• 瀏覽: 8,534
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-28 11:45 AM 發表

你錯怪韓國政府啦。邊個國家領導人會叫人民去死架。 係咁架:
聯合國軍戰略係,美國打中位,韓國打兩邊側翼保護,咁樣進攻個陣,按目標距離,中位最近,如果打得順利,中位美軍一定有戰功。 而二戰德國教會左全世界,運動閃擊戰係點打,側邊係最容易突破,一定要打穿側邊,包圍對手後方。
即系,韓國軍隊作為側邊一定係受重點照顧,死先。而美軍可以係發覺韓國人死左之後仲有時間撤退……
而戰術上邊, ...
即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 12:58 PM 發表

即係你唔信"毛澤東真實的故事"所寫嘅嘢啦?? 但點解大陸仲有呢本書賣(唔係已經係禁書咩?)
你覺得我信解密電報資料,美軍軍隊檔案 中共軍隊檔案。俄羅斯檔案。美國國家公墓紀念碑。歷史紀錄片,老兵採訪紀錄。
呢種野多d。定系毛澤東真實故事多d?
我講連聯軍戰術編排紀錄都話你聽啦。而你講個d書,有無講咁細節,部署,程序,方式?

我覺得信個d書,不如睇壹周同蘋果啦。壹周都係正規出版,自由購買。咁係唔係就代表佢真實啊。
呢d書從來無涉及軍隊編號,戰鬥日期,當日部署,彈藥用量。 但佢地有好好聽個故事。而且故事無細節。
資料係要雙方校對,然後分析綜合。

人海戰術呢個概念係經唔起推敲。 因為美軍唔係未面對過。 日本係最後階段經常發動人海集團衝鋒。美軍俾左個名:萬歲衝鋒。 美軍輸左咩? 打平手啊?
美軍唔驚人海架。
咁點解裝備仲差過日本個中共會打得咁精彩。可以逼到美軍總撤退到38線?
係戰術啊。中共打個步兵戰術部署唔同於所有其他國家現代部署。
佢地由林彪發明左三三制戰術體系。呢種戰術部署,其他國家無類似個野。
相當於今日美軍特種部隊個特種戰鬥編排方式。不過中共可以做到全軍特種戰鬥編排。今日美軍都做唔到。
所以由雙方紀錄校對同邏輯分析之後。美軍統計同中共統計個出兵紀錄係相差無幾多。
中共從來無多過聯軍一倍。而戰死人數美軍統計都知道。如果係全個聯合國軍統計。 聯軍係死得多個中國同朝鮮。

邊有可能由人海造成。 而中共三三制作戰技術。係中美80年代技術交換個陣傳授左俾美軍。所以係兩次海灣戰爭度,你就見到美軍開始夜間戰鬥同特種部隊穿插敵人後方,小組滲透。
美軍今日陸軍戰術就係中共傳授。

而且如果睇返美軍英文原名,佢地係叫中共 HUMAN WAVE。係人浪戰術啊。你知唔知差一個字,差幾遠啊。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 01:30 PM 發表

你覺得我信解密電報資料,美軍軍隊檔案 中共軍隊檔案。俄羅斯檔案。美國國家公墓紀念碑。歷史紀錄片,老兵採訪紀錄。
呢種野多d。定系毛澤東真實故事多d?
我講連聯軍戰術編排紀錄都話你聽啦。而你講個d書,有無講咁細節,部署,程序,方式?

我覺得信個d書,不如睇壹周同蘋果啦。壹周都係正規出版,自由購買。咁係唔係就代表佢真實啊。
呢d書從來無涉及軍隊編號,戰鬥日期,當日部署,彈藥用量。 但佢地有好好聽個 ...
你明唔明我講咩架, 簡單D講如果毛澤東唔信蘇聯解密檔案, 咁佢自己出版嘅書就唔會引述佢資料啦, 就算引述都可以話唔信架

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 03:42 PM 發表

你明唔明我講咩架, 簡單D講如果毛澤東唔信蘇聯解密檔案, 咁佢自己出版嘅書就唔會引述佢資料啦, 就算引述都可以話唔信架
又呢推銷春藥。

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 03:42 PM 發表

我講個係 呢本毛澤東真實故事係真系佢出版咩? 一睇就知道係蘋果報咁個野啦。咁上邊記載個d 我去對資料算咯。
另外我有講我唔信蘇聯資料咩?我係話啊阿師兄你講蘇聯資料佢信啊嘛。但你覺得上邊數據表明中共好慘。又做假美國。
講完中共情況又唔對比下美國資料。美國資料條數證明聯合國打得仲慘。 中共唔係殘酷推人民去死。而係因為中共戰鬥力非凡。
而且蘇聯資料同美國資料對得上。美國同樣估計中共死亡失蹤30幾萬。
而阿師兄你公佈完蘇聯資料,又唔對比美國資料,一口就咬死,你睇下中共其實幾慘幾衰……
死幾十萬係慘。但敵人死得仲多。
只能夠講 朝鮮戰爭好慘烈啊。

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 12:56 PM 發表

一個大話用其他野係掩飾唔到。

你唔覺得講大話係羞愧咩?

引用:
原帖由 lewark 於 2020-10-29 05:13 PM 發表

一個大話用其他野係掩飾唔到。

你唔覺得講大話係羞愧咩?
哦,你衰啦,話毛伯伯講大話,小心領導要你再陪訓呀

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-29 04:22 PM 發表

我講個係 呢本毛澤東真實故事係真系佢出版咩? 一睇就知道係蘋果報咁個野啦。咁上邊記載個d 我去對資料算咯。
另外我有講我唔信蘇聯資料咩?我係話啊阿師兄你講蘇聯資料佢信啊嘛。但你覺得上邊數據表明中共好慘。又做假美國。
講完中共情況又唔對比下美國資料。美國資料條數證明聯合國打得仲慘。 中共唔係殘酷推人民去死。而係因為中共戰鬥力非凡。
而且蘇聯資料同美國資料對得上。美國同樣估計中共死亡失蹤30幾萬。
...
嘩嘩嘩,你連毛伯伯呢本書你都唔知呀?

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 08:30 PM 發表

唉,你覺得個亞曆山大寫個野係真 咁你去讀咯。 毛伯伯寫個本我知道一本係 毛澤東選集 你讀過未?

我一向見到呢種博眼球書都唔睇。

我鍾意睇記錄 睇資料。 邊睇d自己封個文人寫個野啊?
一唔系咁啊,你講下本書你最鐘意個部分話題。然後我拿資料同你印證下?交流交流

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-10-29 09:59 AM 發表

美國
你條可憐蟲

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-27 02:04 PM 發表
共軍主要向人民宣傳以下資料:
*誇大美軍死傷
*說成美國侵略
*美國是慘敗
*說成抗美援朝
https://www.youtube.com/watch?v=kQeDTLjGVkw
==視頻7:10開始==*美軍越過38線??==>事實係史泰林下令大陸要積極參戰, 用意將美國拖住不要介入東歐共產主義發展......
#據蘇聯檔案資料 : 大陸死亡人數148000, 失蹤152000~1 ...
未打韓戰前,中共同蘇聯關係無你幻想中好。

中共根本唔聽蘇聯支笛。蘇聯想國共兩黨划江而治,共產黨無聽
蘇聯話支持金日成南侵,中國睬佢都傻
如果唔係,中朝事先協調好的話,志願軍早大半年入朝,美軍邊可能係仁川登陸?成個朝鮮半島早就係金日成手上了。

事實上,1950年初蘇聯轉變態度,支持金日成武力統一半島,中國一直反對
北韓出兵初期中國從未支持過,但係火頭已燒著,根本不到中國置身事外
去到北韓無法消滅南韓時,中國發覺唔對路,已經及時同北韓講,美軍會係三八線附近登陸,中國已經準備好立即出兵幫北韓協防半島兩岸,點知就到蘇聯反對!北韓安危蘇聯根本不上心,距離蘇聯核心太遠,輸左都無乜所謂
呢個時候北韓仲自認係蘇聯馬仔,乜都請示蘇聯,就比蘇聯老點了
果然美軍就係仁川登陸,北韓輸到仆街,先認清邊個係真朋友

只有不學無術既歷史盲,先會唔識得毛澤東同蘇聯關係一D都唔好,中蘇兩國之間只係利益交換,蘇聯根本就係故意拉中國落水,避免中國倒向美國。
可能要包括埋某島既井底之蛙,一邊小蔣介石係黨國餘孽,一邊拿蔣介石加工創作過既歷史當寶

至於死傷,美國資料可信?美軍一路從鴨綠江退到三七線,咁得閒派人返去敵後點數?天空既戰機炸左幾廿個稻草人,以為自己殺一個排,有乜出奇?炸左美軍俘虜營,以為自己殺左一班大人物,又有乜出奇。

引用:
原帖由 wai177 於 2020-10-27 02:52 PM 發表
蘇聯已經倒左台喇。
d資料已經唔再保密,可以自己查下真唔真。

睇番蘇聯寫既記載,又睇下美國寫既文獻,大家就可以還原事實喇。

點解唔可以以事論事?
係都要,人講乜就信乜?

你問下你d 祖輩父輩 年過80既老人家,睇下佢地有無人覺得中國打贏左美帝。
傻能,系人都知道美帝無打贏,仲要被逼簽合約。所以美帝輸咯。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-30 06:03 AM 發表

未打韓戰前,中共同蘇聯關係無你幻想中好。

中共根本唔聽蘇聯支笛。蘇聯想國共兩黨划江而治,共產黨無聽
蘇聯話支持金日成南侵,中國睬佢都傻
如果唔係,中朝事先協調好的話,志願軍早大半年入朝,美軍邊可能係仁川登陸?成個朝鮮半島早就係金日成手上了。

事實上,1950年初蘇聯轉變態度,支持金日成武力統一半島,中國一直反對
北韓出兵初期中國從未支持過,但係火頭已燒著,根本不到中國置身事外 ...
老美沒有打贏而要簽和約,根本就是輸。
美帝要求日本德國是無條件投降。沒有商量

引用:
原帖由 葵扇鼻 於 2020-10-29 08:30 PM 發表

西奴狗出的書都好信,食藥啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]