• 瀏覽: 30,325
  • 回覆: 417
  • 追帖: 1
+12
做人最緊要有骨氣,寧為肉碎不作瓦存喎!!

有權不簽不用多講。全球航空業低迷,明智的當然接受現實。

SAM都唱咗幾十年啦
我地呢班打工仔,一生一世做奴隸,直頭係…
佢成條攪風攪雨掘尾龍…仲累人罷晒工

係咪被炒果班眼紅有約簽果班有工返
咪吹到新約有幾唔好
望一齊攬炒無工返咋

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-26 05:33 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,早前宣布停運旗下港龍航空,並大規模裁走5300名本地員工,倖存者.........

既然有員工認為自己過著如奴隸一樣的非人生活,那就不應該簽新合約,要傲氣比天高,另圖高就或者自辟新天地啊。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201026/bkn-20201026100033035-1026_00822_001.html
一於唔好簽,出嚟揾新工!!!

呢班垃圾經常扭計攪罷工以為公司無咗你便會仆街,比公司一聲下令全部炒魷魚便出來呱呱叫,有種咁有骨氣便唔撈繼續罷工。

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2020-10-27 07:26 AM 發表

我怕全員工身家加起晒都買唔到50%
怕乜,叫職公民眾籌

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2020-10-27 09:56 AM 發表

乜而家有工開咩?點罷工?
咁新舊約交替呢班仲出緊糧架嘛,出糧就要返工架啦,總之返工有冇野做都唔做,號召和你塞,和你飛,癱瘓你飛機場,唔夠疊碼就停擺國泰,等國泰burn with us! 😠😠
勿忘顆蔥!!

引用:
原帖由 鐵達尼號2005 於 2020-10-27 10:14 AM 發表
係咪被炒果班眼紅有約簽果班有工返
咪吹到新約有幾唔好
望一齊攬炒無工返咋
唔出奇呀 一定要攬炒 大家都無得撈咁就公平 齊上齊落嘛

附件

Screenshot_20201022_210310.jpg(115.14 KB)

愈百員工咁L多,
國泰豈不是驚到震?

日航好似都炒人?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-10-26 05:33 PM 發表
因管理不善而在全球最佳航空公司排名跌出三甲的國泰航空,早前宣布停運旗下港龍航空,並大規模裁走5300名本地員工,倖存者.........

既然有員工認為自己過著如奴隸一樣的非人生活,那就不應該簽新合約,要傲氣比天高,另圖高就或者自辟新天地啊。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201026/bkn-20201026100033035-1026_00822_001.html
黃空姐都係冇腦. 即管玩落去吧. 整死左國泰, 以後由大陸航空公司接手香港航線, 到時要做空姐只可以揾大陸航空公司.

幫鬼佬含就吾系性奴?

咁咪合資整間黃屍航空公司,人人十萬一個月囉😂

引用:
原帖由 Ct4683 於 2020-10-27 11:33 AM 發表

咁新舊約交替呢班仲出緊糧架嘛,出糧就要返工架啦,總之返工有冇野做都唔做,號召和你塞,和你飛,癱瘓你飛機場,唔夠疊碼就停擺國泰,等國泰burn with us! 😠😠
勿忘顆蔥!!
返工簽左約仲要停薪留職on9仔邊有糧出ar

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]