• 瀏覽: 8,673
  • 回覆: 68
  • 追帖: 1
+9
一連3日假期,不少郊野地方都塞滿人潮,適合一家大細遊樂的大埔大美督更是「重災區」。昨日(25日)有網民就拍到大批家庭單車

一連3日假期,不少郊野地方都塞滿人潮,適合一家大細遊樂的大埔大美督更是「重災區」。昨日(25日)有網民就拍到大批家庭單車在大美督水壩離去時,出現塞車出閘場面,由於情況非常誇張,有網民笑稱「塞過紅隧」。

港澳版>新聞>港澳

網民熱話:大美督水壩多車過紅隧? 家庭單車「出閘」大塞車
10月26日(一) 13:57

大批單車逼爆大美督,在水壩更出現大塞車場面。

一連3日假期,不少郊野地方都塞滿人潮,適合一家大細遊樂的大埔大美督更是「重災區」。昨日(25日)有網民就拍到大批家庭單車在大美督水壩離去時,出現塞車出閘場面,由於情況非常誇張,有網民笑稱「塞過紅隧」。

網民Kwan Chuk Man昨日將多張照片上載於Facebook群組「Tai Po 大埔」,拍照時估計正值黃昏,大批家庭單車從主壩落山準備離去,不過由於水壩設有鐵閘,單車只能一架跟一架從出口離開,車龍因此倒流至山上位置。

不少網民直指場面誇張,「踩單車都要拉手制」,與路面情況不相伯仲,「紅隧巴士等埋站,請忍讓」、「文錦道貨車出入關口」。不過有人更擔心大批人聚集,引發播毒危機,認為大家還是戴上口罩較安全。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201026/bkn-20201026135734384-1026_00822_001.html
肺炎未過,重出里...想死呀

點解啲人咁鍾意去迫?前世未踩過單車咩!

和你塞,和你迫,你地真係好L鍾意大美督🤣😂

港蝗

證明香港人多過頭

真有趣.

岸久舞若衣

第二時個沙灘開埋成條汀角路塞晒都似。

矛得賴中國人添

其實大美督水壩果個位呢十幾二十年黎逢假日都係咁架啦!呢個記者係咪香港人黎架?

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-10-26 03:37 PM 發表
一連3日假期,不少郊野地方都塞滿人潮,適合一家大細遊樂的大埔大美督更是「重災區」。昨日(25日)有網民就拍到大批家庭單車

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201026/photo/bkn-20201026135734384-1026_00822_001_fb.jpg?20201026145638

一連3日假期,不少郊野地方都塞滿人潮,適合一家大細遊 ...
假日應該去平日去嘅地方,平日就去假日去嘅地方,咁咪唔會迫人囉。

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-10-26 05:27 PM 發表

假日應該去平日去嘅地方,平日就去假日去嘅地方,咁咪唔會迫人囉。
里班人全中招

恐撚怖

引用:
原帖由 丁常唔多旺 於 2020-10-26 05:27 PM 發表

睇嚟賓賓、印記有智慧過香港人好多

引用:
原帖由 男E 於 2020-10-26 05:06 PM 發表
證明香港人多過頭
明年一月有一百幻+1 去英腳😉

主題標籤 #口罩
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]