• 瀏覽: 28,617
  • 回覆: 405
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-25 12:42 PM 發表

玩咩嘢?台灣開咗專門窗口, 接收陳同佳, 係得唔到香港配合咋!!
一個在香港屬於自由人的臺灣疑犯,個疑犯話自願去臺灣自首。要香港政府配合什麼?

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-25 11:49 AM 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳在港因洗黑錢罪成判囚,已出獄逾1年。受台灣簽證問題影響,陳同佳至今未能赴台投案。警方原本與案中受害人少女潘曉穎母親相約今早11時會面,以了解其需要,但因潘太指警方未能及時於今早10時半前回覆其疑問而拒絕出席,會面告吹。

警方前日聯絡潘親,約定今早11時會面,警方安排負責調查陳同佳洗黑錢案的東九龍總區重案組會見潘太,以了解其需要。

不過,潘母昨日提出,在答應會面前,先要弄 ...
其實陳同佳已經在港報刑完畢,香港警方大可放手不理,因陳已是自由身。但香港警方本初心要還死者公道而找了麻煩。如果是我話事,一於通知國際刑警陪陳去臺灣看佢收不收,一次搞清楚。未試過有犯自首都唔收。推上國際舞臺。

潘佢老母真係好L煩,日日死岀黎博上報!

唔來仲好, 警察多謝都黎唔砌, 煩少樣野

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-10-25 11:49 AM 發表
台灣殺人案疑犯陳同佳在港因洗黑錢罪成判囚,已出獄逾1年。受台灣簽證問題影響,陳同佳至今未能赴台投案。警方原本與案中受害人少女潘曉穎母親相約今早11時會面,以了解其需要,但因潘太指警方未能及時於今早10時半前回覆其疑問而拒絕出席,會面告吹。

警方前日聯絡潘親,約定今早11時會面,警方安排負責調查陳同佳洗黑錢案的東九龍總區重案組會見潘太,以了解其需要。

不過,潘母昨日提出,在答應會面前,先要弄 ...
大粒墨案件兩頭唔受彊化局面,其實我作為一個正字盲有以下的愚見,有錯請指正:
中國一向認為呆灣是國家不可分割士地的一部份,香港為一個中國特區當然也會承認這一點的,因此中國國民大粒墨在中國呆灣地區犯下謀殺罪逃走到中國特區,作為中國的特區為什麼不能審理此案,甚至叫大粒墨步過羅湖橋比起申請台証來得容易,接受中國正苦處理中國地方案件也順理成章,也試驗大粒墨是否真心接受責任或是利用入境問題來耍晃子,這也就給英文蔡來一個狠狠的耳光,相信集集都會贊成這樣做的。
另一方面如果大粒墨真正係接受刑責的話也應當接受這安排,因為前往呆灣審理最高形罰是死刑,但在香港審理最少也保一狗命。

之前還同情他,現在憎死他還出來"怕怕周"托呀..............八婆

引用:
原帖由 corolla100 於 2020-10-26 12:39 AM 發表

大粒墨案件兩頭唔受彊化局面,其實我作為一個正字盲有以下的愚見,有錯請指正:
中國一向認為呆灣是國家不可分割士地的一部份,香港為一個中國特區當然也會承認這一點的,因此中國國民大粒墨在中國呆灣地區犯下謀殺罪逃走到中國特區,作為中國的特區為什麼不能審理此案,甚至叫大粒墨步過羅湖橋比起申請台証來得容易,接受中國正苦處理中國地方案件也順理成章,也試驗大粒墨是否真心接受責任或是利用入境問題來耍晃子,這也 ...
咁樣就中曬計, 如果陳同佳步行上深圳, 理論上大陸是有權審案, 但如此一來,

就中曬台灣計, 台灣就會向美國等國家話, 而家大陸侵犯台灣主權, 要制裁大陸, 等等,

到時就攪個大頭佛出來, 你估中央唔知台灣想攪咩咩, 總之, 依個是火棒, 可以唔攪就一定唔攪

其實只有死者真實母親關心個女是否冤得雪,全港市民包括呢位女士 都唔care 呢單案了,因為佢帶來嘅副作用 已經遠遠超越一單謀殺案

邊個急啲🤔

政府為左幫佢推出反條例既時侯,佢係邊?唔出黎譴責黑暴?🤔

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-10-25 12:42 PM 發表

玩咩嘢?台灣開咗專門窗口, 接收陳同佳, 係得唔到香港配合咋!!
你識唔識嫁

引用:
原帖由 番攤士碌架 於 2020-10-25 12:23 PM 發表
呀潘母  攪大錢 機會來啦
先眾籌   後做 KOL
照稿讀  日日臭罵政府
客仔鐘意睇乜  你照讀就得

有力挑戰 燈神燒  袁老頭
仲可以出書同拍電影。

算把啦,兩件垃圾,一件已焚化,另一件死唔死,唔爭幾,由得佢被黃絲利用做爛頭卒,終有一日在港殺人,到時被判極刑,相信潘母會無奈收貨的

萬能插蘇 X 冷血殺人犯,  真係唔好彩   要帶眼識人!!!!!! 睇開D  要息懷   台灣佬玩嘢, 唔好同佢癲,   死者不是台灣人,  闊佬懶理,  一張入台證咁簡單,  玩出多樣花招,  又要證據, 又要初心, 又要司法互助,  要求多多, 巧立明目  得寸進呎,     台灣佬要乜 L證據??? 台灣佬又知香港有證據?????   陳某是台灣通緝犯    案發地點在台灣, 大L把證據在台灣佬手??? 要乜 L陳某口供(statement)???  陳某都去投案/自首, 台灣佬可以慢慢去錄口供!!!!!   光頭蘇都一口咬定陳某是殺人犯[未審先判]!!!!!   陳某是有保持緘默權利??? 台灣佬要乜畀乜???  肯唔肯定台灣佬一定收貨???  真係好L天真,  兩母女一Q樣,   台灣佬玩9你????     ….   台灣人內鬥內行,   外鬥外行,  費9事理佢,  陳某快D設一個月限期, 買張機票做樣衝上飛機,  約齊記你老母去影相,  讓全世界都知台灣佬偽善……限期一到沒有入台證,   仁至義盡,   一走了之…. 返大灣區重新做人,  去美英要求政治庇護 費L是在HK受政治逼害    陳某在HK沒有犯罪,他是相信自己值得擁有每人應享有的自由和不可剝奪的權利  YANKEE 也會站在他一方      要有法治精神   幫就人情,  唔幫是道理   唔好再浪費公帑

引用:

你調轉講, 勁呀🤭🤓💪🏼💪🏼💪🏼

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]