• 瀏覽: 948
  • 回覆: 11
其實譚耀宗 苦口婆心
話畀曱甴知 千萬不要
犯罪後潛逃
尤其是經海路
畀大陸公安拉咗
後果自負

【文匯網訊】大公文匯全媒體報道:全國人大常委會今早(30日)全票通過《中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法》,全國人大常委會委員譚耀宗在北京接受傳媒視像採訪時表示,最高刑罰由10年修訂為終身監禁,不是「加辣」,是按照國際上普遍對相關嚴重罪行的罰則,作出對稱的安排,不設死刑。

譚耀宗表示,待草案全文公布後,社會就能知悉有關刑罰、追溯力及是否設陪審團等實際操作安排。
對於羅冠聰等人宣布退出「香港眾志」,法例是否有追溯力,追究有關人士以往的行為。譚耀宗表示,條文未正式公布,故不會深入討論,但條文對每個罪行有清楚界定,亦有談及追溯力的問題。
至於陪審團安排,譚耀宗表示,很多做法都會按照目前本港法律程序做,日後陪審團也有相應安排機制。

http://news.wenweipo.com/2020/06/30/IN2006300037.htm

附件

Screen Shot 2020-10-26 at 7.51.30 AM.png(403.32 KB)

Screen Shot 2020-10-26 at 7.51.30 AM.png

不要太過計較得失,人生就是不完美,留丁點童心來品賞快樂吧!
                    常常不快樂的你,諗多左呀
引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-26 07:52 AM 發表
其實譚耀宗 苦口婆心
話畀曱甴知 千萬不要
犯罪後潛逃
尤其是經海路
畀大陸公安拉咗
後果自負

【文匯網訊】大公文匯全媒體報道:全國人大常委會今早(30日)全票通過《中華人民共和國香港特別行政區維護國家安全法》,全國人大常委會委員譚耀宗在北京 ...
你睇下鄺振宇
鼓勵人哋犯罪後 棄保潛逃
12個分裂國家罪犯就係
最好嘅例子啦
泛民狗
又唔係陳同佳呢單case 做下嘢
香港係乜嘢世界
殺人犯可以逍遙法外

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-26 09:02 AM 發表

你睇下鄺振宇
鼓勵人哋犯罪後 棄保潛逃
12個分裂國家罪犯就係
最好嘅例子啦
泛民狗
又唔係陳同佳呢單case 做下嘢
香港係乜嘢世界
殺人犯可以逍遙法外
好彩有咗國安法 如果唔係香港就 變咗犯罪天堂

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-26 09:26 AM 發表

好彩有咗國安法 如果唔係香港就 變咗犯罪天堂
曱甴記住 犯咗法就唔好 潛逃 大陸仲有死刑架

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-26 11:05 AM 發表

曱甴記住 犯咗法就唔好 潛逃 大陸仲有死刑架
鄺振宇畀李家超鬧到飛起
唔同佢玩12個分裂國家逃犯的遊戲
李生話
12個逃犯一定要完成國內嘅
法律程序+坐完監
先會比 12個分裂國家逃犯
返嚟香港死未

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-26 11:13 AM 發表

鄺振宇畀李家超鬧到飛起
唔同佢玩12個分裂國家逃犯的遊戲
李生話
12個逃犯一定要完成國內嘅
法律程序+坐完監
先會比 12個分裂國家逃犯
返嚟香港死未
條大牙骹似想送12隻曱甴逃犯一程多啲喎!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-26 12:12 PM 發表

條大牙骹似想送12隻曱甴逃犯一程多啲喎!
黃耳員越嘈得多 香港政府越唔睬佢

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-27 09:13 AM 發表

黃耳員越嘈得多 香港政府越唔睬佢
咁又係喎 坐監喺香港坐 好過返大陸坐 有死刑

引用:
原帖由 689等於689 於 2020-10-27 09:36 AM 發表

咁又係喎 坐監喺香港坐 好過返大陸坐 有死刑
所以嗰12個分裂國家逃犯死都要死返嚟香港

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-27 11:02 AM 發表

所以嗰12個分裂國家逃犯死都要死返嚟香港
你睇陳同佳 case就知 政治凌駕一切 送佢返去台灣都唔得 大陸又點會放你人啦

引用:
原帖由 689等於689 於 2020-10-27 11:30 AM 發表

你睇陳同佳 case就知 政治凌駕一切 送佢返去台灣都唔得 大陸又點會放你人啦
政治係凌駕一切冇邏輯講嘅

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-27 11:49 AM 發表

政治係凌駕一切冇邏輯講嘅
冇死刑其實係一個陷阱 等曱甴乖乖喺香港落網

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]