• 瀏覽: 3,409
  • 回覆: 65
想呃多幾日糧???

當日霸氣呢?禁制令呢?工業行動呢?

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-27 03:36 PM 發表
國泰航空要求留任的員工下周三或之前決定是否簽新合約,接受減薪、設薪金上限等條款。國泰空中服務員工會主席王思敏,聯同多名工會成員,下午2時到國...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201027/_2020102714425268721.jpg

呢班岸鳩嘅" 雞瘡服務完 " / 工會,乜仲覺得有議價能力和本錢咩..... ...
國泰已經簽夠人去頂未來半年既服務,其實再簽既已經係呢段時間既多餘人員..
只係為左個名同埋未來如果航空業復甦時,唔駛在人事上又要有大動作..

但以歐美咁爆發,而家又只有中國疫苗跑出,相信世界航空事業,最早要到2022年中先有機會回復..

國泰話你班友最好唔簽,輕鬆地裁走過萬人...

引用:
原帖由 空申飛 於 2020-10-27 03:40 PM 發表

一定係啦
成班乞兒咁

引用:
原帖由 lung_block 於 2020-10-27 03:40 PM 發表

國泰已經簽夠人去頂未來半年既服務,其實再簽既已經係呢段時間既多餘人員..
只係為左個名同埋未來如果航空業復甦時,唔駛在人事上又要有大動作..

但以歐美咁爆發,而家又只有中國疫苗跑出,相信世界航空事業,最早要到2022年中先有機會回復..

國泰話你班友最好唔簽,輕鬆地裁走過萬人...
我覺得
要養家供樓既, 一早簽左, 國泰亦計過家下夠人手
剩低呢班應該係炮灰........簽完之後都係雞

唔夠咪再請lor

簽定唔簽,打工仔有得揀?on99

簽 死人都簽 反正冇客 唔洗返工都有人工, 呃得一蚊得一蚊 

工會主席 好故惑,下午2時就去 正所謂 叫人衝 自己鬆, 人血饅頭好食

引用:
原帖由 snoopy_fa 於 2020-10-27 03:49 PM 發表
簽 死人都簽 反正冇客 唔洗返工都有人工, 呃得一蚊得一蚊 

工會主席 好故惑,下午2時就去 正所謂 叫人衝 自己鬆, 人血饅頭好食
會唔會咁狗, 1:45自己去簽完先再代表職員開會???

簽約諗2個星期都唔夠??

面對現實啦!

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-10-27 03:48 PM 發表

我覺得
要養家供樓既, 一早簽左, 國泰亦計過家下夠人手
剩低呢班應該係炮灰........簽完之後都係雞

唔夠咪再請lor
所以國泰會極強硬,愈多人而家唔簽,其實國泰慳到既錢愈多..

等航空復甦,要請凶者,凶少其實不難..

反而機師多少少還價餘地,要訓練一個機師都好貴,外籍機師又要俾多D房津..

本地機師其實可以簽左,到航空業復甦時,議價能力其實好強..

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-10-27 03:39 PM 發表
當日霸氣呢?禁制令呢?工業行動呢?
係喎,法院仲有勢力架,一於向法庭申請禁制令,唔准國泰炒人,唔准減薪,下令香港政府包底。😂😂😂😂😂😁😁😁

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]