• 瀏覽: 3,277
  • 回覆: 58
+2
【明報專訊】重陽節假期,市民湧往郊遊,疫下郊野公園營地停開,有大片草地的塔門成露營熱點,島上牛與草地「當災」。有露營客上周六在塔門發現一頭小牛吐出含膠袋的嘔吐物,軟癱在地,估計是吃了郊遊者遺下垃圾。有關注組織稱,塔門植被不斷縮減,牛不夠草吃,而露營者餵飼,加上亂棄垃圾,改變了塔門牛的覓食習慣,導致消化不良,島上不少牛腹部鼓脹但皮黃骨瘦,促部門加強清理垃圾,及檢控違法棄置垃圾者,並派員替牛檢查。

重陽節假期,市民湧往郊遊,郊遊者遺下大量垃圾,流浪黃牛吃下這批塑膠垃圾,呢次香港人不用再抵賴並把責任推給內地同胞了,香港人咁熱愛遊日本,但日本人出外都會各自把自己垃圾帶回家掉的,日本人行為是盡量不影響污染環景為己任。。。但我們香港人就要不用付出而得把口天天喊民主自由愛香港就最叻

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20201027/s00001/1603735255462/疫下塔門露營旺-草地禿牛吞袋-植被縮減遺留垃圾-團體促漁署跟進

團體應該促加強公民教育, 方為上策.

現在沒有了國內人,唔通係香港人?🤔

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-27 10:26 AM 發表
哩d違法達義, 明唔明???

引用:
原帖由 mlf707a 於 2020-10-27 10:29 AM 發表
現在沒有了國內人,唔通係香港人?🤔
只好賴去新來港人士或其二/三/四/五代

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-27 10:26 AM 發表
香港人只會要求社會點點點。。但從不會由自己生活上每件小事行多一步來做起

引用:
原帖由 機械佬 於 2020-10-27 10:31 AM 發表

只好賴去新來港人士或其二/三/四/五代
唔好頼其他。。。政府部門點清潔都冇用,轉過頭又有第二班人來打完卡食飽肚來大攪污染

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-10-27 10:33 發表

香港人只會要求社會點點點。。但從不會由自己生活上每件小事行多一步來做起
證明香港啲教育真係好失敗, 大嘅又會教壞啲細.
睇返日本人可以咁自律, 教育呢方面, 公不可沒.

本土人唔會丟垃圾嘅,丟嘅一定係新移民23456代

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-10-27 10:40 AM 發表

證明香港啲教育真係好失敗, 大嘅又會教壞啲細.
睇返日本人可以咁自律, 教育呢方面, 公不可沒.
日本點解咁多人愛去有他成功因由,他們是全民清潔自律。。。香港人每件小事上行來步都不能

黃畜曱甴點會有公德心!

新聞透視又話依家啲Z世代好關注環保嘅,得個講咋

引用:
原帖由 fb2f8099d435b1 於 2020-10-27 09:55 AM 發表
【明報專訊】重陽節假期,市民湧往郊遊,疫下郊野公園營地停開,有大片草地的塔門成露營熱點,島上牛與草地「當災」。有露營客上周六在塔門發現一頭小牛吐出含膠袋的嘔吐物,軟癱在地,估計是吃了郊遊者遺下垃圾。有關注組織稱,塔門植被不斷縮減,牛不夠草吃,而露營者餵飼,加上亂棄垃圾,改變了塔門牛的覓食習慣,導致消化不良,島上不少牛腹部鼓脹但皮黃骨瘦,促部門加強清理垃圾,及檢控違法棄置垃圾者,並派員替牛檢查。
...
香港人係咪cls架?喪屍咁爬爬走?!

愛國愛黨愛政府香港人為咩又係郊外留低垃圾呀﹗?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]