• 瀏覽: 22,342
  • 回覆: 303
  • 追帖: 1
+4
引用:
原帖由 kelvin167 於 2020-10-27 10:10 AM 發表
係全球航空業半死狀態底下,只要大家團結一致齊心罷簽,國泰就會跪L底,到時福利照舊糧照出! 一定係,除非唔係!!
到時,再搞「三罷」,要求777注資買起國泰,全部空姐做公務員,食皇家飯🤭

引用:
原帖由 Fromhell411 於 2020-10-27 10:18 AM 發表
嚟開會先得嗰3百幾人,我唔係好信連會都唔願開嘅會參與工業行動囉!
況且而家工都無得開,可以搞得咩呢?難道因為公司要裁員求生存,你罷工阻止公司裁員咁搞笑??
有後路 (投其它航空公司) 就有人罷工,都無後路,那會有高薪老seafood參加🤭

引用:
原帖由 tommwins 於 2020-10-27 11:31 AM 發表
梗係叫人地罷簽啦 而家隻船就係得咁多位 但人就咁能多 用個腦都知咩事啦
只要年青手joke不簽,老seafood在老細心中的重要性丶忠心度都提升,便於工會(老👻做莊) 將來再討價還價。。。。。今天,只有食人血饅頭,犧牲年青手joke了🤣😂

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-10-27 11:42 AM 發表

有後路 (投其它航空公司) 就有人罷工,都無後路,那會有高薪老seafood參加🤭
簽定唔簽係基於個人背景同需要而決定,並唔需栗綑綁一齊去爭取D咩。
去到今時今日咁嘅地步,我認為應該留番少少尊嚴俾自己,真係接受唔到就走吧!何必攞架嚟丟呢??

合約唔啱就咪鬼簽喇!做人要有骨氣!

工會搞對抗,如罷簽,睇下高層點出招對付

個個月唔洗lo 又有正常人工先叫公平架
仲有,正常係要多過出面最少30% 架
我地又靚又青春,冇技能,所以咁我先生存到

罷簽有西用咩! 罷工啦! 趁工會咁齊心!

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-10-26 04:43 PM 發表
國泰航空大幅裁員並停止營運旗下國泰港龍,同時要求現職員工簽署設底薪上限及減薪的新合約。國泰空中服務員工會下午召開緊急會員大會,商討新合約的內...

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20201026/_2020102616043522096.jpg

叫班「中丶高級」空姐不要簽,「低級」便有更大升職空間,一兩年後便可追回人工差 ...
拿,講好攪炒架,邊個簽就係25仔,小心被黑暴私了

支持全體空姐一齊罷工. 一於攪炒到底. 

記得一定要齊上齊落呀,一個都不能少呀!

不要簽, 簽嘅正契弟

引用:
原帖由 LX8000 於 2020-10-27 09:55 AM 發表
好唔明,啲傻仔傻女大大力咁鑿沉自己坐𡁵隻船,卻無恥咁埋怨船家隻船有問題!
比喻好貼切

攬炒行動

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]