• 瀏覽: 23,080
  • 回覆: 236
【本報訊】昨日有人疑嘗試進入美國駐港澳總領事館尋求政治庇護,最終未能入內,但令人關注此法是否可行。有律師表示,涉事地點是美駐港領事館,根據國際法,領事館不及大使館,不能提供外交保護,亦不可批出政治庇護。因此,即使有人進入領事館聲稱要申請庇護,該領事館亦不能提供政治庇護........

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201028/00176_040.html

奸邪妖獸沒有好好讀書增長見識,頭腦中就只有搞政治。橫衝直撞跑入美國領使館,最終出醜人前。

可笑,可笑,太可笑!

其實好多香港人連領事館同大使館都未必識分架!

美國政客講'和港人站在一起',自然令人有幻想。呢D係煽動年輕人搞事的言詞,有起事,佢地未必幫到你,今次睇到想入領使館都唔得。

之前示威遊行,搖旗吶喊,揮舞美國國旗。。。宜家,慘食閉門羹,真係荒天下之硬膠也。

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-28 05:43 AM 發表
【本報訊】昨日有人疑嘗試進入美國駐港澳總領事館尋求政治庇護,最終未能入內,但令人關注此法是否可行。有律師表示,涉事地點是美駐港領事館,根據國際法,領事館不及大使館,不能提供外交保護,亦不可批出政治庇護。因此,即使有人進入領事館聲稱要申請庇護,該領事館亦不能提供政治庇護........

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20201028/00176_040.html
班傻仔最叻就係被人老點被人昆

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-28 05:43 AM 發表

新聞來源連結:
笑L死

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-28 05:47 AM 發表
某程度上 . 要睇所屬國家既態度 .

難聽講句 . 走左入去 . 領事館真係唔交人 . 港俯咪又要企係到等亞爺既指示 .

不過應該冇國家會為左班棄卒做甘 on 九既野 .

就算肥佬同 G 峰 . 入去一樣俾領事館趕出來 . 唔係既一早去左啦 .

美國會守法架咩?

想去美國喺OK嘅,等坐完監,如果美國佬仲有興趣嘅話,申請美國簽證啦!好快嗻,最多5年。

引用:
原帖由 Jackishere 於 2020-10-28 06:32 AM 發表

班傻仔最叻就係被人老點被人昆
更叻嘅係,自己幻想著的,當成事實;
從而達成自我老點的最高境界。

幾年前王立軍事件,白痴仔真系以為現實同荷里活電影一樣

引用:
原帖由 威廉PO 於 2020-10-28 06:23 AM 發表
之前示威遊行,搖旗吶喊,揮舞美國國旗。。。宜家,慘食閉門羹,真係荒天下之硬膠也。
佢地以為自己係VIP,但其實人地當佢地係condom咋.....

羅湖聰大腫桶會唔會打俾肥佩奧去譴責美國?

引用:
原帖由 老納 於 2020-10-28 05:47 發表
我都唔識分喎

引用:
原帖由 behappy1997 於 2020-10-28 06:47 AM 發表
想去美國喺OK嘅,等坐完監,如果美國佬仲有興趣嘅話,申請美國簽證啦!好快嗻,最多5年。
美國講明唔肯收罪犯.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-10-28 06:51 AM 發表

美國講明唔肯收罪犯.....
庇護不成,咁就批個十年簽證俾佢地囉。點都算喺去過美國啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]