• 瀏覽: 20,452
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
國泰航空大幅裁員並停止營運旗下國泰港龍,同時要求現職員工簽署設底薪上限及減薪的新合約。國泰空中服務員工會下午召開緊急會員大會,商討新合約的內...

叫班「中丶高級」空姐不要簽,「低級」便有更大升職空間,一兩年後便可追回人工差額。。。。。高手🤭

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1906904/即時-港聞-國泰大裁員-指新合約條款不公平-有會員冀工會發起罷簽行動

發起罷簽的真是為年青空姐着想。🤗

迫/引班「中丶高級」空姐不要簽丶搏炒,「低級」空姐便有更大升職空間,一兩年後便可追回人工差額。。。。。罷簽發起人真是高手🤭

引用:
原帖由 大頭獅子 於 2020-10-26 06:54 PM 發表

佢當班老鼠不傻嘅
老seafood當然不傻,否則晨早死了。

因此,不會有結果,利益 (生/死) 面前,只有犧牲手joke🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 richardli008 於 2020-10-26 08:45 PM 發表

唔簽管理層偷笑啦!
班老seafood一定簽,吾簽,去那裡每月有$4~5萬🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 呢個深情的高峰 於 2020-10-26 08:46 PM 發表

自由社會,覺得ok 咪簽,唔妥咪唔簽囉,攪咁多做乜?
其實公司想進一步cut 人,你唔簽仲好
空姐人工有高有低,取$4~5萬一個月的,出到外邊$2萬都找不到,一定想簽,得$2萬月薪那班,轉行後人工也差不多,怎會團結一起撐工會🤭

各手joke,要各自爬山了😂🤣

引用:
原帖由 ckwarthur 於 2020-10-26 09:18 PM 發表

好呀!罷工啦!
手joke各懷鬼胎,今時今日,大難臨頭,保自已份糧💰最重要🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 goyoyogo 於 2020-10-26 09:29 PM 發表

國泰只需要話如果唔簽呢份,下一份約一定有減無加,班餓狗即刻搶簽
工會想拉住班人罷工,以便討價還價,現今,應無人撐,玩完🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123火車頭 於 2020-10-26 09:38 PM 發表

由罷工行動玩到罷簽行動

唔明咩玩法
簽新約後,空姐收入小了,會費分分鐘要cut,工會職員變真正「義工」😂🤣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mtchan 於 2020-10-26 09:35 PM 發表

快反抗快罷工快絕食
工會收入小了,職員要先絕食了🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chopsuey 於 2020-10-26 11:24 PM 發表

拎四、五皮人工嗰啲根本就 over priced.  係時候要清瘀血。又唔需要特別技能,就拎四、五萬一個月?
特別技能? 🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MuTeKi 於 2020-10-26 11:20 PM 發表

罷簽?  對國泰簡直係求之不得
班老seafood人工高,怎會不簽,應是想借手joke搞事,睇可否向國泰取多些少🤭

食人血饅頭 (犧牲年青手joke),正是這班人的強項🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chopsuey 於 2020-10-26 11:20 PM 發表

都未識分莊閒?
市道旺,僱主或怕工會,今天🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-10-26 11:30 PM 發表

空姐,最重要年青大波,長腳黑絲。
對住咁既妹豬,話之佢成杯水倒落你到,你都唔會怪佢啦。
班老女人,炒撚曬佢算吧。
年青多是低薪族群 (真正賺錢買花戴),可不簽。

老seafood才是高薪(要保就業)一群,一定簽新約🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 想出聲 於 2020-10-27 09:54 AM 發表

不如比公司裁咗先可以做會員,到時工會可以話全體會員日日攪罷工....
裁咗無野撈,工會改行做介紹所🤭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LX8000 於 2020-10-27 09:55 AM 發表

好唔明,啲傻仔傻女大大力咁鑿沉自己坐𡁵隻船,卻無恥咁埋怨船家隻船有問題!
問題是隻船最終無沉,777救返國泰,班傻仔想返工再鑿過🤭

回覆 引用 TOP

主題標籤 #國泰 #港龍
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]