺雯同屎忽鬼許家倫偷哂中國5G技術俾你勾結老美既verizon咩??仲咩吾帶verizon去你老家英女皇果度姐???

講都尾都是用4G美國可以竊聽,可以安裝木馬,換左5G, 沒得竊聽 ,因為沒技術能力

華為5g技術並不領先全球其他牌子好多年, nec一發力,華為正式玩完。

引用:
原帖由 many2000 於 2020-10-28 02:02 PM 發表
講都尾都是用4G美國可以竊聽,可以安裝木馬,換左5G, 沒得竊聽 ,因為沒技術能力
歐美政府公開要求通訊軟件商開放後門,但華為冇後門,所以被打壓。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-28 09:46 AM 發表

但中國同時地大, 但5G又唔可以只係大城巿, 而斷落後/人口少的地方,如果唔係點做自駕,工業4.0 呢D 偉大任務.

最有利應該D人口密集, 但地方唔算大的地區.
呢個係美國mmwave模式,因為mmwave(26-28GHz,頻寬共400MHz)極高頻,可以提高高頻寬,但微波射程短,覆蓋細...

中國第一階段主力係c-band(3.5GHz,頻寬120MHz),覆蓋比mmwave達十倍.(即係一個c-band基站覆蓋,要十個mmwave基站先代替到)..而mmwave基站,提供既頻寬係c-band既接近4倍..

中國在第二階段,到大部份城市都進入獨立建網模式時,先會採用mmwave..

所以中國5G覆蓋在第一,二,三線城市已經做到全城覆蓋..而美國發現mmwave基本問題,已經問軍方退出部份c-band(~60MHz)結美國5G使用...

引用:
原帖由 suffocation 於 2020-10-28 02:13 PM 發表
華為5g技術並不領先全球其他牌子好多年, nec一發力,華為正式玩完。
根據預算..2020年底..
中國佔全球5G基站7成數目.(~120萬個)韓國第二,大概有13-15萬個基站..
全球大概165萬個..

而華為又佔國內基站50-60%,海外基站40%..
華為基站全球總共建設80萬個..

華為根據實際營運及大數據搜集下,進步比其他公司更快...

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-10-28 09:46 AM 發表

但中國同時地大, 但5G又唔可以只係大城巿, 而斷落後/人口少的地方,如果唔係點做自駕,工業4.0 呢D 偉大任務.

最有利應該D人口密集, 但地方唔算大的地區.
樓主食左藥,所以連表達言論都出現問題。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-10-28 02:15 PM 發表
準備再捱多嘢重嘅 如箭在弦
對!所以你都係小心d, 好d

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-10-28 09:52 AM 發表

華為5G有個特別專利,只要1個基站入到線,其他互相覆蓋就唔洗駁線去,有D似mesh wifi,山區人口少就岩用, 當然效能會差D
國內中電信,聯通會共用基站,大家頻寬會共享,在山區分左一半做連接,一半供手機上下載使用..(華為基站已經可以做到,其他公司因國內市場冇呢個要求,所以大部份未做)..
兩個網會有商業協議,共用大氣資源,和基站資源,更有效率使用頻譜,背後根據SIM CARD接回各自的數據中心,

尤其是在山區,人口少既地區,中國仍然可以提供到4G LTE,甚至5G網絡..

唔似歐美商業上各公司互相競爭,沒有盈利能力既偏遠地區連3G覆蓋都冇...

美國都好多人用緊 CRT 電視 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]