• 瀏覽: 43,695
  • 回覆: 20
國泰航空大裁員5300名本地員工,包括近2000名空中服務員,倖存的機組人員必須於11月4日前簽訂條款苛刻的新合約,否則⋯⋯

若於11月4日前未能簽署新合約,則會當作終止聘用。

仲同你玩?夠薑咪再罷工囉

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201024/bkn-20201024214217832-1024_00822_001.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 香江人 於 2020-10-25 10:16 AM 發表

學揸飛機你以為好容易?層層考試,而且學費超高。
5300人有幾多個係機師呀?有錢請唔到人?公司賺錢俾少少學費有咩問題啊

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2020-10-25 10:33 AM 發表

政府早前向國泰注資的200億,相信打水漂了,納稅人的錢啊,冤啊😡😡😡
師兄,投資唔係睇一兩年嘅😉

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 01:38 PM 發表

政府唔加入調解,好明顯是另有目的,政治迫害!
國泰公司又關政治事?即係公司唔可以裁員?股東要攞錢出嚟養呢班人?你食咗藥未啊

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:07 PM 發表

國泰有錢唔使公開畀人知,心知肚明,國泰走內陸航線,同內地有一定關係,一定是罷工的秋後算賬,好彩有工會在背後撐腰,如果唔係,屈到班員,工監都有得坐呀!
呢幾個月有幾多班航班飛返內地啊?錢從何來?係咪屈大家有眼睇嘅!

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:09 PM 發表

你話炒就炒,你係老幾?

有工會撐腰,是員工的榮幸,妄想攞員工半分著數!
工會?咪又係要來呃錢🤣間公司都摺埋啦⋯⋯工會喎😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:16 PM 發表

公司營商不善啦,眾所周知,做大陸生意等跳樓,是定律!

公司冇錢?呃三歲細路!
一間公司冇財力,學乜人請幾千員工?冇錢又請人,分明靠害咩!

明顯是秋後算賬,與工會共同進退,抗爭到底是唯一出路!
咁我又想問吓你啦,香港有邊間公司唔同大陸冇關嘅呢?講緊啲大公司啊!李嘉誠?咪又係返大陸買地起樓賣!AIA有冇朋友係入邊做啊?問吓佢公司收入靠邊度?

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:24 PM 發表

所以,而家香港經濟咪仆晒街囉!
仲未明牙!
點解你哋咁鍾意搬龍門嘅呢?唔好成日政治上腦啦!所謂嘅醫護工會有幾多成員呀?一個會員每個月要比$300錢唔知去咗邊啫

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:29 PM 發表

罷工係真心真意為香港人好,攬炒係守護香港,免大陸搞衰香港!

無知的香港人,被大陸洗腦,很快變朝鮮,自取滅亡!
無知?洗腦?殺人放火汽油彈破壞阻人返工為香港好?夠鐘食藥啦!

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:35 PM 發表

300蚊,工會保障員工有言論自由,爭取自由,抗爭自由,遊行自由,活動自由,凡事撐腰,100%抵!

活在黑暗管治中的奴隸,民主你識條鐵咩!
民主?我唔識呀!你識你啲契哥走晒嘅😂乜唔係齊上齊落嘅咩?搞亂香港叫民主🤣🤣

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:39 PM 發表

人民壓迫越大,反抗力越大,如果你識得呢個道理,而家就唔會做奴隸啦!
我寧願做奴隸啊🤣美國咁民主睇歷史啦!印第安人有幾多人死咗幾多人?感恩節係點樣嚟嘅?黑人區成個區比白人毀滅咗你又唔講?井底之蛙😂😂

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:42 PM 發表

你識咩吖!

一班優秀人才,暫且留低有用身軀,是香港將來的棟樑!
棟樑?🤣好食好住睬你都戇鳩呀😂唔夠錢洗咪眾籌囉🤣🤣

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:46 PM 發表

一班聰明人早早就看見,做大陸生意等跳樓,所以,救香港行動是刻不容緩!
呢番說話係井底之蛙先會講嘅啫!🤣🤣

引用:
原帖由 123people 於 2020-10-25 02:48 PM 發表

眾籌款項,對著天地敢說,一分一毫,用於公義與良知,否則,不得好死!
你睇吓黃之鋒🤣錢從何來啊?😂

主題標籤 #國泰
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]