• 瀏覽: 8,544
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+2
習近平高調紀念抗美援朝七十年,蘇聯解密檔案:中共宣傳掩蓋一切真相
此片有深入解釋
https://www.youtube.com/watch?v=kQeDTLjGVkw進入香討影片區

共軍主要向人民宣傳以下資料:
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
https://www.youtube.com/watch?v=kQeDTLjGVkw
==視頻7:10開始==*美軍越過38線??==>事實係史泰林下令大陸要積極參戰, 用意將美國拖住不要介入東歐共產主義發展......
#據蘇聯檔案資料 : 大陸死亡人數148000, 失蹤152000~183000, 總計約300000......

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 11:36 AM 發表

蘇聯無咗,

點來解密檔案?

又老作。
即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-28 11:45 AM 發表

你錯怪韓國政府啦。邊個國家領導人會叫人民去死架。 係咁架:
聯合國軍戰略係,美國打中位,韓國打兩邊側翼保護,咁樣進攻個陣,按目標距離,中位最近,如果打得順利,中位美軍一定有戰功。 而二戰德國教會左全世界,運動閃擊戰係點打,側邊係最容易突破,一定要打穿側邊,包圍對手後方。
即系,韓國軍隊作為側邊一定係受重點照顧,死先。而美軍可以係發覺韓國人死左之後仲有時間撤退……
而戰術上邊, ...
即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 01:30 PM 發表

你覺得我信解密電報資料,美軍軍隊檔案 中共軍隊檔案。俄羅斯檔案。美國國家公墓紀念碑。歷史紀錄片,老兵採訪紀錄。
呢種野多d。定系毛澤東真實故事多d?
我講連聯軍戰術編排紀錄都話你聽啦。而你講個d書,有無講咁細節,部署,程序,方式?

我覺得信個d書,不如睇壹周同蘋果啦。壹周都係正規出版,自由購買。咁係唔係就代表佢真實啊。
呢d書從來無涉及軍隊編號,戰鬥日期,當日部署,彈藥用量。 但佢地有好好聽個 ...
你明唔明我講咩架, 簡單D講如果毛澤東唔信蘇聯解密檔案, 咁佢自己出版嘅書就唔會引述佢資料啦, 就算引述都可以話唔信架

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 05:13 PM 發表

一個大話用其他野係掩飾唔到。

你唔覺得講大話係羞愧咩?
哦,你衰啦,話毛伯伯講大話,小心領導要你再陪訓呀

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 04:22 PM 發表

我講個係 呢本毛澤東真實故事係真系佢出版咩? 一睇就知道係蘋果報咁個野啦。咁上邊記載個d 我去對資料算咯。
另外我有講我唔信蘇聯資料咩?我係話啊阿師兄你講蘇聯資料佢信啊嘛。但你覺得上邊數據表明中共好慘。又做假美國。
講完中共情況又唔對比下美國資料。美國資料條數證明聯合國打得仲慘。 中共唔係殘酷推人民去死。而係因為中共戰鬥力非凡。
而且蘇聯資料同美國資料對得上。美國同樣估計中共死亡失蹤30幾萬。
...
嘩嘩嘩,你連毛伯伯呢本書你都唔知呀?

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 11:29 PM 發表

唉,你覺得個亞曆山大寫個野係真 咁你去讀咯。 毛伯伯寫個本我知道一本係 毛澤東選集 你讀過未?

我一向見到呢種博眼球書都唔睇。

我鍾意睇記錄 睇資料。 邊睇d自己封個文人寫個野啊?
一唔系咁啊,你講下本書你最鐘意個部分話題。然後我拿資料同你印證下?交流交流
係咪禁書呀?大陸有得賣喎

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-30 05:33 PM 發表

咁有分別咩。一個不知名人士寫個野。你連毛選都唔睇一眼,夠膽話自己知道毛澤東點思考?
然後大把中共人士採訪紀錄。包括低下層個警衛員都有。
而且中共檔案都可以查閱啦。有第一手戰鬥紀錄 有後勤供需紀錄。總結人都唔少。而你呢,一直係度講,哇,唔係禁書喔,又係禁書喔。一定準啦。
呢種書,你係書店可以見到幾十上百本。從毛澤東到鄧小平到一般商人。內幕,故事,咩思考人生。都有。
但,都無法證明出處。

你個思維 ...
嘩嘩嘩,大陸所有書都經查核嘅,毛伯伯書內容如果有問題一定過唔到關,而家有得賣即係事件屬實啦
你長篇大論講果d都冇用

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-30 11:26 PM 發表

你上大陸睇過未? 你講個d就無用啦。不過你可以繼續信。你有自由信任何資料個自由。但你唔可以證明到書本真實性。
因為只要但凡去過深圳都知啦。大陸大把書爆所謂內幕。
大把香港人睇到過。只能證明,呢d書連中共都覺得佢無聊到根本影響唔到人。
而我同你討論,sorry,我無思考過改變你個睇法。我只係希望睇到個其他人能夠更多思考。因為香港地有種風氣,就系唔鐘意研究。而鐘意睇作古仔。我希望多d人思考多d嗻。
...
師兄,你唔好當全世界傻仔啦,你真係要返大陸睇下事實啦,唔好話大陸出非符合書會被禁被拉,而家連香港都受限制,北角書店就知咩事啦

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-1 08:52 AM 發表

算啦,我一個月公司要派我起碼12日上去,堅持左8年。然後走邊十幾個個城市。叫做唔知道個書店問題?
你連水佬寫來當小說個書都同歷史資料分唔清。有沒好講嗻。

再討論,下星期啦。我下星期出差長沙。到時嶽麓書院見。
不如你解釋下北角書店事件先啦,你話你上大陸成十幾日,你係大陸搵下毛伯伯呢本書睇下先啦

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-11-1 09:02 AM 發表

你都傻,我點解要去睇你本書?記住,我唔系想同你討論。因為只要一提離開資料個野,就係無價值野。
你講來講去,請問你系唔系本書個sales。本書度你講d資料出來大家對下算啦。
唔係唔俾錢買,唔講得啊嘛
晒心機,明顯你無料

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]