• 瀏覽: 30,349
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+12
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-26 05:33 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,早前宣布停運旗下港龍航空,並大規模裁走5300名本地員工,倖存者.........

既然有員工認為自己過著如奴隸一樣的非人生活,那就不應該簽新合約,要傲氣比天高,另圖高就或者自辟新天地啊。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201026/bkn-20201026100033035-1026_00822_001.html
其實聽佢地工會個王咩講嘅嘢都幾好笑嘅喎。佢話好多人諗住可以留得低,就冇考慮咁多,就好快咁簽咗,而家諗落又好後悔。我真係唔知佢後悔啲乜嘢,簽咗冇問題㗎,咪至多辭職唔做之嘩,呢個世界有人生存,最慘就係死,打工,至慘就係炒魷或者冇得撈啫,簽完,只係表示你接受新合約,咪至多畀辭職信辭職?有咩好後悔?又唔係一世要你響佢度打工唔走得?

引用:
原帖由 luckyma 於 2020-10-26 05:36 PM 發表
奴隸簽新約 
黑奴新約。使唔使披枷戴鎖去飛?

引用:
原帖由 luckyma 於 2020-10-26 05:44 PM 發表

新制服設計都唔錯喎...🤣
係呀,突顯奴隸新約,飛時每名空姐戴上手銬腳鐐,嘩,賣點嚟㗎。

引用:
原帖由 luckyma 於 2020-10-26 05:44 PM 發表

新制服設計都唔錯喎...🤣
咁就可以每名搭客有如「翱翔一萬里,皇帝夢一場」。

引用:
原帖由 annabb 於 2020-10-26 06:09 PM 發表

唔需要辭職,你同公司講都係唔答應就我,新合約下月開始,公司表明下月前都可以攞錢走,公司照賠償。
所以都唔知佢後悔乜?好似畀人捉上轎咁。

引用:
原帖由 luckyma 於 2020-10-26 05:53 PM 發表

每名乘客就派一條皮鞭...爽yy 😂

引用:
原帖由 香港內戰火焚城 於 2020-10-26 06:18 PM 發表
呢班國太產無賴打工仔,就算國太執粒都要佢變成活跳屍繼續營業
寵到班伙計個個以為自己係大股東
由此可見國太之前係一間極度失敗既公司
因管理不善而跌出…

引用:
原帖由 黃昏進擊的香腸 於 2020-10-26 07:08 PM 發表

因為到而家先發現原來自己無選擇
點會冇選擇,1. 做,2. 唔做。

和你炒,和你摺,和你裁,公司話和你簽,和你減…

引用:
原帖由 mark_tw 於 2020-10-26 09:19 PM 發表

到呢時刻還聽工會話?無論乜顏色保飯碗才重要,除非自己有另分工代替!
但真係仲有啲人係傻更更的。

引用:
原帖由 sowina 於 2020-10-27 12:02 AM 發表

係囉,真係好能攪笑,覺得自己高質素咪辭職唔撈囉,你走公司又唔會留,冇話邊個對唔住邊個。
思想奇特的一班人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]