• 瀏覽: 46,300
  • 回覆: 508
+38
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html

國泰員工下周一開緊急大會.................齊齊簽名??

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-10-24 11:27 PM 發表
國泰員工下周一開緊急大會.................齊齊簽名??
再搞大罷工然後黃色經濟圈眾籌買起國泰……曾經黃人話驅逐藍人由黃色經濟圈主宰香港

工會??職工盲??工都無得開,日日蝕錢,工會仲有乜野可以叫價???

而家炒嗰班會按勞工法例賠償,即係會用強績金對沖,係就笑死。

渣哥,黃秋生..快D開間國泰茶樓
去打救一眾小黃人吧...

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-10-24 11:32 PM 發表
工會??職工盲??工都無得開,日日蝕錢,工會仲有乜野可以叫價???
職工盟所到之處寸草不生,個案太多,不能盡錄。

咁唔滿意新約就唔好簽
咁唔滿意國泰就唔好做
依個全球航空旅遊業都唔掂
點解要浪費我地納稅人啲錢去養你地班大貪鬼
一間公司無錢就梗係開源節流
開唔到流咪節流囉 咁咪炒人同減人工囉
你地點樣保證疫情過後 客運量一定可以升到疫情前既水平?
又話唔接受炒只可以自願離職
你都傻既 你地根本就係唔肯減人工又唔肯走
咁咪唯有炒你地囉 一了百了

我唔係話唔明白你地人工大減/無左份工有幾慘 但你地公司無欠你地架
全世界既航空公司都唔掂 根本無客無得飛
點解仲要執著要拎舊人工 口就話同公司一齊捱 其實就得個講字 只係想白人工
唔好講乜野拎左政府三百億就唔炒得人
總之我地納稅人啲錢唔係攞黎白養你地依啲大貪鬼 愈睇你地就愈討厭 貪得無厭

冇晒談判籌碼,再搞大罷工?除非黑暴再起撕鳥角太老細,或者蝗蟋驚制圈買起角太

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html
個啲工會, 幹事有幾多人真係員工

公司無錢, 石頭鑽唔出水, 開大會都無用

竟然敢炒「和你飛」,快D去美爹報串,制栽國泰高層啦!

花生賣斷市啦

引用:
原帖由 eos888 於 2020-10-24 11:25 PM 發表

新聞來源連結:
罷工啦,唔係唔罷工阿化

解散個工會啦,就係有啲咁嘅工會先搞死自己咋。仲想搞風搞雨呀?食屎啦。

主題標籤 #國泰
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]