• 瀏覽: 1,713
  • 回覆: 29
消息指,今日本港新增新冠肺炎個案全屬輸入個案,本地「零確診」。旅遊業發起旅遊巴遊行,要求政府盡快與內地通關。有業界人士預計,保就業計劃下月結束後,業內可能裁員至少6000人。

遊行由多個旅遊業界組織發起,大約50輛旅遊巴在灣仔金紫荊廣場出發駛至政府總部,車身有標語要求政府推行強制全民病毒檢測,並推出「健康碼」,增強內地與澳門信心,盡快與本港通關。

業界指本港有大約3000名旅遊巴司機,疫情下跨境旅遊巴司機受影響最大,不少人已停工一段時間。

跨境巴士公司董事區瑞興表示:「我們由3月24日至今完全零收入,又要維護車,又要維持司機。政府保就業計劃到十一月便終止,未來希望政府可以盡早安排開關口。單是我們公司,規模小也有100人以上。」

業界代表又指,政府放寬本地遊人數限制,對旅遊業幫助不太大,預料保就業計劃完結後不少旅行社要結業,估計裁員達6000至8000人。

國際航空協會審訂旅行社商會主席譚光舜指:「接下來一個月我們大裁員潮來到,將比國泰人數更甚,所以政府其實刻不容緩要開關、要強制檢測,以及要保就業、保企業。」

業界在政府總部外遞交致特首林鄭月娥的請願信。

現時就似潘老母要陳同佳去台灣一樣局面,
唔係你話去就去,
通關亦唔係香港可以話事,
而且泛民一向唔同意通關,
倘若出事,就係政府執手尾

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/local/5f96586234b031fc53d77477/旅遊業發起旅遊巴遊行-要求政府盡快與內地通關

泛民五大訴求:
1.成立「獨立」委員會,籌備港獨事宜
2.將港獨人士破壞行徑定性為義舉
3.釋放港獨義士並作出道歉及賠償
4.限時港共警員棄械投降
5.中共需向全球承認骯肛 is not China
其實香港驗一次,過關快速驗一次,乜都安全啦。。咁停法,真系唔掂

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-26 02:40 PM 發表
消息指,今日本港新增新冠肺炎個案全屬輸入個案,本地「零確診」。旅遊業發起旅遊巴遊行,要求政府盡快與內地通關。有業界人士預計,保就業計劃下月結束後,業內可能裁員至少6000人。

遊行由多個旅遊業界組織發起,大約50輛旅遊巴在灣仔金紫荊廣場出發駛至政府總部,車身有標語要求政府推行強制全民病毒檢測,並推出「健康碼」,增強內地與澳門信心,盡快與本港通關。

業界指本港有大約3000名旅遊巴司機, ...
所以把泛民送到朝鮮咸鏡北道,香港才有重生希望

沒有大陸的首肯,香港能自行通關嗎?
炒六千好似好多,不過就是炒六萬,香港疫情未除,也不能通關的!

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-26 02:43 PM 發表
其實香港驗一次,過關快速驗一次,乜都安全啦。。咁停法,真系唔掂
亦證明大黃色共榮圈撐起一片天謊言破滅

引用:
原帖由 魚仔曲其 於 2020-10-26 02:43 PM 發表
只要香港唔實行對外入境人士實行強制14日隔離, 深圳冇可能通畀你。

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-10-26 02:45 PM 發表

所以把泛民送到朝鮮咸鏡北道,香港才有重生希望
根據維權概念,泛民較合適去印,巴

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2020-10-26 02:46 PM 發表
沒有大陸的首肯,香港能自行通關嗎?
炒六千好似好多,不過就是炒六萬,香港疫情未除,也不能通關的!
香港人自己以為大L晒中央出手比你港人全民檢測唔齊心去做抽出隱型帶菌者令社會經濟活動同民生正常現在又要求中國通關去害人

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2020-10-26 02:46 PM 發表

亦證明大黃色共榮圈撐起一片天謊言破滅
香港人人只為自己娛樂,生計……
唔肯短痛停市一段有限時間,
引起依家無限低迷……
政府又白痴(或故意),該禁唔禁,該放唔放……
香港等死啦!

雖然無得自由返香港團聚,
起碼於內地工作收入穩定,滙錢返香港……

國內人唔喜歡香港了
香港又有201萬唔歡迎
點做?

之前免費叫你哋去驗又唔中意,唔肯去,依家就乞人哋通關,大陸彩你都白痴啦

跨境巴士go by bus仲乜用老美加州伺服器~幫特9英洗黑$運獨L搞滲透大6呀??查哂特9英個仆街個底先講!!!!

特9英你個死仆街漢奸個底真系查L死人!!!

運房局陳帆你死L左去邊???運輸署亂L甘批專營權???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]