• 瀏覽: 1,391
  • 回覆: 10
睇開韓國戲,只要內容有關南北韓,發現北韓一邊不旦無被怪魔化,甚至同現實中標籤北韓的唱反調,來自北韓的角色好多時都由型男去演,劇情一律都係南北合作。最近套鐵雨2,赤裸裸演繹出老美,日本,中國,同北韓係韓國人心目中嘅睇法... 其實若果無左老味阻頭阻勢,南北一早統一左

附件

Screenshot_20201027_215628_com.android.gallery3d.jpg(117.13 KB)

佢老味 就係要 內戰, 唔單係 朝/韓, 中台, ... ... ....! 

引用:
原帖由 mflyer 於 2020-10-27 11:40 PM 發表
佢老味 就係要 內戰, 唔單係 朝/韓, 中台, ... ... ....! 
別國分裂可以讓老味心理平衡啲,所以中國香港分裂唔到,老味心理好唔平衡,唯有亞太再平衡,印太再平衡,南海再平衡...

南北統一之時,就係老味收皮之日

老美係好忌中,日,韓簽自貿協議同貨幣互換!

南北韓國才系穩定嘅,讓人放心嘅

引用:
原帖由 前晚忠樹根 於 2020-10-28 08:33 AM 發表
南北韓國才系穩定嘅,讓人放心嘅
同日本一樣,親中既政客好多都死得不明不白

中日韓自貿 就系搞唔成,真系讓美國好放心既

我近年看過幾套韓國電影,
例如

屍殺列車系列(包括首爾站 同 半島)、屍殺帝國、軍艦島
基本上都有少少偏向反中立場 同 明顯有親美立場

引用:
原帖由 skywalker167 於 2020-10-28 01:07 PM 發表
例如

屍殺列車系列何以見得反中?親美?有無具體例子🙋‍♂️

引用:
原帖由 skywalker167 於 2020-10-28 01:07 PM 發表
例如

韓國"流感" 呢套戲你有無睇過吖😎

引用:
原帖由 KIDD00132 於 2020-10-28 01:58 PM 發表

屍殺列車系列何以見得反中?親美?有無具體例子🙋‍♂️
我無睇過流感套戲,是不是近期的?

韓國電影電視通常中國人的形象都吾好
而美國系會有救星的形象

我自己覺得屍殺列車系由首爾擴散到busan,果集完結時busan系守得住,其實系有少少影射韓戰
屍殺半島講最後系聯合國軍隊撤離d人,雖然吾系講美軍幫手,但最後肯接收難民系日本,最後一班船原本到日本最後改到香港,而中國距離朝鮮半島不比日本遠但無講過中國有幫手提供支援或者接收生還者,
而古裝劇,中國的形象真系通常都好差

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]