• 瀏覽: 1,400
  • 回覆: 15
【本報訊】立法會議員林卓廷涉嫌於「元朗721事件」參與暴動被捕,外間對控罪有不少疑問,大律師公會執委石書銘昨日解釋,在法律原則上,出現暴力行為的非法集結即屬暴動,很多示威都可被控暴動罪,只視乎律政司及警方會否動用這個「大鐵錘」,近年律政司不時以暴動罪應用於示威場面。
視乎有關人士在場目的石續指,有關人士是否參與暴動或非法集結需視乎他在場的目的,包括有否與其他人士一同作出威嚇或擾亂秩序行為。若並非與其他擾亂秩序的人屬同一夥,則不屬參與非法集結,即使非法集結轉為暴動亦沒有影響。石補充,兩幫人對打,一般會被控以非法集結,間中亦會控以暴動。
律師會前會長熊運信亦指,若非法集結中有人破壞社會安寧,該集結即屬暴動。即使逗留在暴動現場的人自身未有使用暴力,但若果缺乏留在現場的合理解釋,亦可能被法庭視為參與暴動,因為有關條例的法律精神認為,逗留於暴動現場的人,會鼓勵暴動者繼續作出破壞社會安寧....

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200828/00176_007.html

壞腦曱甴黑暴唔好諗住違法達義,
暴動罪好易中招...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-25 09:21 PM 發表
【本報訊】立法會議員林卓廷涉嫌於「元朗721事件」參與暴動被捕,外間對控罪有不少疑問,大律師公會執委石書銘昨日解釋,在法律原則上,出現暴力行為的非法集結即屬暴動,很多示威都可被控暴動罪,只視乎律政司及警方會否動用這個「大鐵錘」,近年律政司不時以暴動罪應用於示威場面。
視乎有關人士在場目的石續指,有關人士是否參與暴動或非法集結需視乎他在場的目的,包括有否與其他人士一同作出威嚇或擾亂秩序行為。若並非 ...
睇下林卓廷許智峯 721畀人拉咗 自己諗啦

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-26 07:04 AM 發表

佢兩位嘅守法意識真係好薄弱

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-26 09:30 AM 發表

喪屍曱甴 畀泛民狗洗咗腦袋 同邪教冇乜分別

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-26 07:04 AM 發表

以為議員有特權大鳩晒,
成日帶隊踩鋼線賊喊捉賊...
未必次次咁好彩甩到身,仲唔瀨野!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-10-26 01:04 PM 發表

以為議員有特權大鳩晒,
成日帶隊踩鋼線賊喊捉賊...
未必次次咁好彩甩到身,仲唔瀨野!
嗰啲黃議員 一有嘢自己就會褪軚 喪屍曱甴竇送頭

政治紅利 黃色議員攞曬 坐監 留番畀曱甴

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-27 09:26 AM 發表
政治紅利 黃色議員攞曬 坐監 留番畀曱甴
師兄講得好啱 送頭嘅嘢就留番畀曱甴啦

引用:
原帖由 689等於689 於 2020-10-27 09:50 AM 發表

師兄講得好啱 送頭嘅嘢就留番畀曱甴啦
精人出口笨人出手

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-27 10:28 AM 發表

精人出口笨人出手
黃議員 對香港曱甴就係草芥

引用:
原帖由 689等於689 於 2020-10-27 10:52 AM 發表

黃議員 對香港曱甴就係草芥
專害曱甴送頭的泛民狗

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-27 11:38 AM 發表

專害曱甴送頭的泛民狗
泛民狗培養出嚟嘅喪屍曱甴 冇自己嘅思維

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-10-27 08:54 AM 發表

嗰啲黃議員 一有嘢自己就會褪軚 喪屍曱甴竇送頭
啲議員正過 鬼 有事即刻離開 留番 曱甴 送頭

引用:
原帖由 689等於689 於 2020-10-27 12:16 PM 發表

泛民狗培養出嚟嘅喪屍曱甴 冇自己嘅思維
被洗腦曱由做爛頭卒就應該預左。

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-10-26 09:30 AM 發表

曱甴其實佢自己都唔知自己做緊乜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]